Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2003 resultaten


ID: 301789 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Sint-Martenplein, Stapelstraat (Sint-Truiden)
Op het Sint-Martensplein staat bij het oorlogsmonument een opgaande zilverlinde. Het is een laag vertakte zilverlinde die er als vredesboom werd geplant na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 301794 | Landschappelijk element

Japanse honingboom bij Wit Kasteel

Truilingenstraat 1 (Sint-Truiden)
Bij de zuid-oostgevel van het Wit Kasteel staat een oude Japanse honingboom. Bij de inventarisatie in 2015 had de boom een stamomtrek van 538 cm. Met deze stamomtrek is hij de zwaarst ontwikkelde honingboom van België. De boom verkeert in de veteraanfase, de stam is hol en om te voorkomen dat hij zou openbreken werd de kruin gestut en met kabels verankerd. Begin de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de boom volgens de toen gebruikelijke methodes verzorgd. Moderne boomverzorgingstechnieken zijn aangewezen om het behoud van de boom te verzekeren.


ID: 301795 | Landschappelijk element

Gewone esdoorn bij Wit Kasteel

Truilingenstraat 1 (Sint-Truiden)
Bij de zuidoostelijke hoektoren van het Wit Kasteel staat een mooi ontwikkelde opgaande esdoorn. Met zijn hoogte van 27 meter en zijn kruindoormeter van 24 meter is hij zéér beeldbepalend.


ID: 301796 | Landschappelijk element

Bruine beukendreef bij Wit Kasteel

Truilingenstraat 1 (Sint-Truiden)
Een dreef van 280 meter lang bij het Wit Kasteel bestaat uit bruine beuken. De bomen zijn opgaand en hebben stamomtrekken tussen de 300 en de 350 cm. De zwaarst gemeten boom staat bij het toegangshek van het kasteel, in de noordoostelijke bomenrij van de dreef. Het is een dreef met plaats voor 47 bomen, 32 bomen behoren nog tot de eerste generatie, er zijn reeds 13 bomen ingeboet en er zijn 2 bomen verdwenen uit de dreef.


ID: 51056 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis met tuin

Ieperstraat 29 (Staden)
Herenhuis met 19de-eeuwse kern, teruggaand op de tijdens de Eerste Wereldoorlog beschadigde "brouwerswoning Van Oost". Ruime tuin met bakstenen kapelletje en begeleidende linden en tuinbeeld op lichte terp met twee majestueuze bruine beuken en acacia's.


ID: 130755 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande zilverlinde

Sellaerstraat (Steenokkerzeel)
De zilverlinde (Tilia tomentosa) bevindt zich op de hoek van de Sellaertstraat met de Stationslaan te Melsbroek (deelgemeente van Steenokkerzeel).


ID: 15775 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel van Appelsvoorde met lindes

Hofstraat (Temse)
Soort ommegangkapel op rechthoekige plattegrond uit 1649 tussen twee lindes. Verankerde baksteenbouw op natuurstenen sokkel met getraliede rondboognis.


ID: 302579 | Landschappelijk element

Zomerlinde met ingesneden blad

Kerkstraat, Meersstraat, Rodestraat (Ternat)
De zomerlinde maakt deel uit van een bomengroep bij een verdwenen hoeve. De zomerlinde met ingesneden blad of grootbladige linde (Tilia platyphyllos) bevindt zich, samen met een moerascipres (Taxodium) en een witte paardenkastanje ( Aesculus hippocastanum), langs de Meersstraat nabij het kruispunt met de Muilemlaan te Sint-Katharina-Lombeek.


ID: 302580 | Landschappelijk element

Witte paardenkastanje

Kerkstraat, Meersstraat, Rodestraat (Ternat)
De witte paardenkastanje maakt deel uit van een bomengroep bij een verdwenen hoeve. De witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) bevindt zich, samen met een zomerlinde (Tilia platyphyllos) en een moerascipres (Taxodium), langs de Meersstraat nabij het kruispunt met de Muilemlaan te Sint-Katharina-Lombeek.


ID: 302581 | Landschappelijk element

Moerascipres

Kerkstraat, Meersstraat, Rodestraat (Ternat)
De moerascipres maakt deel uit van een bomengroep bij een verdwenen hoeve. De moerascipres (Taxodium) bevindt zich, samen met een zomerlinde (Tilia platyphyllos) en een witte paardenkastanje ( Aesculus hippocastanum), langs de Meersstraat nabij het kruispunt met de Muilemlaan te Sint-Katharina-Lombeek. Op het moment van de bescherming had deze opgaande boom een stamomtrek van 3,18 meter.