Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

391 resultaten


ID: 208673 | Bouwkundig element

Kastanjehof de Heerlijkheid van Rafelgem

Moerestraat 168 (Koekelare)
Imposante verankerde, geelbakstenen volumes onder zadeldaken. Op het erf deels bewaarde kasseistroken en stoepen van bakstenen op hun kant. Restant van mestvaalt.


ID: 208858 | Bouwkundig element

Hoeve

Noordstraat 59 (Koekelare)
Achterin gelegen hoevetje. De site is als dusdanig reeds gedeeltelijk aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Naar verluidt (informatie van de voormalige bewoner) is het huis circa 1900 gebouwd, de stalling zou van oudere datum zijn. De kleine schuur zou in de jaren 1910 gebouwd zijn.


ID: 208712 | Bouwkundig element

Herenhoeve Blauwhof

Portweg 6 (Koekelare)
Aan de weg gelegen herenhoeve met inrijpoort en imposante schuur, in de volksmond zogenaamd het "Saps Hof" of het "Blauwhof". De hoeve heeft een erg imposante ligging, ingebed in het landschap vanaf de Kortemarkstraat en de Steenstraat.


ID: 208819 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Zuidstraat 93 (Koekelare)
Achterin gelegen hoeve, als site opklimmend tot de 18de eeuw. Bestaande uit een vrijstaand boerenhuis, schuur en stalling rondom een begraasd erf met verhard rondgaand pad.


ID: 16321 | Bouwkundig element

Vissershuisje

Jaak Van Buggenhoutlaan (Koksijde)
Gelegen nabij Baldjes-Kruis, in wijk Maartenoom, op grens van gemeentelijk park; omhaagd voortuintje aan zuidwestkant.


ID: 90999 | Bouwkundig element

Historische hoeve De heerlijkheid van Markhove

Ichtegemstraat 100 (Kortemark)
Historische hoeve zogenaamd "de heerlijkheid van Markhove", tijdens het ancien régime het foncier van de heerlijkheid "Markhove". Licht achterin gelegen tegenover de straat, geasfalteerde erfoprit.


ID: 91011 | Bouwkundig element

Hoeve het Kasteeltje

Vinkaertstraat 12 (Kortemark)
De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828): eigenaar is dan de Kortemarkse molenaar Dewulf, de bestanddelen zijn L-vormig opgesteld rondom een erf met boomgaard, het boerenhuis ten noorden van het erf. Bij de mutatie van 1836 (de eigendom gaat over naar de Brugse familie Van Outryve d'Ydewalle) wordt van de tweewoonst een landgebouw gemaakt en wordt een nieuw huis gebouwd ten oosten van het erf. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie).


ID: 60777 | Bouwkundig element

Hoorntjeshof

Beekjufferstraat 4-8 (Kortrijk)
Historische hoeve met overwegend begin 20ste-eeuws uitzicht. De site wordt reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1170-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met andere configuratie. De huidige gebouwen dateren voornamelijk uit 1908, zie datumsteen woonhuis. Hoeve met lage, losstaande bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rondom erf.


ID: 59797 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed ter Bede

Kapel ter Bede 88 (Kortrijk)
Losse lage bestanddelen van verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een onverhard erf met erfoprit ten zuiden gemarkeerd door twee bakstenen pijlers en beuk.


ID: 60459 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Nieuwenhove

Kapelhoekstraat 70-74 (Kortrijk)
Historisch hoeve gelegen ten noorden van de dorpskern op de grens Aalbeke-Marke-Lauwe.  De hoeve was het centrum van de gelijknamige heerlijkheid, een leen afhankelijk van het leenhof van Wakken, op haar beurt een leen van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Van het leen hingen drie achterlenen af, waarvan twee eveneens op Aalbeeks grondgebied. Er was een baljuw en een volledige schepenbank die alle graden van rechtspraak en boeten tot drie pond parisis aankon.