Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1040 resultaten


ID: 12860 | Bouwkundig element

Hoeve Starrenborg

Schotensteenweg 14 (Brecht)
Merkwaardige laat-19de-eeuwse U-vormige hoeve die teruggaat op een oudere vestiging.


ID: 54415 | Bouwkundig element

Hoeve 't Waterhof

Zuid - Oostwijk 12 (Bredene)
Hoeve gelegen ten oosten van de dorpskom en reeds aangeduid op de Ferra­riskaart (1770-1778). Ten noordoosten van het erf, hoger gelegen witgekalkt boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak. Driebeukige bergschuur, later verlengd met stalvleugel.


ID: 54413 | Bouwkundig element

Boerenwoning van Hof ter Blauwe Sluyze

Zuid - Oostwijk 7 (Bredene)
Voorheen omgrachte hoeve met overwegend 18de-eeuws uitzicht. Aan de straat, toegangshekken tussen witgekalkte, bakste­nen hek­pij­lers met pilasterversiering, jaarstenen gedateerd 1761 en mijterboognisje met Mariabeeld links. Ten noordwesten van het erf, boerenwoning met vier traveeën en twee opka­mertraveeën rechts, onder onderbroken zadeldak.


ID: 300500 | Landschappelijk geheel

Damse Vaart en tweelingkanalen Schipdonk- en Leopoldkanaal met omgevende polders nabij Dudzele, Oostkerke en Hoeke, Fort van Beieren en kreken van Lapscheure

Dudzele, Koolkerke, Sint-Kruis (Brugge), Damme, Hoeke, Lapscheure, Oostkerke (Damme), Westkapelle (Knokke-Heist), Maldegem (Maldegem)
Dit gebied, 4.844 ha groot, bevindt zich in de kustpolders ten noordoosten van Brugge, aan weerszijden van de Damse Vaart. Het omvat het typische landschap van de Oostkustpolders langsheen de voormalige Zwingeul en nabij Dudzele, gekenmerkt door vlakke, open tot halfopen agrarische landschappen doorsneden door dijken, zoals de Romboutswervedijk, de Krinkeldijk, de Mostaertdijk (voorheen Greveningedijk), de Oude Sluissedijk, de Zuiddijk, de Branddijk en de Sint-Pietersdijk en kanalen, zoals de Lieve, de Damse Vaart en het Schipdonk- en Leopoldkanaal, die in vele gevallen geaccentueerd worden door opgaande bomenrijen, soms aangevuld met knotbomen en struwelen.


ID: 300512 | Landschappelijk geheel

Meetkerkse Moeren, poldergebied rond Houtave en overgang naar de zandstreek

Sint-Andries (Brugge), Varsenare (Jabbeke), Houtave, Meetkerke (Zuienkerke)
Dit gebied omvat de poldergronden ten noordwesten van Brugge met de kleinschalige dorpen Houtave en Meetkerke, doorsneden door de Blankenbergse vaart en centraal de droogmakerij van de Lage Moere. Voorbij het kanaal Brugge-Oostende ligt een overgangsgebied naar de zandstreek ten westen van Brugge met een aantal ontginningshoeves en kasteeldomeinen waarvan enkele historisch verbonden zijn met het polder- en moergebied.


ID: 77746 | Bouwkundig element

Hoeve Aandekooi

Aandenkooi 1 (Brugge)
Hoeve van drie losse bestanddelen in een U-vorm gesitueerd rondom een deels verhard erf. Boerenhuis van het langgeveltype met centraal het voormalige woongedeelte, rechts een lager volume met bakhuis en links een vrij groot stal-/schuurvolume.


ID: 76888 | Bouwkundig element

Domein Engelendale

Astridlaan 405, 409, 409A (Brugge)
Het zogenaamde "domein Engelendale", gelegen ten noorden van de dorpskern en van de Astridlaan, is toegankelijk via onverharde opritten respectievelijk ten zuiden, ten oosten en ten noorden, naar verluidt Wilgen-, Linden- en Beukendreef genoemd. Behouden, grosso modo trapeziumvormige omwalling. Omliggend weiland en deels begraasd erf.


ID: 71992 | Bouwkundig element

Hoeve Lettenburg

Blankenbergse Dijk 101 (Brugge)
Langgestrekte hoeve onder onderbroken bedaking. Boerenhuis met geïncorporeerde stal. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels.


ID: 71990 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Walle

Blankenbergse Dijk 79 (Brugge)
De achterin gelegen omwalde hoeve is toegankelijk via een lange dreef eindigend bij een smeedijzeren hekken met hartmotieven en bevestigd aan natuurstenen pijlers voorzien van een bekronend bolornament. De toegang wordt geflankeerd door twee kastanjebomen.


ID: 79649 | Bouwkundig element

Hoeve Spiezele

Blankenbergse Steenweg 456 (Brugge)
Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen, witbeschilderd boven een zwart gepekte plint, gegroepeerd rondom een deels geasfalteerd en deels gekasseid erf. Boerenhuis met L-vormige plattegrond in verschillende fasen tot stand gekomen.