Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

252 resultaten


ID: 131534 | Landschappelijk element

Houtwal in Dijlevallei

Hollakenbaan (Bonheiden)
In de Dijlevallei ligt tussen twee percelen akkerland een houtwal beplant met een uitgebreid plantenassortiment. De houtwal is aangeplant op de perceelsgrens om de eigendomssituatie hier vast te leggen.


ID: 134468 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Restanten domein Gottendijs

Gottendijsdreef 18 (Boortmeerbeek)
Overblijfselen van een 'hof van plaisantie' uit het begin van de 17de eeuw; het patroon van slotgrachten bestaat nog grotendeels. Enkele hoevegebouwen en een brug overleefden de afbraak van het kasteel in 1833. Gebruikt als boerderij en jachtpaviljoen tussen 1833 en 1950. Begin jaren 1880 bouwen de Van Langhendoncks twee architecturaal verzorgde gebouwtjes, wellicht tuinfollies: bakstenen schermconstructie rond klein stalgebouw en paviljoenachtige uitbouw tegen een vleugel van het oude neerhof.


ID: 132584 | Landschappelijk element

Gemengde houtwal

Bornem (Bornem)
De perceelsgrens van een akkerland wordt gefixeerd door middel van een houtwal. De gemengde houtkant bestaat uit es, hazelaar, wilg en zomereik met bijmenging van vlier en Amerikaanse vogelkers.


ID: 132617 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als veekering bij hoogstamboomgaard

Briel 10 (Bornem)
Een langgerekte hoogstamboomgaard wordt langs de straatzijde afgesloten door een gemengde haag van meidoorn, hazelaar en haagliguster. De haag was bedoeld om het grazend vee binnen de boomgaard te houden.


ID: 133020 | Landschappelijk element

Houtkanten

Eikerheide, Spuistraat (Bornem)
Het Moer, een gebied met grote verscheidenheid aan gesloten bospartijen en open gedeelten bestaande uit: akkers, weiden, vijvers, plassen, grachten, moerassen, e.d., wordt doorkruist met dreven, houtkanten en dijken die we al op de 18de-eeuwse Ferrariskaart kunnen waarnemen. De ca. 1000 lange dreef heeft een bomenetage van snelgroeiende populierenklonen. Onder de populierenrijen bevind er zich in de bermen van de Koolputdreef een hakhoutetage. Het is een gevarieerde houtkant die bestaat uit Zomereik met toevoegingen van Vuilboom, Ratelpopulier, Schietwilg en Hazelaar die als hakhout werden beheerd.


ID: 133019 | Landschappelijk element

Houtkant met hazelaar

Eikerheide 6 (Bornem)
Een houtkant die uit hoofdzaak bestaat uit hazelaar met toevoegingen van mispel, zomereik en haagbeuk staat op de perceelsgrens van het erf met de aanpalende dreef. De hazelaars staan in een dicht plantverband waardoor de houtkant als afsluiting functioneert. Hazelaar en mispel zijn soorten waarvan de vruchten werden geoogst. Hazelaar, zomereik en haagbeuk lenen er zich toe om als hakhout te worden beheerd.


ID: 132610 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant

Heuvelstraat (Bornem)
Een weiland wordt langs de straatzijde begrensd door een houtkant van onder meer hazelaar, berk en zomereik.


ID: 133027 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshagen

Schuttershofweg (Bornem)
Afsluitingshagen horende bij woningen gelegen langs de Edmond Vleminckxstraat. Door het gebruik van Haagbeuk in een dicht plantverband is de haag ondoordringbaar. Door ze jaarlijks te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens en is nog een representatief voorbeeld van een scheerhaag dienstig als afsluiting.


ID: 132814 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Bijstierstraat 6 (Brakel)
Een houtkant van 130 meter lang op een wegtalud bestaande uit meerdere soorten in een traditioneel hakhoutbeheer. Een oude uitgedunde kaphaag met es, els, haagbeuk en gladde iep; hakhout van gladde iep, hazelaar, els en els. Meidoorn, haagbeuk en eik staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van het talud om erosie te voorkomen.


ID: 133387 | Landschappelijk element

Hakhout van hazelaar

Koningsweg, Willemsveld (Brakel)
Het hakhout van hazelaar staat op een steilrand in de vallei vande Sassegembeek, tevens een (voormalige) perceelsgrens. Op het zelfde steilrandje staat een geknotte fladderiep.