Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

304 resultaten


ID: 86575 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Driessche

Dentergemstraat 1 (Tielt)
Hoeve "Ten Driessche", voorheen kern van de heerlijkheid "Ten Driessche" (zie Driesstraat), voor het eerst vermeld in 1645. Huidige losstaande hoevegebouwen opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 87009 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje met knotlinde

Donsegemstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapelletje, gelegen aan de erftoegang van hoeve, onder een oude linde. Opgericht circa 1945 door landbouwer Octave Lanckriet. Betonnen staakkapelletje bestaande uit staak in voegwerkimitatie, met mijtervormige nis en bekronend kruis afgewerkt in granito. De linde staat aan de erftoegang en is mogelijks aangeplant als welkomstboom.


ID: 87195 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Dosseweg 24 (Tielt)
Kleine hoeve, volgens kadaster opgetrokken circa 1929 in opdracht van landbouwer Julius Vandendriessche.


ID: 86849 | Bouwkundig element

Kapelletje van aan de Boekboom

Groenestraat (Tielt)
Kapelletje, dat naar verluidt circa 1985 werd geplaatst ter vervanging van een oudere 19de-eeuwse kapel op een andere locatie. Staakkapelletje met beglaasd houten vijfzijdig nisje waarin beeldje van de gekruisigde Christus.


ID: 87112 | Bouwkundig element

Smidse en kruidenierswinkel

Kanegem-Dorp 11 (Tielt)
Voormalige smidse en kruidenierswinkel. Gelegen waar de weg een hoek maakt, ten zuidoosten van de kerk.


ID: 87033 | Bouwkundig element

Hoeve

Kanegemstraat 113 (Tielt)
Hoeve, in site minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van drie volumes rondom een erf op de Ferrariskaart (1770-1778). Verhard erf waarop aan zuidzijde een bakstenen eenlagig boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak. Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, beluikt en met betegelde onderdorpels; bewaard houten schrijnwerk (T-ramen). Driehoekig houten gevelkapelletje. Bakstenen stal onder zadeldak langs de straatzijde, ingrijpend verbouwd.


ID: 87144 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwkapel met geknotte es

Nagelstraat 26 (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, aan de zuidelijke hoek van de hoeve "Moeninckhof", geflankeerd door geknotte es. Naar verluidt geplaatst als dank voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 87161 | Bouwkundig element

Kapel Haantjeshoek

Oosthoekstraat (Tielt)
Betonnen staakkapel, gelegen op de zuidwesthoek van het kruispunt met de Haantjesstraat. Huidige opstelling is gerealiseerd circa 1945, ter vervanging van een 19de-eeuwse boomkapel, volgens V. Degrande opgericht door een weesjongen die door familie Sierens werd opgevoed. Beglaasde mijtervormige nis met granitoafwerking, waarin beeld van het Heilig Hart, op betonnen staak met ijzeren bloempothoudertje.


ID: 87158 | Bouwkundig element

Samenstel van boerenarbeiderswoningen

Oosthoekstraat 12-14 (Tielt)
Samenstel van voormalige boerenarbeiderswoningen, gelegen aan oostzijde van de inrit naar hoeve Groot Goed ten Broucken. Teruggaand tot de 17de of 18de eeuw,


ID: 86857 | Bouwkundig element

Hoeve

Sint-Amandstraat 10 (Tielt)
Historische hoeve met verzorgde 19de-eeuwse gebouwen. Omhaagd en grotendeels verhard erf met moestuin aan noordwestzijde en enkele grasperken met aanplantingen. Ten noorden van het erf, éénlagig woonhuis van zes traveeën onder zadeldak. Gecementeerd parement met witgeschilderde schijnvoegen, begroeid met klimplanten. Kleine staldeurtjes aan oostzijde, onder meer in lage aanbouw onder lessenaarsdak. Laadluikje in westzijpuntgevel. Ten oosten van het erf grote en hoge bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak. Grote muurankers. Dwarsschuur met onder meer segmentboogpoort. Aan erfgevel, geschilderd houten beglaasd muurkapelletje. Ten noordwesten, bakhuis. Houten muurkapelletje met kruisbeeld aan erfgevel.