108 resultaten
ID: 131537 | Landschappelijk element
Gentpoortvest (Brugge)
Bij de aanleg van de Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling werd ter hoogte van Gentpoortvest/Katelijnestraat een zwarte populier aangeplant. De boom werd bij de aanleg van 1853 aangeplant en heeft op het moment van de inventarisatie een stamomtrek van 464cm (2009).
ID: 38227 | Bouwkundig element
Stokstormestraat 14 (Deinze)
Reeds vermeld in het eerste kwart van de 15de eeuw. Voorheen rechthoekige omgrachte pachthoeve met overwelfd poortgebouw gelegen in de zuidelijke hoek van de gemeente op de grens met Kruishoutem. Heden volledig vernieuwd hoevecomplex met losstaande bestanddelen.
ID: 206943 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brusselstraat 228-230 (Dilbeek)
Eclectische villa, gebouwd in 1907, gelegen in een beboomde tuin van 70 are. De villa bevindt zich ten westen van de kerk en de pastorie en ten zuiden van het kasteelpark van Groot-Bijgaarden. Ze is genoemd naar zijn bekendste eigenaar Alphonse Gosset, die het goed in 1920 kocht. De tuin aan de straatzijde wordt afgezet met een metalen hek op bakstenen muurtje en is toegankelijk via twee poorten tussen blauwe hardstenen pijlers. Ten westen van de villa voormalig bijgebouw met koetshuis en stallen.
ID: 133166 | Landschappelijk element
Borrestraat (Grimbergen)
De knotpopulier staat in de noordwestelijke hoek van een grasland in de vallei van de Maalbeek, aan de oever van de Maalbeek, en in de omgeving van de Liermolen. De zwarte populier is een inheems en in Vlaanderen vrij zeldzaam. In het Vlaamse cultuurlandschap zijn de zwarte populieren in het verleden vaak aangeplant, dikwijls als knotboom bij boerenerven of nederzettingen. De zwarte populieren hier staan in een erfgoedgeheel, met nog andere beplantingen met erfgoedwaarde bij de Liermolen. Tussen de twee geknotte zwarte populieren is nog een afgestorven boom, vermoedelijk was dit ook een zwarte populier. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.
ID: 133167 | Landschappelijk element
Borrestraat (Grimbergen)
De knotpopulier staat in de noordwestelijke hoek van een grasland in de vallei van de Maalbeek, aan de oever van de Maalbeek, en in de omgeving van de Liermolen. De zwarte populier is een inheems en in Vlaanderen vrij zeldzaam. Deze knotboom heeft een opvallend grote knothoogte van vier meter. Hierdoor kan er gesproken worden van een "high pollard". In het Vlaamse cultuurlandschap zijn de zwarte populieren in het verleden vaak aangeplant, dikwijls als knotboom bij boerenerven of nederzettingen. De zwarte populieren hier staan in een erfgoedgeheel, met nog andere beplantingen met erfgoedwaarde bij de Liermolen. De bomen vertegenwoordigen een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geschoren, gekapt, geleid of geknot. Ze werden geplant met een welbepaalde functie, zoals: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout, loofvoedering.
ID: 133433 | Landschappelijk element
Haspengouwlaan (Heers)
Beeldbepalende Italiaanse populier gelegen in een hoger gelegen weiland langs de Haspengouwlaan. De boom heeft een mooie en kenmerkende groeivorm voor een Italiaanse populier. Met zijn ligging in de hoek van een perceel en aan een kruispunt van wegen vormt het een herkenningspunt.
ID: 130430 | Landschappelijk element
Casselstraat 19 (Heuvelland)
Rij van acht geknotte zwarte populieren op perceelsgrens langsheen de Casselstraat, als deel van een huiskavel.
ID: 130568 | Landschappelijk element
Hulhofdreef, Meersstraat (Heuvelland)
Rij van 37 geknotte populieren en wilgen.
ID: 130518 | Landschappelijk element
Kauwakkerstraat (Heuvelland)
Drie opgaande Italiaanse populieren aangeplant bij de Calvarie, aan het kruispunt van de Kauwakkerstraat en de Zwartemolenstraat.
ID: 130693 | Landschappelijk element
Kraaistraat (Heuvelland)
Geknotte Canadapopulier geplant als hoekboom op de oever van de Wambeek, aansluitend bij de Kraaistraat.