Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 87188 | Bouwkundig element

Braekeveldskapelletje

Biermanstraat (Tielt)
"Braekeveldskapelletje", "Clerckskapel" of Onze-Lieve-Vrouw van Salettekapel. Gelegen op de grens met Ruiselede, nabij hoeve nummer 65, op de zuidoostelijke hoek van het kruispunt. Neoclassicistische veldkapel in donkerrode baksteenbouw onder licht geknikt zadeldak (nok haaks op straat, leien), bekroond met een smeedijzeren kruis.


ID: 87227 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Waalbosstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gebouwd in 1947 door Omer Van De Vyvere na een gedane belofte bij genezing. Kopie van een Tieltse kapel die ontworpen is door Gerard Vande Weghe in 1944. Kapel in bruinrode baksteen onder spits zadeldak.


ID: 87214 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kapelleweg 25 (Tielt)
Historische hoeve, bestaande uit losstaande bestanddelen, langsheen een begraasd erf met centrale notelaar en losse verharding.


ID: 87221 | Bouwkundig element

Steenovenhoeve

Uitweg 12 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen daterend uit de 19de eeuw, gelegen op het einde van de Uitweg, die een oorspronkelijke functie heeft als toegangsweg tot de hoeve. Een oost-west georiënteerd boerenhuis staat aan de noordzijde van het erf en werd verbouw omstreeks 1855 en later in de 20ste eeuw. Ten zuidoosten van het woonhuis ligt een overgroeide half ondergrondse gemetselde aardappelkelder met duivenhokje. Aan de noordzijde is een bakhuisje aangebouwd. Ten zuidwesten, haaks op het woonhuis, bevindt zich de schuur met stal in het verlengde, gedateerd 1884.


ID: 87183 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Biermanstraat 10 (Tielt)
Interbellumwoning. Vrijstaand volume in gele baksteenbouw onder schilddak in zwarte geglazuurde pannen. Centraal inkomportaal onder luifel met houten kroonlijst gesteund door een ranke bakstenen pijler, samen met de erkertravee rechts afgewerkt in contrasterende lichtrode baksteen.


ID: 87186 | Bouwkundig element

Villa uit het interbellum

Biermanstraat 63 (Tielt)
Vrijstaande interbellumvilla gelegen in omhaagde tuin, volgens kadaster opgetrokken in 1933 in opdracht van landbouwer Hendrik Braekeveld-Persijn, eigenaar van hoeve nummer 65. Aan oostzijde wordt een bijhorende autobergplaats opgericht. Architect ongekend, een vergelijkbaar volume staat te Aarsele. Bakstenen volume van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak in geglazuurde mechanische pannen. Rechts is de erkertravee doorgetrokken over beide bouwlagen.


ID: 87193 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dosseweg 15 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, in site opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Het boerenhuis met stal dateert uit het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw. Volgens kadaster wordt het boerenhuis in 1937 uitgebreid aan noordzijde en volledig tot woonhuis omgevormd. Ten westen staat een noord-zuid georiënteerd éénlagig woonhuis van zeven traveeën, aan weerszijden met aanbouwen onder lessenaarsdak. Haaks stal- en schuurvolume ten oosten, voorzien van rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien. Nieuwer aangebouwde gedeeltes ten noorden en oosten.


ID: 87205 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Henri D'Hontstraat 55 (Tielt)
Hoeve met losstaande bestanddelen, opgericht in 1892, bestaande uit een boerenhuis en landgebouw. Volgens kadaster rond 1926 uitgebreid met een achtergelegen stalgebouw met zomerkeuken.


ID: 87211 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kapelleweg 15 (Tielt)
Kleine hoeve bestaande uit losstaande hoevevolumes, alle teruggaand tot 1830 en mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van identieke constellatie op het primitief kadasterplan (circa 1830) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Aan de noordzijde van het dichtbegroeide erf ligt het boerenhuis in witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder een overkragend zadeldak. Aan de westzijde een schuur- stalvolume in rode baksteenbouw onder zadeldak. Aan de oostzijde van het erf ligt een klein bakstenen gebouwtje met vroegere functie als smidse.


ID: 87194 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis uit het interbellum

Dosseweg 20 (Tielt)
Interbellumwoning, opgetrokken in 1928 volgens kadaster in 1931 uitgebreid met een schuurtje aan westzijde. Eenlagig bakstenen breedhuis van vier traveeën onder mansardedak. Voorgevel gekenmerkt door accentuerend gebruik van witte baksteen voor omlopende banden, bogen en muizentandfries. Westelijke aangebouwde schuur in roodbruine baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen, met centrale poort onder ijzeren latei en venstertjes onder betonnen lateien.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.