1402 resultaten
ID: 31670 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Knipscheerstraat (Alken)
Kleine, vierkante kapel van één travee in stijl- en regelwerk, met mogelijk recente vullingen, op de ankerbalk gedateerd 1766.
ID: 15879 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bergenstraat 90 (Alveringem)
Wegkapel beschaduwd door linde, gelegen links van onverharde oprit naar hoeve. Rechthoekig gebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.
ID: 16115 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Burgmolenstraat (Alveringem)
Kapel geflankeerd door twee linden. Rechthoekig gebouwtje van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen) met kort overstekende rand, daterend van 1851 (zie gevelsteen).
ID: 131023 | Landschappelijk element
Dorp (Alveringem)
Langs de witgekalkte kerkhofmuur begeleidt een dubbele bomenrij de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Audomarus. Alle lindebomen zijn gekandelaard en hebben een knothoogte van circa 600 cm. In oorsprong telden de bomenrijen 113 exemplaren, op het moment van de inventarisatie (2008) waren er nog 110 en waren er reeds 3 bomen verdwenen. Het betreft hier een intact en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven. Op postkaarten van begin 20ste eeuw is deze beplanting al aanwezig en zijn de bomen reeds te zien als oude volwassen bomen, de diktegroei van de bomen is blijkbaar in al die tijd niet sterk toegenomen en werd duidelijk beïnvloed door het periodiek snoeien.
ID: 16008 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Izenbergestraat (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden kleine tuin met enkele opgaande bomen, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje en taxushaag. Herstellingswerken in 1948-1970. Eenbeukig kerkje met schip van drie traveeën en driezijdige koorsluiting, onder licht gebogen zadeldak (leien), gemarkeerd door centrale, octogonale dakruiter met ingesnoerde naaldspits (leien), gebouwd circa 1653 en voltooid in 1663.
ID: 16064 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kerselaarstraat (Alveringem)
Kleine 19de-eeuwse veldkapel beschaduwd door linde; gelegen aan oprit van hoeve. Het kapelletje is een witgekalkt, rechthoekig, bakstenen gebouwtje onder zadeldak.
ID: 130973 | Landschappelijk element
Leiseledorp (Alveringem)
De parochiekerk van Leisele is toegankelijk via een gekasseide dreef beplant met zomerlindes. Rechts en links van de toegangsdreef staan respectievelijk twee en drie gekandelaarde lindes.
ID: 15979 | Bouwkundig element
Lindestraat 43 (Alveringem)
Op de glooiing naar de IJzer toe, gelegen hoeve met losse, grosso modo T-vormige opstelling van de gebouwen rondom onverhard erf met vaalt, bereikbaar via lange onverharde oprit gemarkeerd door twee linden; rest van de oorspronkelijke omwalling ten noorden van de hoeve. Naar het noorden gericht boerenhuis van twee traveeën links met opkamer + twee traveeën + vijf traveeën lager gedeelte, en één bouwlaag onder gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische en Vlaamse pannen) met overstekende rand, hoger opgetrokken boven de vier traveeën links en deels mank wegens uitbouw aan achtergevel. In kern vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw.
ID: 132034 | Landschappelijk element
Pater Walter Oyaertplein (Alveringem)
Twee linden vormen een relict van de toegangsdreef naar de Sint-Petruskerk. Het zijn hier vermoedelijk nog de enige getuigen van de oorspronkelijke lindenbeplanting rondom het kerkhof, die inmiddels bestaat uit bomenrijen van beuken.
ID: 16448 | Bouwkundig / Landschappelijk element
St.-Mildredaplein (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden een door linden en haag omringd kerkhof; koorpartij grenzend aan de Groenestraat; roepsteen links van het portaal.