280 resultaten
ID: 132044 | Landschappelijk element
Ketenislaan (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Twee olmen hakhoutstoven flankeren de toegang bij de toegangsbrug naar het Fort Liefkenshoek. Het zijn welkomstbomen die als hakhout werden beheerd en blijkbaar niet de kans kregen om als opgaande bomen uit te groeien. Een van de hakhoutstoven heeft een flink uit de kluiten gewassen stamomtrek van 730 cm, wat doet vermoeden dat de olmen hier al een lange tijd staan.
ID: 17281 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Perstraat 52 (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Boerenwoning met ruim, met gras begroeid voorerf met aan de ingang typisch knoestige lindeboom met houten Mariakapelletje. Deur van boerenwoning met neoclassicistische omlijsting van arduin met 1869 gedateerde fries.
ID: 83533 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Veldbloemenstraat, Warandestraat 159 (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Open hoeve gelegen naast een omwalde boomgaard, met een woonhuis van het dubbelhuistype, van zes traveeën onder zadeldak en met jaarsteentjes van 1690 en 1697. Naast de ingang: linde met votiefkapelletje.
ID: 133005 | Landschappelijk element
Hendrik Muyshondtstraat 44 (Bornem)
Op traditioneel wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Dit is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden tegen kwade invloeden. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de opgaande bomen ook als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.
ID: 131374 | Landschappelijk element
Kasteeldreef (Bornem)
Op het einde van de Kasteeldreef, op het kruispunt met de Wolfgang d'Urselstraat staat op beide straathoeken een opgaande zomerlinde. Deze linden markeren de toegangspoort tot het Kasteeldomein d'Ursel.
ID: 132566 | Landschappelijk element
Kattestraat 1 (Bornem)
Langs de straatkant markeerden oorspronkelijk twee welkomstlinden de toegang van het erf van de Linkebeekhoeve. De twee bomen zijn uitgezaagd en aan de basis groeit enkel de nog aanwezige opslag verder en hierdoor lijken de bomen als meerstammige bomen te zullen verder groeien.
ID: 133017 | Landschappelijk element
Spuistraat 9 (Bornem)
Een mooi ontwikkelde opgaande eik met hoge takvrije stam staat links van de toegang tot het erf. Welkomstbomen worden meestal per twee aangeplant, vermoedelijk is zijn wederhelft reeds lang verdwenen. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.
ID: 2006 | Bouwkundig element
Wolfgang d'Urselstraat 20 (Bornem)
Gemeentehuis van 1938, naar ontwerp van architect E. Lamot.
ID: 132514 | Landschappelijk element
Hollebeekstraat, Steenweg (Brakel)
Het planten van welkomstbomen is een gebruik dat niet enkel bij erftoegangen werd uitgevoerd. Ook bij de inkom van kerkhoven werden de kerkgangers gezuiverd van kwade invloeden als zij onder de lindebomen de kerk betraden. Een oud heidens gebruik dat werd gerecycleerd voor de toepassing bij kerken en kapellen. Bovendien werden deze bomen in de zomer, bij het gekeuvel na de kerkdiensten, zéér gewaardeerd als parasol. De meeste welkomstbomen bij kerkhoven zijn weliswaar verdwenen. Hier in Parike zijn de lindes vervangen, nadat er één van de twee lindes bij een storm (1983) in de kerk was gevallen.
ID: 300875 | Landschappelijk element
Leinstraat (Brakel)
Deze Hollandse linde is de enige reminiscentie van het feit dat er op deze plaats een hoevetje heeft gestaan. Gezien de boom dicht bij de straat is ingeplant, is de kans groot dat hij er als welkomstboom is gezet. De boom is door zijn grootte en omvang zéér beeldbepalend.