108 resultaten
ID: 60884 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tontestraat (Kortrijk)
Tontekapel, gelegen op het hoogste punt van de straat, dat tevens het hoogste punt van de gemeente is, de zogenaamde Geitenberg. De kapel heeft een beeldbepalende ligging en wordt beschaduwd door zes populieren.
ID: 302981 | Landschappelijk element
Kruishoutem (Kruisem)
Tussen de Kasteelstraat en de Tjollevelddreef werd een dreef aangelegd met Italiaanse populieren. Dit is een zuilvormige cultuurvariëteit van de zwarte populier die met zijn groeivorm zuiderse gevoelens oproept. De dreef is circa 450 meter lang en de zwaarste exemplaren hebben omtrekken van bij de 4 meter. Deze dreef werd voor het eerst ingetekend op de primitieve kadasterkaart van België, dit is de eerste kadasterkaart na het ontstaan van België (1830).
ID: 302523 | Landschappelijk element
Tuitenbergstraat (Lennik)
Vier knotbomen van zwarte populier (Populus nigra), waarvan enkel de twee rechts gelegen bomen beschermd zijn, bevinden zich in een kort stukje houtkant op de perceelgrens langs de Tuitenbergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Kwintens-Lennik).
ID: 302521 | Landschappelijk element
Zwijnenbergstraat (Lennik)
Vier lage knotbomen van zwarte populier (Populus nigra) en enkele hakhoutstoven van gewone es ( Fraxinus exelsior) bevinden zich op de grens van een kadastraal perceel langs de Zwijnenbergstraat, een holle weg in Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik) waarmee deze bomen een historische eenheid vormen.
ID: 305513 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tiensesteenweg 343 (Leuven)
19de-eeuws neoclassicistisch landhuis met 18de-eeuwse kern, aansluitende bijgebouwen en een omringend park.
ID: 212507 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brouwerijstraat 3 (Linkebeek)
Ruime burgerwoning in eclectische stijl van 1912 naar ontwerp van Architect Fr. ALBERT. De vroegste tuinaanleg aanleg is te situeren tussen 1893 en 1913, maar tijdens het interbellum zijn belangrijke aanpassingen uitgevoerd.
ID: 132451 | Landschappelijk element
Sint-Corynstraat (Lo-Reninge)
Bij de hoeve Marchiennegoed bevinden zich meerdere knotbomenrijen van zwarte populier bij de perceelranden, de omwalling rond de hoeve en de drinkpoel aan de straat. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.
ID: 303079 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gellenberg 51 (Lubbeek)
Villa en langwerpige villatuin aangelegd in 1905 in opdracht van priester Armand Aerts. Door een latere eigenaar werd een vijvertje met stenen boogbrugje aangelegd.
ID: 132052 | Landschappelijk element
Rijmenamsesteenweg (Mechelen)
Deze geknotte zwarte populier staat in de Dijlevallei, langs de benedenloop van de Dijle. Hij staat op de hoek van vier percelen extensief grasland en is dus een hoekboom. De boom is geworteld in een gracht, die vermoedelijk een relict is van een oude Dijlemeander.
ID: 132053 | Landschappelijk element
Rijmenamsesteenweg (Mechelen)
Op korte afstand van de als monument beschermde zwarte populier staat in de perceelsrand een minder indrukwekkend exemplaar. Het betreft een knotpopulier die vermoedelijk gepoot werd met pootmateriaal afkomstig van de beschermde boom.