167 resultaten
ID: 134299 | Landschappelijk element
Rullingen 1 (Borgloon)
Provinciaal domein van nagenoeg 14 ha, met park en vijver in landschappelijke stijl van rond 1800, bij het in 1921-1925 grondig in Brabantse renaissancestijl gerestaureerd 17de–eeuws waterkasteel, nogmaals samen met de omgeving gerestaureerd in de jaren 1980.
ID: 303560 | Landschappelijk element
Rullingen 1 (Borgloon)
Collectieboomgaard van het kasteel van Rullingen.
ID: 300046 | Landschappelijk element
Sassenbroekstraat (Borgloon)
Deze notelaarboomgaard in Sassenbroek is gelegen langs een onverharde weg. Ze is grotendeels omgeven door een gave deels gevlochten meidoornhaag. De ligging nabij de voormalige watermolen en grote hoeves draagt bij aan de ensemblewaarde. De haag is reeds zichtbaar op de topografische kaart van 1870, het uiterste westen is dan al een boomgaard, de rest weiland. Op de kaart van 1933 is de volledige boomgaard afgebeeld zoals nu. Hoewel deze boomgaard niet heel oud is, past dit wel in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan. De huidige boomgaarden zijn nog een restant van een groter areaal boomgaarden.
ID: 301718 | Landschappelijk element
Sassenbroekstraat (Borgloon)
Deze hoogstamboomgaard dateert uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Er staan verschillende oude bomen met representatieve groeivormen. De context van het gehucht en de hoeves draagt bij aan de ensemblewaarde. Hoewel deze boomgaard niet heel oud is, past dit wel in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan. De huidige boomgaarden zijn nog een restant van een groter areaal boomgaarden.
ID: 303754 | Landschappelijk element
Sassenbroekstraat (Borgloon)
Kersenboomgaard gelegen naast en boven de holle weg. De boomgaard bestaat voornamelijk uit kersenbomen van verschillende leeftijden. De boomgaard wordt nog begraasd met koeien.
ID: 305764 | Landschappelijk element
Singelstraat (Borgloon)
Achter de Singelstraat in Haren ligt een cluster hoogstamboomgaarden die een overblijfsel is van de historische hoogstamboomgaardengordel rond de dorpskern.
ID: 301636 | Landschappelijk element
St.-Truidersteenweg (Borgloon)
Aaneenschakeling van enkele boomgaarden gelegen langs de Sint-Truidersteenweg nabij Borgloon. Deze beeldbepalende boomgaard wordt omgeven door meidoornhagen en heeft verschillende toegangshekken.
ID: 134280 | Landschappelijk element
St.-Truidersteenweg 101 (Borgloon)
Parkje in landschappelijke stijl van circa 2 ha met kleine poel, aangelegd bij een eclectisch kasteel van 1882, uitgebreid in 1916; baken voor de wijdere omgeving, hoge en dominante ligging met uitzonderlijk weids uitzicht.
ID: 301856 | Landschappelijk element
Tongersesteenweg (Borgloon)
Deze hoogstamboomgaarden bij Grootloon behoorden zeer waarschijnlijk tot de gesloten hoeve waarvan nu nog een restant bewaard is. De gronden liepen door naar het noorden, maar werden doorsneden door de Tongersesteenweg. De boomgaarden zijn deels afgebeeld op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778), maar werden in de loop van de 19de eeuw verder uitgebreid. De boomgaard bestaat uit diverse soorten en heeft plaatselijk een restant van meidoornhagen. De boomgaarden worden begraasd, wat past in het historisch beeld. De visuele relatie tussen de boomgaarden en de hoeve versterken de esthetische waarde van dit geheel.
ID: 303498 | Landschappelijk element
Widdingen 1 (Borgloon)
Op het grondgebied van Kuttekoven (deelgemeente Borgloon) bevind zich ten midden van de velden een overblijfsel van een hoogstamboomgaard uit de eerste helft van de 20ste eeuw.