1402 resultaten
ID: 81510 | Bouwkundig element
Wortegemsesteenweg 48 (Anzegem)
Historische hoeve, in kern opklimmend tot in de 18de eeuw en met nagenoeg behouden configuratie voorgesteld op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Thans aangepast geheel bestaande uit al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, opgesteld rond een deels verhard erf.
ID: 81594 | Bouwkundig element
Zwevegemstraat 54 (Anzegem)
Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve met volumes van rode baksteen onder zadeldaken en met semigesloten opstelling gegroepeerd rond een verhard erf. Zuidoostelijke erfoprit met vernieuwd ijzeren hek geflankeerd door lindeboom en treurwilg. Woonhuis ten noordwesten, schuur ten noordoosten en stal ten zuidoosten. Buiten het erf, bakhuisje ten westen. Dwarsschuur gedateerd met jaaranker 1874 in zijgevel,
ID: 207476 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brabantstraat (Ardooie)
Linde met driehoekige geschilderde houten boomkapel, op het kruispunt van de Brabantstraat met de Scharestraat en de Ommegangstraat.
ID: 207533 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hoogbeverenstraat 26 (Ardooie)
Historische hoeve met bewaard begin-19de-eeuws boerenhuis. Aan de erftoegang twee welkomstlindes met boomkapelletje. Aan de noordzijde het witgekalkte boerenhuis met gepekte plint, van vier traveeƫn onder zadeldak in mechanische pannen.
ID: 207867 | Bouwkundig element
Kasteelstraat 4 (Ardooie)
Van het tweede kwart van de 19de eeuw, op oudere site. Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een erf in losse verharding, toegankelijk via een ijzeren hek geflankeerd door twee gekandelaarde lindes. Eenlaagse roodbruine baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nokken haaks op straat). Lager stalvolume met vernieuwde erfgevel. Ten zuiden de schuur met deels vernieuwde erfgevel en houten schuifpoort; westelijk wagenhuis en aanbouw onder lessenaarsdak. Ten oosten het voormalig bakhuis.
ID: 305873 | Landschappelijk element
Marktplein (Ardooie)
Centraal op het Marktplein in Ardooie, in het verlengde van de Kortrijksestraat, staat een jonge Hollandse linde (Tilia europaea). Deze boom is in februari 2016 geplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was wegens ouderdom volledig verrot en werd aldus gerooid en vervangen door deze linde. De boom herdenkt de onafhankelijkheid van Belgiƫ (1830).
ID: 305382 | Landschappelijk element
Edingsesteenweg (Asse)
Waar een onverharde weg samenkomt met de Edingsesteenweg staat een opgaande Hollandse linde. Deze boom werd aangeplant in de hoek van het kadastraal perceel om de eigendomsgrens te markeren. Vlakbij de linde stond een wegkruis dat intussen verdwenen is.
ID: 76717 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Parklaan 20-24, 28 (Asse)
Domein Waalborre, heden openbaar park, met voormalig kasteeltje in cottagestijl, portierswoning en onderkomen voor de hovenier uit begin 20ste eeuw. Het park, aangelegd omstreeks 1910 in landschappelijke stijl, van 4,5 hectare kent een ongewoon groot aantal zeldzame bomen.
ID: 76037 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorp (Assenede)
Kapel, ingeplant op een plantsoentje tussen twee zilverlindes in het perspectief van Dorp op de T-vormige splitsing met Hogevorst en Oude Boekhoutestraat. Eenvoudige witgeschilderde bakstenen kapel met voorgevel gemarkeerd door hoeklisenen en uitlopend in een driehoekig fronton met bekronend fraai ijzeren kruisbeeld. De kapel werd gebouwd een paar jaar na de vernieling van de kapel van 1840.
ID: 76133 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Meuleken (Assenede)
Bakstenen wegkapelletje met beglaasde spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje onder steil pannen zadeldakje, beschaduwd door linde, vermoedelijk uit midden 20ste eeuw, ingeplant op het kruispunt met Notelaarstraat.