Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1676 resultaten


ID: 80625 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Sint-Trudoplein (Houthalen-Helchteren)
In 1890-95, bouw van de nieuwe, neogotische kerk, naar ontwerp van architect H. Martens, na algehele sloop van schip en koor, maar met behoud van de oude toren.


ID: 80626 | Bouwkundig element

Monument voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen

Sint-Trudoplein (Houthalen-Helchteren)
Monument voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen, in 1932 opgericht. Later werden er gedenkplaten op aangebracht voor de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 80627 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Helchteren en school

Sint-Trudoplein 14 (Houthalen-Helchteren)
Alleenstaand breedhuis met dubbelhuisopstand, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 300141 | Landschappelijk geheel

De Ieperlee, het kanaal Ieper-IJzer en de Martjesvaart

Merkem (Houthulst), Boezinge, Brielen, Ieper, Zuidschote (Ieper), Bikschote (Langemark-Poelkapelle), Noordschote (Lo-Reninge)
Dit gebied wordt gevormd door een tweetal gekanaliseerde waterlopen, de Ieperlee en de Martjesvaart. De Ieperlee is tegenwoordig een kleine waterloop die niet overal in het landschap even duidelijk zichtbaar is. Toch kent het een lange geschiedenis die sterk samenhangt met de ontwikkeling van de stad Ieper. Bij Drie Grachten stroomt de Ieperlee in het Kanaal Ieper-Ijzer (soms ook Ieperleekanaal genoemd), dat sinds lange tijd de scheepvaartfunctie van de Ieperlee overgenomen heeft en nu het meest opvallende landschapselement binnen deze ankerplaats is. Bij Drie Grachten stroomt tevens de Martjesvaart in het kanaal. Deze vaart is een gekanaliseerde waterloop die tot het grondgebied Merkem behoorde. Bij het dorp Merkem vormen het kasteel en park van de familie de Coninck de Merckem een belangrijk historisch en landschappelijk geheel.


ID: 79409 | Bouwkundig element

Gedenkzuil voor het 2de en 22ste Linieregiment

Beukhoutstraat (Houthulst)
Gedenkzuil voor het 2de en 22ste Linieregiment en hun deelname aan de bevrijding van het 'Bos van Houthulst' op 28 september 1918 (Eerste Wereldoorlog). De gedenkzuil werd onthuld in 1946.


ID: 79506 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Dorpsstraat (Houthulst)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van beide wereldoorlogen uit Klerken. Het gedenkteken is het werk van Antoon Van Parys uit Deinze en werd in 1924 onthuld.


ID: 79561 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Groenestraat 39 (Houthulst)
Verbouwde wederopbouwhoeve. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en als "Nederhof ferme" op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Naar verluidt heropgebouwd op de plaats van het geboortehuis van de dichter Sidronius Hosschius, zie natuurstenen gedenkplaat boven de deur.


ID: 79571 | Bouwkundig element

Naamsteen Drie Grachten Voorpost

Ieperleedijkstraat (Houthulst)
Naamsteen ter herinnering aan de voorpost die hier ter hoogte van het gehucht Drie Grachten tijdens de Eerste Wereldoorlog was ingericht. De naamsteen werd hier in 1987 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 79573 | Bouwkundig element

Gedenkteken Belgische 3de Legerdivisie

Iepersteenweg (Houthulst)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan de bijdrage van de Belgische 3de Legerdivisie in de 'Slag bij Merkem' op 17 april 1918. Deze slag maakte deel uit van het Duitse 'Lente-offensief' (Eerste Wereldoorlog).


ID: 79576 | Bouwkundig element

Naamsteen Slag bij De Kippe

Iepersteenweg (Houthulst)
Naamsteen ter herinnering aan de Slag bij De Kippe op 17 april 1918 (Eerste Wereldoorlog). De naamsteen werd hier in 1987 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.