Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1675 resultaten


ID: 79489 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld

Mgr. Schottestraat (Houthulst)
Heilig Hartbeeld als gedenkteken voor de burgerlijke en militaire doden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Opgericht na de Eerste Wereldoorlog. De gedenkplaten voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers weggenomen. Recent vernieuwde bakstenen sokkel en gedenkplaten met inscriptie "JONKERSHOVE AAN ZIJN SLACHTOFFERS VAN BEIDE OORLOGEN" en de namen van de slachtoffers.


ID: 79523 | Bouwkundig element

Romp van de Vredesmolen en molenaarswoning

Molenweg 10 (Houthulst)
De molen is gelegen op het gehucht De Smisse op het hoogste punt van Klerken. Roodbakstenen molenromp met sporen van kalkbeschildering. Ten noorden van de molen, molenaarswoning- en hoeve.


ID: 79446 | Bouwkundig element

Naamsteen Eindoffensief Bos van Houthulst

Poelkapellestraat (Houthulst)
Naamsteen "Eindoffensief Bos van Houthulst", gelegen bij de Belgische militaire begraafplaats en het Vrijbos. Deze naamsteen maakt deel uit van de vijfde reeks naamstenen op initiatief van de Provincie West-Vlaanderen geplaatst in 1988 ter herinnering aan plaatsen en gebeurtenissen in verband met het Eindoffensief in het najaar van 1918.


ID: 79528 | Bouwkundig element

Gedenksteen Willy Coppens

W. Coppensplein (Houthulst)
'Gedenksteen Willy Coppens' van 1967 op het "Coppensplein" (zie inscriptie op gedenkteken) zie straatinleiding. Arduinen gedenksteen met inscriptie in witgeschilderde uitgehouwen letters: "PLEIN WILLY COPPENS/ HELDHAFTIG PILOOT VAN DE BELGISCHE LUCHTMACHT 1914-1918/ 13-8-1967".


ID: 79623 | Bouwkundig element

Gedenkzuil 19de linieregiment

Westbroekstraat (Houthulst)
Gedenkzuil in 1937 opgericht ter nagedachtenis aan de deelname van het 19de linieregiment aan de 'Slag bij Merkem' op 17 april 1918. Deze slag maakte deel uit van het Duitse Lente-offensief' (Eerste Wereldoorlog).


ID: 79626 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld

Westbroekstraat (Houthulst)
Heilig Hartbeeld in 1928 onthuld voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van de Eerste en nadien van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 79637 | Bouwkundig element

Naamsteen Luigem schiereiland

Westbroekstraat (Houthulst)
Naamsteen ter herinnering aan de stelling Luigem die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog was ingericht op een schiereilandje te midden van onder water gezet gebied. De naamsteen werd hier in 1987 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 79555 | Bouwkundig element

Lourdesgrot op Duitse militaire post

Zarrenstraat (Houthulst)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, waarop in 1934 een Lourdesgrot uit 'abristenen' werd gebouwd ter herinnering aan de oorlog.


ID: 216143 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Hove

Geelhandlaan (Hove)
Monument voor gesneuvelden en weggevoerden van beide wereldoorlogen, vervaardigd door beeldhouwer P. De Cuyper uit Niel en naar een ontwerp van de Hovese architect Loos.


ID: 216746 | Bouwkundig element

Gemeentehuis en gemeenteschool van Neerijse

Donkerstraat 1-3, Dorpsstraat 68 (Huldenberg)
Voormalig gemeentehuis uit het derde kwart van de 19de eeuw met achterliggende gemeenteschool van Neerijse. Tegen de voorgevel van het gemeentehuis bevindt zich een oorlogsgedenkteken van de Eerste Wereldoorlog.