Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

112 resultaten


ID: 31223 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Sixtusstraat 82 (Poperinge)
Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom een licht verhard erf met deels behouden, bakstenen stoep rondom het boerenhuis; ten zuiden en tevens in de nabijheid van de voormalige hopast, kleine drenkplaats afgezoomd met knotwilgen.


ID: 3037 | Bouwkundig element

Externesthoeve

Draplei (Putte)
Verankerde, meermaals aangepaste hoeve, baksteenbouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, volgens bewoner/eigenaar opklimmend tot 1645.


ID: 2197 | Bouwkundig element

Hoeve 't Steentje

Meir 85 (Puurs-Sint-Amands)
Hoeve met losstaande, verankerde, bakstenen onderdelen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 23259 | Bouwkundig element

Hoeve Dadizeleleengoed

Dadizeleleenstraat 25 (Roeselare)
Historische hoeve, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 16de eeuw; eigendom van de kerk van Dadizele. Heropgebouwd in 1923, naar ontwerp van architect A. De Pauw, in aansluiting met de regionale hoevebouw.


ID: 3224 | Bouwkundig element

Woonstalhuis Schaliënhoeve

Waverstraat 69 (Sint-Katelijne-Waver)
Hoeve met poel ten noorden, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 59030 | Bouwkundig element

Hoeve 't Appelken

Appelstraat 3 (Sint-Laureins)
Het boerenerf is een mooi voorbeeld van een traditionele open dorpshoeve met eenvoudige boerenwoning uit 1887, losstaande opvallende bedrijfsgebouwen met onder meer 18de-eeuwse schuur en een hoogstamboomgaard. Een bochtig gekasseid pad voert vanaf het inrijhek naar de hoevegebouwen. Een oude drinkpoel voor het vee, reeds opgetekend op het primitief kadasterplan van 1834, is omringd door knotwilgen.


ID: 40641 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof te Vosholen

Pijnbroekstraat 155 (Sint-Pieters-Leeuw)
Gemengd landbouwbedrijf in de vorm van een monumentale gesloten hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, bestaande uit een ruim woonhuis, stallen en een schuur gedateerd 1890.


ID: 51106 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meiboomstraat 3 (Staden)
Hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw met losse, lage bakstenen bestanddelen onder licht gebogen pannen zadeldaken met windborden. Oorspronkelijk U-vormige opstelling rondom een begrint erf; stalling ten oosten afgebroken. Erftoegang ten zuiden via gietijzeren hek. Poel ten oosten.


ID: 87187 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Biermanstraat 65 (Tielt)
Hoeve met losse gebouwen, opklimmend tot de 18de eeuw. Erftoegang tussen twee linden, afgesloten van de weg door een meidoornhaag. Boerenhuis uit 1910 van vijf traveeën met getoogde muuropeningen en getrapt tandfries. Ten westen, kleine stal uit het tweede kwart van de 19de eeuw; ten oosten van het erf een verbouwd wagenhuis met betonnen latei van circa 1860. Ten zuiden, grote langwerpige schuur met dubbele rij asemgaten, korfboogvormige poortopeningen en getoogde deuren, gedateerd in jaartalsteen: 1860.


ID: 86575 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Driessche

Dentergemstraat 1 (Tielt)
Hoeve "Ten Driessche", voorheen kern van de heerlijkheid "Ten Driessche" (zie Driesstraat), voor het eerst vermeld in 1645. Huidige losstaande hoevegebouwen opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw.