161 resultaten
ID: 306244 | Landschappelijk element
Kerkstraat (Kinrooi)
Tegenover de kerk van Kessenich staat een oorlogsgedenkteken, geflankeerd door twee opgaande zilverlindes (Tilia tomentosa). Deze vredesbomen staan in een plantsoen, aan de voet van de motte.
ID: 306477 | Landschappelijk element
Keuzelingsstraat (Kluisbergen)
Voor de voormalige gemeenteschool van Kwaremont staat een opgaande, bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Deze boom is na de Eerste Wereldoorlog aangeplant als vredesboom, ter herdenking van de herwonnen vrede.
ID: 130787 | Landschappelijk element
Zulzekestraat (Kluisbergen)
In de zuidoosthoek van het kerkhof, staat langs de straatkant een markante grote rode beuk, geplant in 1919 als vrijheidsboom. De boom werd zéér dicht geplant bij de kerkhofmuur. Tijdens dorpsherwaarderingswerken werd de wortelzone en stambasis met een booggewelf uitgespaard in de kerkhofmuur.
ID: 306585 | Landschappelijk element
Sint Maartensplein (Koekelare)
Tussen 1780 en 1790 wordt op de Markt (het huidige Sint-Maartensplein), voor herberg “De Kroon” een vrijheidsboom geplant. Deze werd later neergehaald (datum onbekend). In 1831 wordt de vrijheidsboom opnieuw aangeplant. Deze boom sterft af in 1909 en wordt voor 1918 omgehakt. Bij de uitbreiding en de heraanleg van het marktplein in 1987-1988 werd opnieuw een linde geplant op de plaats van de oude vrijheidsboom.
ID: 307443 | Landschappelijk element
Bellegemplaats (Kortrijk)
Voor de parochiekerk Sint-Amandus en recht tegenover het voormalige gemeentehuis 'Herberg-brouwerij Het Gemeentehuis' staat een opgaande linde. Deze werd in 1970 geplant ter vervanging van de vrijheidsboom die in de Tweede Wereldoorlog verdween.
ID: 307451 | Landschappelijk element
Kooigemplaats (Kortrijk)
De ingang van het kerkhof bij de kerk wordt gemarkeerd door twee herdenkingsbomen. De linkse boom, een opgaande witte paardenkastanje, werd geplant als vredesboom na de bevrijding van Kooigem in de Eerste Wereldoorlog.
ID: 306587 | Landschappelijk element
President Rooseveltplein (Kortrijk)
Centraal op het President Rooseveltplein, op het graspleintje, staan twee opgaande lindes. Deze bomen zijn aangeplant als vredesbomen.
ID: 131411 | Landschappelijk element
Huiseplein (Kruisem)
In de hoek van het omhaagde kerkhof van de parochiekerk Sint-Petrus en Urbanus en aansluitend bij het gekasseide dorpsplein staat een imposante opgaande beuk. Deze dorpsboom werd geplant na de Eerste Wereldoorlog als vredesboom.
ID: 131429 | Landschappelijk element
Nokeredorpstraat (Kruisem)
Centraal op het gekasseide en driehoekige dorpspleintje van Nokere, tegenover de parochiekerk Sint-Ursmarus, bevindt zich een jonge opgaande linde, die de naar aanleiding van de Belgische onafhankelijk in 1830 aangeplante vrijheidsboom vervangt.
ID: 300298 | Landschappelijk element
Wannegemdorp (Kruisem)
Centraal in dorpskom van het vroegere Wannegem staat rechtover de parochiekerk met omringend ommuurd kerkhof een gekandelaarde linde geplant als vrijheidsboom (1830). De boom, met omtrek bijna 4 m, heeft een knothoogte van 13 m, waarop één zware spaartelg staat.