Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

209 resultaten


ID: 88780 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg Sint-Sebastiaan

Kerkeweg 5 (Jabbeke)
Hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken: In kern 18de-eeuws L-vormig hoofdvolume van het woonhuis aan straatzijde, ten noordwesten daarvan een schuur met geïncorporeerde stallen (1885) en een bakhuis. Verhard, omhaagd erf toegankelijk vanaf de straat via een hek tussen twee bakstenen pijlers.


ID: 88781 | Bouwkundig element

Kosterswoning

Kerkeweg 6 (Jabbeke)
Voormalige kosterwoning van Snellegem, gelegen ten noordoosten van de Sint-Eligiuskerk. In 1866 laat de gemeente Snellegem een gemeenteschool met "plaets" en tuin optrekken op de plaats van een bestaand volume, dat sinds de 15de eeuw verschillende functies kent maar steeds eigendom is van de kerkfabriek van Snellegem.


ID: 88782 | Bouwkundig element

Villa uit het interbellum

Kerkeweg 9 (Jabbeke)
Interbellumvilla in omhaagde tuin, opgetrokken in 1928 ten noorden van de kerk. Oranje baksteenbouw onder hoge, speelse bedaking; bovenverdieping afgewerkt met een witgeschilderde cementering. Variërende muuropeningen, korfbogig inkomportaal op de hoek.


ID: 88748 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Koffiestraat 11 (Jabbeke)
Dorpswoning met voortuin, gebouwd in 1884 in opdracht van de Zusters Apostolinnen, die ten oosten van deze woning hun kloosterschool hebben. Dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak.


ID: 88835 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Weiden

Krakeelstraat 2 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1771-1778). Op het Primitief kadasterplan van 1830 getekend als twee parallelle volumes haaks op de straat, zijnde boerenhuis en schuur. Circa 1871 wordt ten zuidoosten van het huis een nieuwe haaks op de woning ingeplante dwarsschuur gebouwd.


ID: 88749 | Bouwkundig element

Van Oosterhoeve

Krauwerstraat (Jabbeke)
Begin-19de-eeuwse kleine hoeve op begraasd erf, gelegen tegen de snelweg aan. Genoemd naar de familie Van Oost die hier begin 20ste eeuw woonde.


ID: 88750 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kroondreef 58 (Jabbeke)
19de-eeuwse hoeve met losse donkerrode bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, geschikt op een onverhard erf, met aan beide zijden van de oprit een boomgaard en ten noorden van het huis een moestuin. Erf toegankelijk via een hek tussen ijzeren pijlers.


ID: 88867 | Bouwkundig element

Poytacxhoeve

Kwetshagestraat 10 (Jabbeke)
Hoeve met drie losse bestanddelen rondom een deels verhard erf dat grenst aan de straat. Het beeldbepalend hoofdvolume aan noordzijde van het erf is het haaks op de straat ingeplante boerenhuis dat door de aansluitende stallen en schuur aansluit bij het langgestrekte type. Aan zuidzijde van het erf, enkelvoudige dwarsschuur (nok parallel aan het huis).


ID: 88783 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kwetshagestraat 13 (Jabbeke)
Kwetshagestraat nr. 13. Begin-19de-eeuwse hoeve bestaande uit losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. <italic>Historiek</italic>. Deze hoeve was in 1478 eigendom van Jacques Poytacx, naar wie en deel van de Kwetshagestraat ooit werd genoemd. In 1681 wodt de hoeve met de landerijen aangekocht door het Sint-Juliaanshospitaal in Brugge; daarom wordt ze ook "<italic>Sint-Julia


ID: 88822 | Bouwkundig element

Hoeve met losse  bestanddelen

Langendorpweg 1 (Jabbeke)
18de-eeuwse hoeve met twee lange in L-vorm geplaatste losse bestanddelen omheen een verzorgd, deels omhaagd erf, met centraal een zomerkeuken. Grote hoeve met twee langwerpige 18de-eeuwse bakstenen volumes onder pannen zadeldaken, in L-vorm aan de noord- en westzijde van het erf geplaatst. Erftoegang ten zuiden, met twee geel bakstenen overhoeks geplaatste hekpijlers. Ten zuiden van het huis het rechthoekige volume van de zomerkeuken. Op het erf bevindt zich volgens de literatuur een rosmolen.