Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

209 resultaten


ID: 88839 | Bouwkundig element

Hoeve

Noordstraat 38 (Jabbeke)
18de-eeuwse hoeve bestaande uit twee haaks op elkaar geplaatste verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken op een begraasd erf.


ID: 88840 | Bouwkundig element

Hoeve 't  Lindenhof

Noordstraat 62 (Jabbeke)
Imposante historische polderhoeve die minimaal tot de 18de eeuw opklimt. De hoeve ligt in de bocht aan het noordelijke einde van de straat, en springt daardoor van ver in het oog.


ID: 88872 | Bouwkundig element

Hoeve Bonem

Oosternieuwweg 3 (Jabbeke)
Hoeve met 18de- en 19de-eeuwse losse bestanddelen op een rechthoekig, omhaagd en beboomd erf. De gebouwen liggen in U-vorm omheen een deels gekasseid, deels begraasd binnenerf.


ID: 88786 | Bouwkundig element

Hoeve Het Oosthof

Oostmoerstraat 1 (Jabbeke)
"Het Oosthof" van Snellegem is één van de oudste en meest tot de verbeelding sprekende hoeves in de streek. De ligging naast de Sint-Eligiuskerk, het indrukwekkende boerenhuis, de toegangspoort en de omgrachting, getuigen van het belang van de site in de ontstaansgeschiedenis van Snellegem. Monumentale historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen, gelegen op een groot erf dat deels verhard is. Het oorspronkelijk volledig omgrachte erf bewaart enkel aan de westelijke zijde een deel van de walgracht, voor het woonhuis. De opstelling van de historische gebouwen, namelijk poort, boerenhuis met aansluitende stallen, en schuur met stallen, bleef ongewijzigd sinds de 17de eeuw. Het boerenhuis en de toegangspoort zijn nog ouder en gaan terug tot de 15de of 16de eeuw.


ID: 88787 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostmoerstraat 44 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse bestanddelen. Het is één van de oudste en best bewaarde hoeves van Snellegem. De huidige gebouwen gaan terug tot de 17de eeuw, maar de hoeve zou reeds uit de 15de eeuw dateren.


ID: 88788 | Bouwkundig element

Site van Boerenmolen met gasmotor en omgeving

Oude Bruggeweg 3 (Jabbeke)
De Boerenmolen maakt deel uit van een uitzonderlijke molensite. Kenmerkend is de hoge ensemblewerking tussen de hoge romp van een stellingmolen van 1854-1858, in 1886 uitgerust met een gasmotor, en de molenaarswoning. Deze woning werd rond 1922 ondergebracht in de in 1840 gebouwde, vroegere watermolen op de kronkelende Waalbeek.


ID: 305827 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Oude Dorpsweg (Jabbeke)
De bruine beuk is op 25 maart 1920 als vredesboom aangeplant en staat tussen het voormalig gemeentehuis en de kerk. De opgaande boom is met zijn omtrek van 350 cm, totale hoogte van 25 m en takvrije stam van 7 m beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 88886 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Oude Dorpsweg 100 (Jabbeke)
Fraaie woning met winkel, volgens het kadaster opgetrokken in 1907. Petrus Bouvy diende in 1906 de aanvraag voor deze woning in bij de gemeente Varsenare; de tekeningen van gevel, plattegrond en opstand bleven bewaard in het gemeentearchief. Leopold Desoete vestigde er zich als kleermaker en barbier. Dubbelhuis in bruine baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder bakstenen zadeldak.


ID: 88887 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Oude Dorpsweg 110 (Jabbeke)
Vrijstaande dorpswoning met voortuin, volgens jaartal boven de voordeur gebouwd in 1909. De bouwaanvraag van deze woning is bewaard in het gemeentearchief van Jabbeke: de woning wordt in 1909 voor Isidoor Vandenbussche gebouwd en heeft oorspronkelijk een mooi hekwerk rond het voortuintje.


ID: 88874 | Bouwkundig element

Hoeve in omhaagde tuin

Oude Dorpsweg 20 (Jabbeke)
Hoeve in omhaagde tuin, volgens kadastergegevens gebouwd in 1866. Lage woning van vijf traveeën met rechts aansluitende schuur. Rode baksteenbouw op gele bakstenen plint, gevat onder pannen zadeldak. Getoogde venster- en poortopening met gele bakstenen strek. Deur in brede rechthoekige omlijsting van zwarte baksteen.