Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

109 resultaten


ID: 131947 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag

Boerestraat 9 (Deinze)
De gemengde afsluitingshaag van wilde mispel, tweestijlige meidoorn, eenstijlige meidoorn en hulst omsluit gedeeltelijk een erf langs de Boerestraat te Nevele. De haag werd oorspronkelijk geplant om het erf af te sluiten en als veekering.


ID: 303085 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag met op stam gezette hulsten

Krekelstraat 163 (Deinze)
Het perceel van een woning wordt langs twee zijden afgesloten door een hulsthaag. De traditioneel geschoren afsluitingshaag bestaat tevens uit een aanvulling met eenstijlige meidoorn. Het hofgat wordt aan de linker zijde geflankeerd door een opgaande welkomstlinde en aan de rechter zijde door een op stam gezette scherpe hulst. In totaal zijn op het moment van de inventarisatie vier op stam gezette hulsten waargenomen, verspreid over de scheerhaag. Vermoedelijk werden ze vroeger als geschoren topiaryvorm met bolvormige geschoren kruin onderhouden.


ID: 131575 | Landschappelijk element

Hulsthaag Hof ter Oossche

Moutputstraat 8 (Deinze)
Een geschoren haag van ongeveer 85 m lang sluit het erf van het Hof ter Oossche af aan de zuidkant en achter de langsgracht aan de straatzijde. De scheerhaag is in hoofdzaak samengesteld uit hulst met toevoegingen van es en meidoorn.


ID: 131576 | Landschappelijk element

Veekering als erfafsluiting Hof ter Oossche

Moutputstraat 8 (Deinze)
Op het erf van het Hof ter Oossche en langs de afsluitingsgracht aan de noordzijde van het erf is er een afsluitingshaag van meidoorn. De haag is circa 170 m lang en is door natuurlijke verrijking ook voorzien van braam, hulst en wilg.


ID: 131581 | Landschappelijk element

Geschoren hulsthaag met boerentopiary

Schave 246 (Deinze)
Het erf bij de boerderij is, met uitzondering van een houtkant van gewone es, nagenoeg volledig afgesloten met een scheerhaag van scherpe hulst. In de haag zijn heel wat bolvormige snoeivormen die boven de haag uitsteken aanwezig. Deze boerentopiary getuigt nog van een doorgedreven traditionele aanpak bij het onderhouden van de scheerhaag waarbij nut en sier steeds werden gecombineerd.


ID: 38046 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Linden

Westaarde 24 (Deinze)
Nog deels omgrachte en omhaagde hoeve met losse bestanddelen op het voorerf. Op een terp gelegen boerenwoning van zeven traveeën en onder zadeldak, mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Rechts aangebouwde bakstenen stallen onder lager zadeldak, uit eind 19de eeuw en parallel dienstgebouwtje. Bakstenen stallen en schuur onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 134486 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Guldenboom

Postbaan 83, 97 (Diest)
Villa met wagenhuis, gebouwd in 1856 door de weduwe van de Diestse brouwer Eugène. Achter het wagenhuis werd een boerderij volgens L-vormig grondplan toegevoegd. Omgeven door met oude bomen (bruine beuken, tamme kastanjes) overschaduwde tuin van 1,25 hectare. Op de kruin van de heuvel werd in de late jaren 1940 een tweede villa gebouwd, verwijzend naar de cottagestijl, en omgeven door een nieuwe tuin van 1,5 hectare met buxusparterres en talrijke snoeivormen.


ID: 304186 | Landschappelijk element

Topiary van hulst en randpalm op voorplein Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek (Evergem)
Op het voorplein van het kasteel is bij het begin en het einde van het plein telkens een cirkelvormige border aangelegd die rondom is beplant met een geschoren haagje van randpalm. Verder staan veertien geschoren struiken van scherpe hulst, op geometrische wijze, verspreid over het voorplein.


ID: 130914 | Landschappelijk element

Hulsthaag bij Hof te Baaigem

Baaigemstraat 317, Prinsenmolenstraat (Gavere)
Een hulsthaag van circa 170 meter lang als afsluiting op de noordoost- en noorwestgrens van het erf. De haag, in oorsprong een scheerhaag, was op het moment van de inventarisatie hoog opgeschoten.


ID: 134176 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Coenen met tuin

Overbeekstraat 1 (Geetbets)
Notaris Jean François Coenen liet rond 1850 een villa bouwen met een symmetrische voortuin, oorspronkelijk 13,5 are.