Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

322 resultaten


ID: 132529 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Scheldeschorren

Bornem (Bornem)
Langs de Scheldedijk ligt een schorrengebied dat in de 19de en 20ste eeuw gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout.


ID: 132544 | Landschappelijk element

Knotwilgen als perceelsrandbegroeiing

Bornem (Bornem)
Ten noorden van de dorpskern van Bornem ligt een uitgestrekt weilandgebied doorsneden door de spoorlijn en de N60. De perceelsgrenzen van de weilanden worden gemarkeerd door rijen knotwilgen.


ID: 132584 | Landschappelijk element

Gemengde houtwal

Bornem (Bornem)
De perceelsgrens van een akkerland wordt gefixeerd door middel van een houtwal. De gemengde houtkant bestaat uit es, hazelaar, wilg en zomereik met bijmenging van vlier en Amerikaanse vogelkers.


ID: 132559 | Landschappelijk element

Omgracht hakhoutperceel

Barelstraat (Bornem)
Parallel met de Koningsbeek en grenzend aan een lindendreef ligt een volledig omgrachte smalle langgerekte strook hakhout op een talud. Het hakhoutperceel vormt de grens van een akkerperceel en omvat esdoorn, zwarte els, meidoorn, es, boswilg, zomereik en knotwilg. Er wordt nog beheer als hakhout toegepast.


ID: 132560 | Landschappelijk element

Knotbomenrij als perceelsafsluiting

Barelstraat (Bornem)
Een smalle strook grasland wordt langs drie zijden begrensd door een lage rij knotwilgen. De bomenrij markeert de perceelsgrens en wordt verder aangevuld met hakhout.


ID: 132561 | Landschappelijk element

Knotbomenrij en hakhout bij vlasrootput

Barelstraat (Bornem)
Bereikbaar via een onverharde wegel vanaf de Barelstraat ligt een smalle langwerpige waterplas met beboste oevers. Het gaat om een voormalige vlasrootput die al zichtbaar is op 19de-eeuwse kaarten. De huidige beplanting rondom de put bestaat uit een knotbomenrij en groepjes es, zwarte els, en kornoelje die als hakhout worden beheerd.


ID: 132614 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting

Beerdonkstraat (Bornem)
Een jonge aanplanting van populier heeft een onderetage van verschillende wilgensoorten waaronder de gele bindwilg. Deze wilgensoort werd vroeger intensief gekweekt omwille van de buigzame twijgen die jaarlijks geoogst werden voor de mandenvlechterij. De uitgeschoten wilgen vormen een relict van de vroegere wijmencultuur.


ID: 132615 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting

Beerdonkstraat (Bornem)
Een perceel weiland telt nog talrijke jong uitgeschoten wilgen. Onder de verschillende wilgensoorten is ook de gele bindwilg. Deze wilgensoort werd in de 19de en 20ste eeuw intensief gekweekt omwille van de buigzame twijgen die jaarlijks geoogst werden voor de mandenvlechterij. De uitgeschoten wilgen vormen een relict van de vroegere wijmencultuur in de polder.


ID: 132643 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting van gele wijmen

Binnendijkstraat (Bornem)
Voormalige dichte aanplant van gele wilgen op de natte gronden nabij de Schelde. Eens voldoende groot, werden de wilgentenen geoogst voor het mandenvlechten, beschoeien van oevers etc.


ID: 132627 | Landschappelijk element

Gelegde haag met gele wijmen

Binnendijkstraat 59 (Bornem)
Een huiskavel wordt langs de straatzijde afgesloten door achtereenvolgens een sloot en een wilgenhaag. De haag bestaat uit wijmen die in dezelfde richting schuin werden gelegd door ze deels door te snijden om zo een ondoordringbare afsluiting te verkrijgen.