Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

322 resultaten


ID: 132527 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Het Stort

Molenstraat (Bornem)
Natuurreservaat Het Stort op de Scheldeoever ter hoogte van Achterweert is een schorrengebied dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout. In de jaren 1950 werd het perceel de laatste maal volledig gekapt.


ID: 132574 | Landschappelijk element

Twee dikke knotwilgen

Oppuursesteenweg (Bornem)
Een weiland langs de Oppuursesteenweg wordt langs drie zijden begrensd door een sloot en knotwilgenrij. De bomenrij markeert de randen van het perceel en telt hier twee uitzonderlijk dikke exemplaren waarvan de stam gesplitst is in verschillende delen.


ID: 133003 | Landschappelijk element

Houtkant met lage knotwilgen

Pieter Coomansstraat (Bornem)
Moestuin afgeboord met een houtkant van lage knotwilgen. De knotwilgen zijn in rij aangeplant en hebben een onregelmatige plantafstand. De knothoogte is laag en ongeveer tussen 1 en 1,5 meter hoog. Er staan geen zware loten op de knot wat doet vermoeden dat deze regelmatig worden gekapt voor het oogsten van wilgentenen. Het oogsten van wijmen of wissen of wilgentenen is hier in deze streek een oud gebruik.


ID: 131467 | Landschappelijk element

Rijshoutaanplanting op Scheldeschorren

Schellandpolderdijk (Bornem)
Langs de Schellandpolderdijk ligt op de Scheldeoever een schorrengebied dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout.


ID: 133022 | Landschappelijk element

Oude knotwilgenrij op perceelgrens

Spuistraat (Bornem)
Vier resterende knotwilgen uit een knotwilgenrij aangeplant op de perceelgrens van een weide. Het zijn zéér oude bomen die nog periodiek geknot worden. Deze bomen illustreren nog het traditioneel aanplanten en het beheren van bomen in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout.


ID: 133023 | Landschappelijk element

Hakhoutbos

Spuistraat (Bornem)
Langs een losweg die uitkomt op de Spuistraat ligt een groot perceel gemengd loofbos met vooral zwarte els, boswilg en zomereik. Het bos vertoont nog kenmerken van een hakhoutbeheer. Dit is een beheer waarbij de struikenetage periodiek wordt gekapt in functie van brandhoutproductie. In het bos is de aanleg van rabatten en sloten nog duidelijk herkenbaar. Het noordwestelijk deel van het bos werd recent gekapt en wordt gekenmerkt door jong hakhout.


ID: 300792 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Boutersem

Leuvensesteenweg 248-250, Stationsstraat 82 (Boutersem)
Watermolen en eclectisch kasteel uit 1890 omgeven door park in landschappelijke stijl, aangelegd vanaf begin 19de eeuw. Het domein werd later uitgebreid en herwerkt in laat-landschappelijke stijl, en bewaart diverse oude en zeldzame bomen. Het domein bewaart ook een tuinpaviljoen en een speelhuisje bij het molengebouw.


ID: 130788 | Landschappelijk element

Opgaande Wilg

Bospad (Brakel)
In een houtkant langs het Bospad staat een enorme opgaande wilg met een stamomtrek van 366 cm. Door zijn omvang is de knotboom zéér indrukwekkend en beeldbepalend.


ID: 300031 | Landschappelijk element

Oude knotwilg

Bospad, Sonkpad (Brakel)
In een houtkant langs het Bospad staat een enorme knotwilg met een stamomtrek van meer dan 5 meter. Door zijn omvang is de knotboom zéér indrukwekkend.


ID: 300032 | Landschappelijk element

Houtkant met sporen van een oude kaphaag, hakhout en opgaande bomen

Bospad, Sonkpad (Brakel)
Een gemengde houtkant met sporen van een oude kaphaag, hakhout en opgaande bomen als perceelrandbeplanting rond een weiland. Opgaande bomen van es en canadapopulier (stamomtrek van 370 cm); knotbomen van es, haagbeuk, esdoorn, veldesdoorn, bindwilg, ruwe en gladde iep; hakhout van esdoorn en veldesdoorn.