Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

322 resultaten


ID: 308576 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van schietwilg

Pevenage (Brakel)
De knotbomenrij van schietwilg staat langs de bovenloop van de Terkleppebeek-Molenbeek ter hoogte van de bron bij Pevenage. De perceelsrandbeplanting is reeds op de topografische kaart van 1871 gekarteerd.


ID: 133419 | Landschappelijk element

Wilgenhakhout op talud

Steneplein (Brakel)
De rij hakhout van katwilg bevindt zich in de bovenste helft van een talud en paalt in het zuiden aan een grasland.


ID: 133421 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk en knotwilgenrij

Steneplein 34 (Brakel)
De kaphaag met gekandelaarde haagbeuken bevindt zich aan de zijde van een verruigd geriefhoutbosje. De knotwilgenrij bevindt zich aan de andere zijde van de gracht, bij het weiland.


ID: 133476 | Landschappelijk element

Kaphaag van es en wilg bij huisweide

Tenbergen 11 (Brakel)
De kaphaag van es (in het oosten) en wilg (in het westen) bevindt zich aan de rand van de huisweide van de hoeve "Hof ter Brugge(n)" en staat haaks op de Dorenbosbeek. Reeds op de topografische kaart uit 1864 is de kaphaag op de noordoostelijke perceelsgrens van de huisweide op de kaarten aanwezig. In de Dorenbosbeekvallei staan reeds op de Kabinetskaart van de Ferraris graslanden met perceelsrandbegroeiingen ingetekend.


ID: 133460 | Landschappelijk element

Knotbomenrij

Termergelstraat (Brakel)
De knotbomenrij van schietwilg bevindt zich op de perceelsgrens tussen wei- en akkerland.


ID: 132788 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant op steilrand langs Verrebeek

Verrebeke (Brakel)
De beekbegeleidende houtkant staat op de linker oever van de Verrebeek. De mooi meanderende beek heeft op deze plaats een talud, gestabiliseerd door de houtkant. De soortenrijke houtkant ligt in de onmiddellijke omgeving van een hoeve. Het is een gebruiksbosje voor geriefhout, bandhout, en dergelijke. De omvangrijke zwarte elzen, gewone essen en paardenkastanjes vallen op.


ID: 133480 | Landschappelijk element

Haagbeukhaag bij molenaarswoning

Verrebeke 5 (Brakel)
De haagbeukhaag staat bij de molenaarswoning die bij de Verrebeekmolen hoort. De haagbeukhaag staat ten noordoosten van de oprijlaan. De haag heeft een bijmenging van gewone beuk, gewone meidoorn en gladde iep.


ID: 132657 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant

Vissegem (Brakel)
Een beek begeleidende houtkant van meer dan 300 meter lang bestaande uit meerdere soorten. De soorten met sporen van een traditioneel kapbeheer zijn: es en haagbeuk als knotboom; schietwilg en els als hakhout. Een canadapopulier markeert er de hoek van een perceel en kraakwilg, meidoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. De schietwilg waarvan sprake (in oorsprong wellicht een hakhoutstoof) heeft een omtrek van circa 7 meter en een totale hoogte van 25 meter. Het is een enorm groot meerstammig exemplaar. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van de diep uitgesneden beekoever.


ID: 132658 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs bronbeekje

Vissegem (Brakel)
Op de grens tussen Els en Michelbeke, langs een bronbeekje, staat een gemengde houtkant. Sporen van traditioneel beheer kunnen we vaststellen op haagbeuk, schietwilg, zwarte els en meidoorn. Zomereik en canadapopulier zijn in de houtkant aanwezig als opgaande bomen. De aanplantingen met canada’s zijn hier uitgevoerd met oude populierenklonen.


ID: 132660 | Landschappelijk element

Kaphaag bij verdwenen hoeve

Vissegem (Brakel)
Gemengde kaphaagrestanten als erfafsluiting bij een inmiddels verdwenen hoevetje. Het gemengd voorkomen van els, haagbeuk, es, canadapopulier en kraakwilg geeft ons mogelijks een beeld van een veelal verdwenen praktijk.