Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

115 resultaten


ID: 38906 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwkapel met gekandelaarde winterlinde

Kamstraat (Bever)
Op een kruispunt van wegen staat de Onze-Lieve-Vrouwkapel die dateert uit 1725. Achter de kapel werd een winterlinde aangeplant. De Winterlinde (Tilia cordata) werd gekandelaard en heeft een mooie representatieve vorm. Gezien de geschatte leeftijd is de kans zeer groot dat het autochtoon genetisch materiaal betreft van winterlinde.


ID: 130887 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde bij Onze-Lieve-Vrouwkapel

Kamstraat (Bever)
Op een kruispunt van wegen staat de Onze-Lieve-Vrouwkapel die dateert uit 1725. Achter de kapel werd een winterlinde aangeplant. De Winterlinde (Tilia cordata) heeft een mooie representatieve vorm. Gezien de geschatte leeftijd is de kans zeer groot dat het autochtoon genetisch materiaal betreft van winterlinde. In de regio komen meerdere kruisbeelden en kapellen voor die getuigen van een diepgewortelde volksdevotie en een lange bedevaarttraditie.


ID: 130992 | Landschappelijk element

Maastrichterallee Lindendreef Alden Biesen

Kasteelstraat, Maastrichterallee (Bilzen)
De Maastrichterallee is een opgaande lindendreef met een lengte van 600 meter. De Maastrichterallee bestaat uit twee delen. Het gedeelte dat aansluit bij het gebouwencomplex is voorzien van een enkele bomenrij langs de noordzijde van de weg en bestaat uit negen oude zomerlinden. De rest van de dreef, tot aan het Apostelhuis, is een dreef met twee jonge bomenrijen van zomer-, winter- en Hollandse lindes. In het noordelijk deel van de dreef staan 41 bomen en in het zuidelijk deel van de dreef staan 30 bomen.


ID: 304734 | Landschappelijk element

Lindeboom als hoekboom

Elleboogstraat (Borgloon)
Deze lindeboom is aangeplant in de hoek van de Haagmeerstraat en de Elleboogstraat. De boom markeert de straathoek.


ID: 134286 | Landschappelijk element

Kasteelpark van Gorsleeuw

Hoogstraat 33-35 (Borgloon)
Slechts ten dele bewaard landschappelijk park, aangelegd in het tweede kwart van de 19de eeuw, toen ook het goed gedocumenteerde, deels 17de-, deels 18de-eeuwse kasteel met neerhof-opperhofstructuur in classicistische stijl werd verbouwd, door de familie de Copis, toen heren van Gorsleeuw.


ID: 133026 | Landschappelijk element

Kapelhof met winterlinde en haagbeukhaag

Eikevlietbaan (Bornem)
Volgens aloude traditie werd hier bij de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand een kapelboom en een afsluitingshaag aangeplant.


ID: 133034 | Landschappelijk element

Kapellinde

Jozef Van Herbruggenstraat (Bornem)
Tegen de dijk van het zeekanaal Brussel-Schelde werd een Onze-Lieve-Vrouwkapel 'Stella Maris' met glazen voorbouw opgericht. Volgens aloude traditie werd bij de kapel een kapelboom aangeplant. De opgaande winterlinde staat in een hoek van het kapelhof tegen de geschoren haagbeukhaag die het geheel begrenst.


ID: 132646 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van winterlinde

Kasteeldreef (Bornem)
Op een perceel dat grenst aan de Kasteeldreef naar het Kasteel d'Ursel staat een mooi uitgegroeide hakhoutstoof van winterlinde. Door de struik periodiek te kappen tot net boven het maaiveld, liep de stobbe telkens struikvormig uit.


ID: 132625 | Landschappelijk element

Twee opgaande kapellindes

Molenstraat 1 (Bornem)
Op de dijkhelling bij de Schelde ligt de kleine Kapel Onze-Lieve-Vrouw Ster der Zee. De kapel is omgeven door een grasveldje afgeboord met een haag en wordt geflankeerd door twee opgaande winterlinden.


ID: 132562 | Landschappelijk element

Twee kapellindes

Platte Heegtestraat 15 (Bornem)
Langs de straatzijde zijn bij de toegang tot het kapelhof van de Onze Lieve Vrouwkapel twee kapellindes aangeplant. Het kapelhof van wordt ook langs drie zijden begrensd door een scheerhaag van gewone haagbeuk.