Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

115 resultaten


ID: 134581 | Landschappelijk element

Park van het kasteel Kiewit

Kiewitdreef 3, Putvennestraat 108-112 (Hasselt)
Park in land­schap­pel­ijke stijl op naam van de Hasseltse tuinarchitect Jan Creten uit het einde van de 19de eeuw, deel van het voormalig kasteeldomein Kiewit, circa 64 hectare groot.


ID: 133410 | Landschappelijk element

Welkomstlindes hoeve Henisdaal

Henisdael 4 (Heers)
Twee lindes werden als welkomstbomen aangeplant bij de toegangspoort van het neoclassicistisch burgerhuis bij de hoeve Henisdaal. De bomen werden aangeplant in het geheel van het herenboerenparkje dat in de 19de eeuw bij dit huis werd aangelegd. Welkomstbomen dienden om 'het kwaad' af te weren van het erf. De noordelijke boom is een Tilia cordata en de zuidelijke een Tilia platiphylos. Beide bomen zijn van vergelijkbare grootte en omvang.


ID: 133420 | Landschappelijk element

Lindeboom bij Sint-Pieterskapel Heurne

Heurnestraat 81 (Heers)
Naast de toegang van de Sint-Pieterskapel en het omliggende kerkhof staat een relatief jonge lindeboom. Het gehucht Sint-Pieters-Heurne gaat zeker terug tot 1175. Het dorp had een schepenbank die in beroep ging bij het hof van Vliermaal, en die vergaderde onder de linde die voor de kapel stond. De huidige linde is zeker niet zo oud, maar is mogelijk een opvolger van deze lindeboom.


ID: 133385 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande linden bij Kasteel van Noorderwijk

de Ghellincklaan (Herentals)
De de Ghellincklaan, in 1870 aangeplant door baron Augustin Charles Nicolas T'Serclaes, is een ongeveer 800 meter lange dubbele lindendreef met 382 bomen die het kasteel van Noordwerwijk verbindt met het dorp.


ID: 130801 | Landschappelijk element

Winterlinde als Kapellekesboom

Bergense Steenweg (Herenthout)
De winterlinde (Tilia cordata) staat bij een kruispunt van wegen in het open landbouwgebied van Herenthout en Zelle.


ID: 131060 | Landschappelijk element

Opgaande winterlinde als erfbeplanting

Beeldekensstraat (Herne)
De opgaande winterlinde bevindt zich in op de perceelsrand van een huisweide horende bij de hoeve Bogaert. De boom en de omringende hagen vormen de afscheiding tussen de hoevesite en de Beeldekensstraat. Samen vormen ze een historische eenheid met het erf.


ID: 131153 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde Pardassenhoek

Pardassenhoek (Herzele)
Langs de Pardassenhoek bij een kruispunt met een veldweg staat een gekandelaarde kapellinde. Het betreft hier de, voor de regio, zeldzame kleinbladige linde of winterlinde.


ID: 134639 | Landschappelijk element

Domein Meylandt

Graaf de Theuxlaan 61 (Heusden-Zolder)
Park in land­schap­pelijke stijl uit midden 19de eeuw, deel van een domein­ van circa 23 hectare met kasteel en aanhorigheden, vij­ver, moes­tuin, boomgaard, wei­lan­den, bos­sen­ en een water­mol­en; oudere site in het valleiland­schap van de Man­delbeek en sedert 1958 gemeentelijk domein.


ID: 131029 | Landschappelijk element

Opgaande lindenrij bij de kluis van Bolderberg

Kluispad (Heusden-Zolder)
Aan de zuidwestkant van de kluizenaarssite is een boogvormige bomenrij van opgaande lindebomen aangeplant. Een open ruimte langs het Kluispad en bij het bedevaartsoord wordt hierdoor afgebakend. Bovenop de Bolderberg vertoeven de bedevaarders in de schaduw van de boomkruinen op een lommerrijke plek.


ID: 43565 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Catharinakapel met winterlindes

Hauthem (Hoegaarden)
Fraai natuurstenen gebouwtje in laatgotische stijl, met een langwerpige beuk, uitlopend op een driezijdige sluiting, uit de 16de, 17de, 18de eeuw. Twee winterlindes markeren de ingang tot de kapel.