Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

115 resultaten


ID: 8317 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Adriaansabdij met aansluitend park

Abdijstraat 10 (Geraardsbergen)
Voormalige Benedictijnerabdij met aansluitend park, gelegen ten noorden van het stadscentrum tussen de Edingsestraat, de Boelarestraat en de weg naar de Brusselse poort. Van de abdij zijn alleen de poort, de abdijvleugel met het prelaatskwartier en de zuidelijke stalvleugel overgebleven. Het domein wordt nog grotendeels afgesloten door 17de tot 20ste-eeuwse muren met enkele geïntegreerde gedenkstenen. In het park resteren nog de ijskelder met deels vervallen trap met boordstenen en leuning, enkele trappen en balustrades hoofdzakelijk uit de 19de-eeuwse parkaanleg, een rustiek paviljoen, twee siervazen, een beeld met 4 heiligen, een beeld van Diana, een beeld van een gladiator, een kleine grot in cementrustiek, een bron ommuurd met natuursteen en een grafplaat.


ID: 133154 | Landschappelijk element

Knotlindendreef d'Yveshoeve

Beiaardlaan 31 (Grimbergen)
De dreef van geknotte linden hoort bij de "d'Yveshoeve". Deze vierkanthoeve was het pachthof van het nabij gelegen, intussen verdwenen waterkasteel "Padenborg".


ID: 134503 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteelpark van Wespelaar

Grote Baan 75-77 (Haacht)
Parkelementen van vroege landschappelijke 'Engelse' tuin van 17 hectare, aangelegd in 1797 naar ontwerp van Ghislain Henry (1754-1820) op een voormalige site van een middeleeuwse kasteelmotte; bewaard tuinpaviljoen, oranjerie en 'fabriekjes', waaronder piramide, kunstmatige grot en Floratempel naar ontwerp van Henry evenals talrijke beelden (op heden kopieën) vervaardigd door beeldhouwer Gilles-Lambert Godecharle (1750-1834) en – vanaf 1817 – een 'Elyseum' met borstbeelden van belangrijke historische figuren en een obelisk. Het eclectisch kasteel naar ontwerp van architect Henri Beyaert (1823-1894) werd in 1954 afgebroken.


ID: 133231 | Landschappelijk element

Opgaande winterlinde als schermboom

Bakelstraat 6 (Halen)
In de kaphaag die het erf afsluit aan de westzijde staat een oude winterlinde. Met een stamomtrek van 648 cm betreft het hier een van de dikste van België. Gezien de oriëntatie ten opzichte van de gebouwen op het erf is deze boom geplant als schermboom en beschermt hij het erf en zijn bewoners tegen zon, regen en wind.


ID: 304352 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde als kapel- en kruispuntboom

Gemengde Brigadestraat, Oude Leuvensebaan, Rozedelstraat (Halen)
Op een kruispunt van de Oude Leuvensebaan, Gemengde Brigadestraat en Rozedelstraat een gekandelaarde winterlinde (Tilia cordata) als kapelboom.


ID: 132461 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kruispuntlinde met boomkapel

Rotemstraat (Halen)
Een oude gekandelaarde winterlinde met boomkapel is aangeplant op een kruispunt van wegen. De beeldbepalende boom markeert de kruising van de Rotemstraat met de Struikstraat en vormt een herkenningspunt in het landschap. Op de Atlas der Buurtwegen van medio 19de eeuw is de boom ingetekend binnen de wegzate, hij staat bijgevolg op het openbare domein. De boom heeft een respectabele stamomtrek van 520 cm (meting uitgevoerd in 2011).


ID: 304262 | Landschappelijk element

Kapellinde bij O.L.V. van de Rozenkranskapel

Koningsplein (Hamme)
Ten zuiden van de Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkranskapel staat een kapelboom. Deze winterlinde met hartvormig blad is op gebruikelijke wijze bij de kapel aangeplant en groeit uit tot een beeldbepalend element op het Koningsplein.


ID: 306245 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom met roepstenen

Dorpsstraat, Michielsplein (Hamont-Achel)
Tussen de kiosk en de kerk van Achel staat een opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is aangeplant in 1919, ter herdenking aan de herwonnen vrede na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 308551 | Landschappelijk element

Schermlindes

Stad 4 (Hamont-Achel)
Schermbeplanting van drie lindebomen uit het einde van de 19de eeuw, dezelfde periode als het burgerhuis waar ze voor staan. De bomen werden altijd correct beheerd zodat ze een goede schermvorm behouden hebben en beperkt van omvang zijn gebleven.


ID: 130968 | Landschappelijk element

Geleide lindendreef Abdij Herkenrode

Kuringen (Hasselt)
Van bij de Abdij van Herkenrode loopt een rechte dreef, de Herkenrodedreef, tot aan de Diestersteenweg. De totale lengte van de abdijdreef bedraagt 1400 meter. De dreef bestaat uit vier bomenrijen van hoofdzakelijk gekandelaarde lindes.