Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

115 resultaten


ID: 130759 | Landschappelijk element

Opgaande lindeboom met boomkapel

Blauwe gaanweg, Lange gaanweg, Verkortingsdijk (Kruibeke)
Bij een kruispunt van verschillende wegen aangeplante opgaande lindeboom, die deel uitmaakt van een kapelletjesommegang die start en eindigt in de dorpskom van Bazel en door de Bazelse Polder loopt: via Lange Gaanweg, Beekdam, Verbindingsdijk, Blauwe Gaanweg, Lange Gaanweg, Dweerse Gaanweg, Kemphoekstraat en door de kasteeldreef. In de mooie, beeldbepalende lindeboom is een boomkapel opgehangen.


ID: 302958 | Landschappelijk element

Vier opgaande linden op kruispunt van dreven

Kruishoutem (Kruisem)
Op het kruispunt van twee dreven in de Passionistenstraat staan vier kruispuntbomen. Het zijn opgaande bomen waarvan er één is geveld, de stronk is nog duidelijk zichtbaar. De twee bomen aan de westzijde van de Passionistenstraat zijn winterlindes, de zuidelijke boom is geveld maar op de stronk is nog een beetje opslag met blad in leven waarop de determinatie kon uitgevoerd worden. Aan de oostzijde van de Passionistenstraat is de noordelijke een zomerlinde en de zuidelijke een Hollandse linde. De bomen vertonen veel opslag aan de stambasis waardoor ze niet allemaal konden worden opgemeten. Ze zijn geplant met plantafstanden van 6 à 7 meter en ten gevolge van deze omstandigheden is er over de weg een tunnelvormige doorboring in de begroeiing die is ontstaan door het verkeer.


ID: 307446 | Landschappelijk element

Collectie parkbomen bij landhuis Pierco

Piercostraat 14 (Landen)
In het resterende parkdeel van het landhuis Pierco bevindt zich een collectie parkbomen die teruggaan op vroegere aanlegfases van het park.


ID: 134207 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Pierco met park

Piercostraat 14-15 (Landen)
Omstreeks 1837 door burgemeester en huisdokter Pierre-Joseph Giroul gebouwd landhuis, historiserend verbouwd in de jaren 1920 door provincieraadslid en burgemeester Jean Pierco onder leiding van de Brusselse architect Closset. Het ereplein voor het landhuis wordt geflankeerd door een schuur en koetshuis, en aan de straatzijde afgebakend door een lage muur. Het gebouw bevindt zich in een restant van een landschappelijk park.


ID: 300803 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Oordegemdorp (Lede)
Op het dorsplein van Oordegem staat vlakbij de parochiekerk Sint-Martinus een winterlinde. De opgaande boom staat bij een oorlogsmonument en is vermoedelijk de vervanger van de vredesboom die hier oorspronkelijk geplant werd na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 302515 | Landschappelijk element

Drie opgaande lindes bij veldkapel

Molenstraat, Oude Geraardsbergsestraat, Sint-Barbarastraat (Lennik)
Ter hoogte van een driesje, ontstaan door de kruising van oude veldwegen - de Molenstraat, de Oude Geraardsbergsestraat en de Sint-Barbarastraat -, staat een eeuwenoude veldkapel gewijd aan de Heilige Barbara, omzoomd door enkele oude lindebomen (Tilia cordata). Twee aanpalende zomereiken (Quercus robur) maken het zicht compleet.


ID: 133364 | Landschappelijk element

Opgaande winterlinde

Oudenaaksestraat 18 (Lennik)
In 1977 werd een linde geplant op een heuveltje. Deze relatief jonge linde heeft op deze korte tijd een stamomtrek ontwikkeld van 280 cm. Hij staat op een kalverweide en werd op een heuveltje geplant omdat het vee de wortels niet zou aantasten.


ID: 133183 | Landschappelijk element

Winterlinde Kasteel De Schepper

Schoolstraat 5 (Lievegem)
Zichtbaar vanaf de Schoolstraat staat er in de voortuin van het kasteel De Schepper een mooi ontwikkelde opgaande winterlinde. Hij is er geplant dicht bij de rand van de nog deels aanwezige historische gracht bij het kasteel.


ID: 306180 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Vredesplein (Lievegem)
Op het Vredesplein in Vinderhoute staat een jonge vredeslinde. Deze boom is aangeplant (datum onbekend) ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.


ID: 131039 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting van gekandelaarde lindes

Dorp (Lommel)
Het driehoekige dorpsplein is omzoomd door 67 gekandelaarde linden. Het driehoekige dorpsplein wordt ook wel eens Marktveld genoemd, daar Jan IV, hertog van Brabant, Lommel in 1422 de toelating gaf een wekelijkse markt op maandag en voorts drie vrije jaarmarkten te houden. Deze driehoekige plaats vervulde aanvankelijk de functie van inperkplaats voor het vee.