Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

115 resultaten


ID: 130383 | Landschappelijk element

Winterlinde als kapel- en etageboom

Weeldestraat 13 (Ravels)
De opgaande linde (Tilia cordata) bevindt zich in de voortuin van een woning - een voormalig boerenerf - langs de Weeldestraat te Ravels. Deze boom, mogelijk een gerechtsboom, is mogelijk 600 jaar oud.


ID: 305229 | Landschappelijk element

Kwartjesboom

Mgr. Kerkhofslaan (Riemst)
De opgaande linde zogenaamd ‘Kwartjesboom’ van Val-Meer (Riemst) is een opgaande winterlinde langs een holle weg ten oosten van Meer. Een gekend toponiem in de onmiddellijke omgeving is ‘Op het Peutje’. De boom met opgespijkerd kruis staat in een weide langs de zuidrand van de weg, bij een kruispunt van veldwegen dat opgeheven werd bij de ruilverkaveling Riemst, afgewerkt in 1965.


ID: 130932 | Landschappelijk element

Kapelhof met elf opgaande bomen bij Kapel van de Bruine-Lieve-Vrouw

Bruine-Lieve-Vrouwstraat (Sint-Truiden)
Het kapelhof bij de Kapel van de Bruine-Lieve-Vrouw telt een zomereik, een linde, twee gewone beuken, drie kleinbladige winterlindes en vier grootbladig zomerlindes.


ID: 303470 | Landschappelijk element

Voortuin en solitaire linde

Gelinden-Dorp 34 (Sint-Truiden)
Verwaarloosde voortuin met variëteiten van buxus.


ID: 130947 | Landschappelijk element

Drie opgaande linden bij wegkruis Lieve Heerken

Oorbeeksesteenweg (Tienen)
Twee zwaar ontwikkelde opgaande winterlinden en een derde recente toevoeging van Hollandse linde staan bij een wegkruis. De kruisbomen tevens ook kruispuntbomen bevinden zich op de plaats waar de Begijnenstraat uitkomt op de Oorbeeksesteenweg. Het ensemble van kruis met kruisbomen staat gekend onder de naam Lieve Heerken.


ID: 131383 | Landschappelijk element

Kasteeldreef van opgaande zomerlinden Kasteel van Oorbeek

Oorbeeksesteenweg 199 (Tienen)
De monumentale dreef naar het kasteel van Oorbeek bestaat uit in hoofdzaak zomerlinden. Twee lijnaanplantingen van telkens 32 posities. Op het ogenblik van de inventarisatie waren er maar twee verdwenen posities. Drie bomen werden ingeboet waarvan twee winterlindes en één zomerlinde. Bij het begin van de kasteeldreef staat er aan de oostzijde één zomereik, alle andere dreefbomen zijn zomerlinden. In totaal telt de dreef 58 zomerlindes van dezelfde generatie met een gemiddelde stamomtrek van 252 cm, de zwaarste exemplaren hebben stamomtrekken van 327 en 315 cm. Het is een zeer mooi uitgegroeide, volledige en representatieve lindendreef.


ID: 134216 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hakendover

Sint-Truidensesteenweg 492 (Tienen)
Albert Storms liet het kasteel, vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1920-1922 heropbouwen in zijn huidige vorm, grotendeels op de oude funderingen. Omgeven door 'Engelse tuin', aangelegd vóór 1816, in 1848 heraangelegd met vijver en uitgebreid tot 6 hectare 40 are. Bij de verkoop in 1979 werd het landschappelijk park voor een groot gedeelte opgeofferd.


ID: 133140 | Landschappelijk element

Houtkanten met sporen van traditioneel beheer langs holle weg

Weg van Alt Hoeselt naar Tongeren (Tongeren)
Vanaf de twee kruislinden bij de verbindingsweg tussen Henis en ’s Herenelderen loop in noordelijke richting een holle weg. Dit is de oude weg van Alt Hoeselt naar Tongeren die nu als wandelweg in gebruik is. De taluds zijn voorzien van houtkanten met nog duidelijke sporen van traditioneel hakhoutbeheer.


ID: 133396 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde

Widooierlinde (Tongeren)
Deze winterlinde is gelegen aan de straat "Widooierlinde" wat een groot historisch belang van deze boom suggereert. De boom staat aan de rand van het dorp en markeert bovendien de grens tussen Borgloon en Tongeren. Deze winterlinde is gekandelaard op een hoogte van 5,5m.


ID: 131848 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde als hoekboom

Berg (Voeren)
De gekandelaarde winterlinde is aangeplant op de kruising van de weg Berg met een halfverharde holle weg die noordwaarts, tussen de hoogstamboomgaarden, richting de weg Heijdt loopt.