Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

176 resultaten


ID: 60929 | Bouwkundig element

Ensemble van dorpswoningen naar ontwerp van J.-B. Bethune

Markekerkstraat 1-5 (Kortrijk)
Gaaf bewaard en beeldbepalend hoekcomplex van drie rijwoningen volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1889 naar ontwerp van Jean-Baptiste (de) Bethune.


ID: 60931 | Bouwkundig element

Neogotische dorpswoning

Markekerkstraat 25 (Kortrijk)
Kleine dorpswoning volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1901. Vermoedelijk ontworpen door Jean-Baptiste (de) Bethune circa 1890, maar pas uitgevoerd in 1901. Het plan dat bewaard is in het privé-archief van de familie de Bethune (Marke) toont de voorgevel in spiegelbeeld.


ID: 26777 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Heilige Elisabeth van Hongarije, Heilige Michael en Heilige Engelen

Groot Begijnhof (Gent)
Driebeukige basilicale kerk van negen traveeën met recht afgesloten koor van één travee; ronde traptoren op polygonale aanzet in de oksel van westgevel en noordelijke zijbeuk. Plannen naar ontwerp van J. Bethune, eerstesteenlegging op 29 september 1873 en plechtige kerkwijding op 29 september 1875. Calvarieberg onder portiek met versierde puntgevel opgericht in 1875 tegen de oostgevel naar ontwerp van J. Bethune.


ID: 60996 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Blommeghem

Van Belleghemdreef 6 (Kortrijk)
Het neogotisch landhuis Blommeghem werd in 1900 opgetrokken naar ontwerp van Emmanuel Bethune en architect Joseph Viérin en uitgevoerd door Jules Carette leerling van Jean-Baptiste Bethune en later de familie-architect van de familie de Bethune. Een vroeg 20ste-eeuws omhaagd parkje omgeeft het landhuis.


ID: 60892 | Bouwkundig element

Koetshuis van het kasteel Blommeghem

Baron J. de Bethunestraat (Kortrijk)
Voormalig koetshuis van het Kasteel Blommeghem (Van Belleghemdreef nummer 6) en later brandweerarsenaal. Volgens Paul Debrabandere zou het opgetrokken zijn in 1914 naar een ontwerp van J.B. (de) Bethune.


ID: 51426 | Bouwkundig element

Verenigingsgebouw De Gilde

Kruisstraat 8-10, 16 (Izegem)
Gebouwencomplex in 1896-1898 opgetrokken, naar ontwerp van E. Bethune.


ID: 60930 | Bouwkundig element

Onderpastorie

Markekerkstraat 6 (Kortrijk)
Onderpastorie. Vrijstaand dubbelhuis aan de straat afgezet door bakstenen muurtje. Neogotisch breedhuis van 1905 naar ontwerp van J.B. (de) Bethune, getypeerd door puntgevel met centraal geprononceerd rookkanaal geflankeerd door rechthoekige vensters en deur gevat in Brugse travee met drielob in boogveld.


ID: 26358 | Bouwkundig element

Sinte Regina's Godshuis

Kloosterstraat 6 (Gent)
Kloostergebouw in neogotische baksteenstijl naar ontwerp van August Van Assche onder leiding van J. Bethune. Gebouwen opgetrokken in 1872-74, op U-vormige plattegrond met centrale uitbouw in achtergevel van kapel. Aan voorkant twee zijrisalieten en centrale portiek met puntgeveltje.


ID: 60910 | Bouwkundig element

Herdenkingskruis en kapel

Kasteeldreef (Kortrijk)
Bij de ingang van de dreef staat een hardstenen kruis met onder een doodshoofd het opschrift "Memorie / op dees platse is vermoord / Wautters Carette en subit / overleden den 20 februaruis / 1713. Bidt voor zijn ziele". Daarnaast staat een bakstenen kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-vrouw van Lourdes, van circa 1891 naar ontwerp van baron Jean (de) Bethune.


ID: 33296 | Bouwkundig element

Klooster van Waarschoot

Schoolstraat 33 (Lievegem)
Grotendeels gerenoveerd complex met gebouwen met verschillende vleugels geschikt rondom binnentuinen en speelplaatsen, gesticht in 1839 met belangrijke bouwcampagnes vanaf de tweede helft van de 19de eeuw tot op heden. Kapel naar ontwerp van bouwkundige J. Bethune in neogotische stijl, gewijd 12 mei 1868.