Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

176 resultaten


ID: 23456 | Bouwkundig element

Klooster van de grauwzusters

Nonnenstraat 1 (Roeselare)
Huidig gebouwencomplex uit de 16de, 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw. Vleugel aan Grote Markt: voormalige herberg Den Gouden Leeuw, nu geïntegreerd in het klooster. Links aan marktzijde: na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwde vleugel van 1953, in historiserende stijl die aansluit bij de laatgotische trapgevel. Volume zijde Nonnenstraat: klooster met leef- en woonruimte en kapel grosso modo daterend uit de 19de eeuw. Heilige Laurentiuskapel met oude kern van drie traveeën van 1700, in 1857 verbouwd en uitgebreid door architect J.B. de Bethune.


ID: 60911 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Marke

Kasteeldreef 10-12 (Kortrijk)
Gelegen te midden van park in landschappelijke stijl en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en zijn echtgenote Marie-Thérèse Delebecq, de weduwe van Jean Bethune. Tot op heden nog steeds bewoond door de familie (de) Bethune. Het buitenverblijf werd ontworpen door de Gentse architect Jean-Baptiste Pisson en uitgevoerd door Benjamin Dewarlez (Rijsel), die eveneens het park met belangrijke parkbomen, waterpartijen, kronkelpaden en opmerkelijke ommuurde ovale moestuin, ontwierp.


ID: 60995 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Van Belleghemdreef 5 (Kortrijk)
Enkelhuis van 1936 in neo-Vlaamse-renaissancestijl naar ontwerp van André Carette (Kortrijk), in opdracht van baron J. (de) Bethune. Rode baksteenbouw verfraaid door het gebruik van arduin voor lage plint, negblokken en muurbanden. Licht vooruitspringende venstertravee oplopend in tuitgevel.


ID: 87718 | Bouwkundig element

Hoeve

Lijsterstraat 4 (Oostrozebeke)
Achterin en op een hoogte gelegen landgebouw, dat volgens kadastergegevens circa 1904 de bestaande bebouwing verving. De bouwheer is baron Jozef de Bethune uit Kortrijk. Verankerd, bakstenen laag dubbelhuis onder zadeldak. Neogotische inslag in de zijgevels met klimmende spitsboogfriezen en rondboogvenster.


ID: 29997 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zilverstraat 38, 38B (Brugge)
Domein op rechthoekig grondplan; aan straatzijde, een diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, en rechts, bakstenen muur rond voorhofje; aansluitende vleugel uit de 16de eeuw op L-vormige plattegrond met in de oksel, ommuurde tuin.


ID: 87684 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Kalbergstraat (Oostrozebeke)
Gemeentelijke begraafplaats, ingericht circa 1885 en rond 1942 vergroot. Rechthoekige plattegrond met centrale as van zuidoost naar noordwest met op het einde een calvarie en prominente aanwezigheid van het neogotische grafmonument van de familie de Bethune. Op de begraafplaats zijn ook twee Britse graven van vliegeniers uit de Eerste Wereldoorlog terug te vinden.


ID: 60900 | Bouwkundig element

Twee tweegezinswoningen

Hektor Casteleinstraat 12-14, 20-22 (Kortrijk)
Hektor Casteleinstraat nrs. 12-14 en 20-22. Twee vrijstaande tweewoonsten in spiegelbeeldschema van 1927, naar ontwerp van J. Carette (Kortrijk) in opdracht van barones de Bethune. Baksteenbouw in regionaal geïnspireerde stijl, cf. twee dakvensters met tuitgevel en vlechtingen, rondbogige spaarnissen boven rechthoekige muuropeningen. RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Gemeentearchief Marke, nr. 258


ID: 26887 | Bouwkundig element

Heilige Sacramentskapel 't Putje

Putkapelstraat 101 (Gent)
Barok kapelletje, opgericht in 1687 op de plaats waar gewijde vaten, gestolen in de Sint-Martenskerk te Kortrijk, teruggevonden werden. Belangrijk bedevaartsoord tot de Tweede Wereldoorlog. In 1944 grotendeels vernield door brand en heropgebouwd in 1958-60 naar ontwerp van architect A. Bressers.


ID: 82240 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van de Heilige Vicenzo a Paolo

Wijngaardplein 1-2, 3A-B, Wijngaardstraat 35 (Brugge)
Voormalig klooster van de zusters van de Heilige Vicenzo a Paolo, gefaseerd opgebouwd na hun aankomst in Brugge in 1851 en meteen deels gebruikt als bewaarschool opgericht door L. d'Hanin de Moerkerke en M.de Bie; tot op heden weeshuis. Vroegste Brugse voorbeeld van "burgerlijke neogotiek".


ID: 72283 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus en Heilig Hart met kerkhof

Robecijnplein (Spiere-Helkijn)
De parochiekerk van Spiere is een georiënteerd neogotisch bedehuis met omringend kerkhof. De huidige kerk, met uitzondering van de toren, wordt opgetrokken tussen 1891 en 1893. Binnen de dorpskern heeft de kerk een beeldbepalende en uitzonderlijke ligging op een kunstmatig aangelegde heuvel. Imposante parochiekerk van het pseudo-basilicale type volledig opgetrokken in Doornikse steen.