Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

839 resultaten


ID: 86334 | Bouwkundig element

Dorpswoning met werkplaats

Kapelstraat 69 (Deerlijk)
Enkelhuis met eenvoudige bakstenen lijstgevel. Getoogde muuropeningen met arduinen sluit- en aanzetstenen. Rechts, deur naar werkhuis (?).


ID: 86388 | Bouwkundig element

Textielfabriek Belgian Sewing Thread

Oudenaardse heerweg 76 (Deerlijk)
Site van de textielfabriek BST, Belgian Sewing Thread, gesitueerd op de voormalige site van de korenwindmolen de Brandemolen. In 1923 er al een weverij en ververij te zijn opgericht op deze site, die dan ook wordt uitgebreid door de Etablissement J. Vanneste-Verwee. De fabriek wordt verder uitgebreid in de jaren 1940. Resterend deel van de fabriekssite, namelijk een deel van het functionele fabrieksgebouw met getrapte bakstenen gevels, de schoorsteen met initialen VNV en werkhuizen ten oosten bestaande uit parallelle bakstenen beuken onder zaagtanddaken.


ID: 86502 | Bouwkundig element

Weverij met conciërgewoning

Waregemstraat 29 (Deerlijk)
Voormalige weverij opgericht in 1928 door Terryn-Loosveldt volgens kadastrale gegevens. Links, conciërgewoning. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Smalle deurtravee en brede licht vooruitspringende venstertravee met gedrukte puntgevel. Rechthoekige muuropeningen onder meer arduinen drielichten. Bewaard houtwerk met roedeverdeling. Beglaasde en getraliede vleugeldeur met bovenlicht met medaillon. Rechts, aansluitend langgestrekte gevel van de werkhuizen.


ID: 86519 | Bouwkundig element

Windmolen Ter Geest en Ter Zande met machinegebouwen

Waregemstraat 476 (Deerlijk)
Molenerf bepaald door de bakstenen stellingmolen van 1888, de maalderij met stoommachine en schoorsteen van 1898 en de kleine dwarsschuur met wagenhuis. De stenen molen vervangt een in 1888 afgebrande staakmolen. De naam Ter Geest en Te Zande voor de olie- en graanwindmolen is de samenstelling van "Molen Te Zande" – een rond 1888 verdwenen staakmolen, verder naar het westen - en de heerlijkheid "Ter Geest", waaronder de voorganger van de huidige molen ressorteerde. Deze toponiemen verwijzen naar de zandige heuvelrug waarop beide molens gebouwd werden. De volkse benaming Klerksken molen verwijst naar de molenaarsfamilie Declercq die nog steeds eigenaar is. Ter Geest en Te Zande is de laatste van zeven windmolens die rond 1850 in Deerlijk draaiden. De molen en de hoge schoorsteen van de maalderij vormen een baken in het intussen grotendeels verstedelijkt landschap aan de dorpsrand.


ID: 86509 | Bouwkundig element

Dorpswoning met winkel en werkplaatsen

Waregemstraat 92 (Deerlijk)
Voormalig winkel-woonhuis uit de jaren 1930. Bakstenen lijstgevel (lintvoegen) gekenmerkt door het gebruik van granito voor de geometrische muurvlakken.


ID: 38056 | Bouwkundig element

Dieetkliniek en labo van dokter Martens

Emiel Clauslaan 121 (Deinze)
Voormalige dieetkliniek en labo van dokter Martens gebouwd in villastijl eind de jaren 1930 naar ontwerp van architect L. Viérin. Ruim, achterin bij de Leie gelegen beschilderd bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond met twee bouwlagen onder schilddaken.


ID: 38198 | Bouwkundig element

Stoommaalderij De Volder

Gentsesteenweg 53 (Deinze)
Stoommaalderij, opgericht circa 1883. Twee grote gebouwen van elk zeven verdiepingen met elkaar verbonden door een gietijzeren passerelle op de bovenste bouwlaag. Het maalderijgebouw is een rechthoekige blok van drie op negen traveeën. Het silogebouw aan de Leie telt zes en acht traveeën. Bewaard ketelhuis, aangebouwd bij het maalderijgebouw en de administratieve afdelingen. Tussen het maalderijgebouw en de nu in onbruik geraakte administratieve gebouwen is later een overdekte hal gebouwd overspannen met een Polonceauspant.


ID: 38205 | Bouwkundig element

Kinderrijtuigenfabriek Puls-Bovie

Georges Martensstraat 18 (Deinze)
Achter de rechter straatwand gelegen bedrijfsgebouwen van de voormalige kinderrijtuigenfabriek Puls-Bovie, opgericht in 1898.


ID: 38163 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Lange Akkerstraat 28 (Deinze)
Alleenstaand dubbelhuis met omringende tuin, volgens landboek gebouwd tussen 1766 en 1789 door pastoor van Landeghem. Midden 19de eeuw oprichting in zolder van een modelwerkhuis voor fabricatie van elastieken weefsel, bretellen en kousenbanden. Van 1865 tot 1917 werd in de dienstgebouwen achteraan eveneens een brouwerij opgericht.


ID: 38102 | Bouwkundig element

Graanstokerij Filliers

Leernsesteenweg 5 (Deinze)
Gebouw van negen traveeën en één bouwlaag onder mansardedak, in kern opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Erachter gelegen stokerijgebouw en vroegere stallen van de hoeve. Bakstenen stokerijgebouw met vier bouwlagen onder zadeldak met laaddeur met hijsbalk voor de graanzolder. Erachter rijpingsmagazijn en hoge ronde bakstenen schoorsteen op vierkante sokkel van de stoommachine.