Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

154 resultaten


ID: 36127 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kerkstraat 82 (Gavere)
Hoeve van het semigesloten type met voormalige landbouwstokerij Van der Meerschout, uit het midden van de 19de eeuw. Woonhuis met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 36056 | Bouwkundig element

Stokerij Vander Straaten

Steenweg 33 (Gavere)
Stokerij en woonhuis, opgericht in 1835. Oorspronkelijk gesloten complex met gebouwen gegroepeerd rondom een vierkant binnenerf. Heden nog achterin gelegen woonhuis, in kern daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Links, voormalige stokerijgebouwen aansluitend bij de vroegere brouwerijgebouwen.


ID: 36138 | Bouwkundig element

Hoeve met stokerij Saeghershof

Toekomststraat 30 (Gavere)
Zogenaamd naar de vroegere eigenaars, De Saegher, die hier circa 1875 een stokerij van oude Dikkelvense jenever oprichtten. Sinds de Tweede Wereldoorlog, burelen van Pura Bronnen met exploitatie van de minerale bronnen in de nabij gelegen bossen. Woonhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, heden met 19de-eeuws voorkomen, mogelijk met oudere kern uit de 18de eeuw of vroeger. Aan de straat palende voormalige stallen, circa 1875 omgebouwd tot stokerij.


ID: 41828 | Bouwkundig element

Herenwoning en distilleerderij op cisterciënzerinnendomein

Galgestraat 57-59 (Geetbets)
Opgeheven tijdens de Omwenteling en openbaar verkocht. Sinds de 19de eeuw gebruikt als hoeve en brouwerij, daartoe omgebouwd en uitgebreid.


ID: 134179 | Landschappelijk element

Tuin bij herenhuis en distilleerderij Oriënte

Galgestraat 57-59 (Geetbets)
Distilleerderij en herewoning uit het midden van de 19de eeuw met verbouwde relicten van een voormalige cisterciënzerinnenabdij, omgeven door informele tuin van circa 1 hectare, aangelegd omstreeks omstreeks 1850.


ID: 200039 | Bouwkundig element

Kasteelsite Ter Lenen

Oppenstraat 102 (Geetbets)
Een als landhuis geconcipieerd woonhuis met aanleunend, omvangrijk hoeve-, brouwerij- en stokerijcomplex - geënt op een pachthof van de cisterciënzerinnenabdij. Opmerkelijk en goed bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse herenboerderij.


ID: 20170 | Bouwkundig element

Burgerhuis met brouwerijen en stokerij

Akkerstraat 82-84, 84A-M, Brugsepoortstraat 1-11 (Gent)
Rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder aangepast(?) pseudomansardedak, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Erachter resten van een complex dat vanaf het vierde kwart van de 19de eeuw minstens twee brouwerijen, deze van de Gebroeders Van Bambeke en de Brouwerij Vanderhaegen, en een stokerij van de Gebroeders Van Bambeke conglomereert.


ID: 20166 | Bouwkundig element

Resten stokerij Th. Claeys-Waterloos & C°

Brouwersstraat 8 (Gent)
In achterbouw bevinden zich de resten der stokerij Th. Claeys-Waterloos en C°, welke reeds sedert de eerste helft van de negentiende eeuw hier gevestigd was, doch waarvan de huidige resten uit 1873-1885 dateren; thans als stapelruimte door een farmaceutische firma gebruikt.


ID: 26314 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Huijbrecht met stokerij en brouwerij

Drongenplein 18 (Gent)
Oude herberg daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw. Hoekhuis van één bouwlaag onder geknikt zadeldak met twee dakkapellen; in zijgevel twee bewaarde oculi.


ID: 19350 | Bouwkundig element

Brouwerij Meiresonne

Koepoortkaai 15 (Gent)
Het bouwblok tussen Apostelhuizen, Koepoortkaai, Filips van Arteveldestraat en 't Stuk wordt voor het grootste deel ingenomen door de gebouwen der vroegere brouwerij Meiresonne. Deze groeide uit twee voordien in deze zone reeds actieve bedrijven, de brouwerij Heughebaert en de brouwerij-stokerij J. Spilthoorn.