Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

95 resultaten


ID: 87911 | Bouwkundig element

Hoeve Het Torenhof

Kampveldstraat 18 (Oostkamp)
Hoeve met woonhuis aan de straatkant en ten westen in het verlengde gelegen bijgebouwen, een opvallende duiventoren achter de bijgebouwen en een vrijstaand schuurvolume, dwars op de straat. Oorspronkelijk hoeve van het langgeveltype, waarvan het boerenhuis in 1937 is herbouwd op grotere schaal en waarvan een deel van de voormalige nutsgebouwen eveneens in 1937 is verbouwd. Duiventoren op een vierkante plattegrond, drie bouwlagen hoog en afgedekt door een puntdak met grijze en oranje Vlaamse pannen.


ID: 27369 | Archeologisch / Bouwkundig element

Hof de Bruwaan

Deinzestraat 115 (Oudenaarde)
Voormalig neerhof en koetshuis van het Kasteel Beverwaen, zetel van het leen Beverwaen gehouden van de heerlijkheid Bevere en waarvan de oudste vermelding het "huus van Bedruan" teruggaat tot 1232 met als eerst gekende eigenaar Margaretha van Bedruwaen. Achterin gelegen, voorheen volledig omgrachte ovale site met hierbinnen afzonderlijk omgracht opperhof waarop tot circa 1860 het kasteel stond.


ID: 27765 | Bouwkundig element

Hof Godefrood

Ooikestraat 17 (Oudenaarde)
Aan de straat gelegen U-vormige hoeve met losse bestanddelen, in kern uit de 18de eeuw en later aangepast. Hoge dwarsschuur uit de 19de eeuw onder afgewolfd zadeldak. Vooraan middenin erf gelegen naar het zuiden georiënteerde duiventoren uit de tweede helft van de 19de eeuw op regenput.


ID: 40366 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof ten Puttenberg

Eikstraat 56 (Pepingen)
Ruime gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldak, boerenhuis, lage varkensstal gemarkeerd door een hoog opgetrokken duiventoren en een langsschuur, daterend uit de tweede helft van de 18de en de 19de eeuw.


ID: 2291 | Bouwkundig element

Landhuis Elise

Hellegatstraat 16 (Puurs-Sint-Amands)
Achterin gelegen landhuis, op een omhaagd en begraasd terrein aan een aarden weg, in 1898 opgericht als jachtpaviljoen.


ID: 75663 | Bouwkundig element

Hoeve Pannenhoef

Pannenhoef 10 (Ravels)
Voormalig land- en bosbouwbedrijf met opmerkelijke duiventoren, teruggaande op een eind 18de-eeuwse boerderij.


ID: 23328 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Omwald kasteel met zuidelijk voorhof bestaande uit oost gelegen poortgebouw met aanpalend koetshuis en conciërgewoning en westelijk poortgebouw met aanpalende paardenstal. Voorheen omwald neerhof ten westen van het kasteel en ten oosten motte met bloemenhof. Park ten noorden toegankelijk via 18de-eeuwse bakstenen hekpijlers met natuurstenen vazen. Sterrenbos met tiental lanen uitkijkend op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens en op speciaal daartoe opgerichte beelden. In het park nog een Engelse tuin met merkwaardige bomen, twee kwadrantvijvers en een derde vijver aan de overzijde van de Moorsleedsesteenweg,


ID: 9587 | Bouwkundig element

Brouwerij Rubbens

Steenbergstraat 17, 17/5 (Sint-Lievens-Houtem)
Brouwerij Rubbens, een brouwerij met bijbehorende brouwerswoning en aanhorigheden, werd opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw en werd gedurende ongeveer een eeuw door dezelfde brouwersfamilie werd uitgebaat. De opmerkelijke vleugel met paardenstallen en duiventoren kwam tot stand bij de latere uitbreiding en aanpassing van de brouwerij in het begin van de 20ste eeuw.


ID: 38766 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Broekstraat 57, 57A (Sint-Martens-Latem)
Voorheen omwalde hofstede ende huys van plaisance van de heerlijkheid van Broekstraat, naar verluidt reeds vermeld in de 14de of de 15de eeuw. Heden semigesloten hoeve met gedeeltelijk vernieuwd woonhuis ten noorden, stallen ten oosten en ten zuiden met in de oksel een nu ingebouwde duiventoren.


ID: 15237 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Walburg

Walburgstraat 33-39 (Sint-Niklaas)
Het Walburgkasteel bevindt zich in een groot park en bestaat uit het kasteel, terras met prieeltjes en duiventoren. De parkingang situeert zich langs de Walburgstraat. Waterburcht in traditionele bak- en zandsteenstijl bestaande uit twee langse vleugels van verschillende lengte, met steil zadeldak gevat tussen trapgevels. Ten westen van het kasteel, vrijstaande duiventoren. Zogenaamde conciërgewoning ten noorden van het kasteel. Verankerde bak- en zandsteenbouw in traditionele stijl. Voornamelijk landschappelijke parkaanleg met grote vijver waarover houten boogbrug, kiosk, golvende grasvelden, kronkelende wandelpaden, struikenmassieven en solitaire bomen. Ten slotte het zogenaamd bos met dicht op elkaar staande bomen.