Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

95 resultaten


ID: 28418 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Calmont

Kalmontstraat 8-12, Knoktstraat 6 (Kluisbergen)
Kasteeldomein van Calmont met kasteel, omgevend park, moestuin, hovenierswoning (nu boswachtershuis), boswachterswoning (nu conciërgewoning) en mariagrotje. Het kasteel is naar verluidt een voormalig jachtpaviljoen, opgetrokken in sobere empirestijl in het eerste kwart van de 19de eeuw. Witbepleisterd en geschilderd kasteeltje van drie bouwlagen onder leiendak, voorheen met belvedère.


ID: 13466 | Bouwkundig element

Kasteel Groeningenhof en dienstgebouwen

Kontichhof 25-27 (Kontich)
Nagenoeg rechthoekig kasteel hoofdzakelijk in neo-Vlaamserenaissance-stijl met neogotische elementen, uit de 16de-17de eeuw en 19de eeuw.


ID: 17639 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17-18, 17A-C, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, aangelegd in landschappelijke stijl, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33. Smeedijzeren hangbrug die de twee delen van het park met elkaar verbindt. Voormalige kasteeldreef ten noorden van het park, uitmondend in de Kemphoekstraat.


ID: 74329 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein della Faille d'Huysse

Kasteelstraat 34-38, 36A, 34A-B (Kruisem)
Het kasteel van Lozer is ook gekend onder de naam kasteel della Faille d'Huysse. Het kasteeldomein met bijgebouwen bevindt zich in een uitgestrekt park met vijvers in landschappelijke stijl, begrensd door de Kasteelstraat ten noorden, de Appelhoekstraat ten westen en de Lozerbeek ten zuiden. Het park wordt omgeven door bos- en landbouwgronden. Huidige vermoedelijk vroeg 19de-eeuwse toegang met houten hek en conciërgewoning aan de Kasteelstraat met schuin naar oosten leidende dreef naar de in 1844 door de kasteelheren gebouwde kerk.


ID: 43841 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Leystraat 1 (Kruisem)
Achterin gelegen mooi ingeplante landelijke hoeve met losse bestanddelen geschikt rondom een vierkant, deels gekasseid en met gras begroeid erf met centraal stalgebouwtje en gekasseide oprit in het zuiden. Boerenhuis van acht traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot eind 18de eeuw.


ID: 43842 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kleinhof

Leystraat 3 (Kruisem)
Hoeve 't Kleinhof is een ten westen van de straat ingeplante hoeve in een zacht glooiend landschap bij de Plankbeek. De oorspronkelijke hoeve met losstaande bestanddelen werd omgevormd tot een semi-gesloten complex met gewitte gebouwen op gepikte plint en pannen zadeldaken, op vierkante plattegrond. Boerenhuis van elf traveeën onder zadeldak van 1782.


ID: 305513 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel en park de Bunswyck

Tiensesteenweg 343 (Leuven)
19de-eeuws neoclassicistisch landhuis met 18de-eeuwse kern, aansluitende bijgebouwen en een omringend park.


ID: 10111 | Bouwkundig element

Kasteel Heidebloem

Beatrijslaan 6 (Lier)
Licht U-vormig kasteel van circa 1800, verbouwd 1939-1942 met omringend park.


ID: 33429 | Bouwkundig element

Hof van Parijs

Appensvoordestraat 96 (Lievegem)
Deels omgrachte hoeve met losse bestanddelen met boerenwoning van acht traveeën onder overstekend zadeldak, vermoedelijk daterend uit begin 19de eeuw. Centraal op de grasboomgaard duiventoren uit eind 17de eeuw of begin 18de eeuw. Dwarsschuur van zeven traveeën, opgetrokken in de jaren 1880 en wagenhuis van drie traveeën met rechthoekige inrijpoorten, vermoedelijk uit begin 19de eeuw.


ID: 33584 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wit Kasteel

Neerstraat 29-33 (Lievegem)
Fraai gesitueerd landhuis uit de 18de eeuw in cirkelvormige omwalling. Parkaanleg deels in Franse stijl met rechthoekige vijver. Ten oosten, dienstgebouw, voormalige remise, van vijf traveeën met rondboogdeuren en ten westen, gerestaureerd 18de-eeuws neerhof met latere aanpassingen op L-vormig grondplan met gewit 19de-eeuws duiventorentje met trapgevels.