Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1676 resultaten


ID: 30393 | Bouwkundig element

Menenpoort

Menenstraat (Ieper)
Indrukwekkend Brits oorlogsgedenkteken in de vorm van een poortgebouw op de plaats van de oude oostelijke stadspoort van Ieper opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog, met duaal karakter, waarbij de buitenzijde als een triomfboog lijkt te zijn opgevat, terwijl binnenin ongeveer 55.000 namen van vermiste Britse militairen uit de Eerste Wereldoorlog vermeld worden. De Menenpoort werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield en werd officieel ingehuldigd op 24 juli 1927 door maarschalk Lord Plumer in aanwezigheid van koning Albert.


ID: 213279 | Bouwkundig element

Gedenkkruis R.E. Grave, Railway Wood

Oude Kortrijkstraat (Ieper)
Een 'Cross of Sacrifice' markeert de plaats waar één officier en elf manschappen van de '177th Tunnelling Company (Royal Engineers)' omkwamen tijdens de ondergrondse oorlog tussen november 1915 en augustus 1917.


ID: 305041 | Bouwkundig element

Gedenksteen Liverpool Scottish

Oude Kortrijkstraat (Ieper)
Gedenkteken opgericht op de 'Bellewaarde Ridge' ter herinnering aan de 'Liverpool Scottish' die hier tijdens een aanval op 16 juni 1915 zware verliezen leden.


ID: 30407 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve ‘t Klokhof met Heilig Hartkapel

Oude Kortrijkstraat 75 (Ieper)
De hoevesite gaat minstens terug tot de 18de eeuw. De hoeve werd na de Eerste Wereldoorlog door eigenaar Henri Brutsaert dichter bij de straat heropgebouwd. De kapel bij de erftoegang vervangt het vooroorlogse exemplaar. Bij deze middelgrote wederopbouwhoeve, naar ontwerp van de Mechelse architect Jean-Baptiste Lauwers, is een regionalistische baksteenarchitectuur (met onder meer muurvlechtingen, korfbogige muuropeningen en steunberen) gecombineerd met een landbouwkundig rationeel grondplan met een ruime stalvleugel met voederkeuken en een bij het huis aansluitende bakoven. De herdenkingssteen boven de huisdeur herinnert aan de Prijs des Konings voor hoevewederopbouw van 1922. De hoevenaam ‘t Klokhof uit de wederopbouwperiode verwijst naar het klokkentorentje onder leien spits op het huis, waarvan enkel het klokje bewaard is.


ID: 201104 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 22

Pilkemseweg (Ieper)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 22, een Frans model, herinnert aan de Duitse opmars tijdens de Tweede Slag bij Ieper.


ID: 213274 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire doden

Potijzestraat (Ieper)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, afkomstig uit Sint-Jan. Het gedenkteken, uitgevoerd door L. Tanghe uit Brugge, werd in 1921 onthuld.


ID: 305423 | Bouwkundig element

Gedenkkruis Germain Alaux

Ravestraat 17 (Ieper)
Gedenkkruis voor de Franse militair Germain Alaux, in deze omgeving omgekomen op 29 april 1915 tijdens de Tweede Slag bij Ieper in de Eerste Wereldoorlog.


ID: 201153 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 17

Rijselseweg (Ieper)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 17 betreft een Brits model, dat de plaats wil markeren tot waar de Duitsers na het Lente-offensief van het voorjaar van 1918 gevorderd waren.


ID: 30507 | Bouwkundig element

Postgebouw

Rijselstraat 70 (Ieper)
Postgebouw, ook 'Tempelierssteen' of 'Hooghuis' genaamd. Aankoop door de Staat van twee aan elkaar palende huizen in de Rijselsestraat in 1897, toen respectievelijk gebruikt als brouwerij (links) en woonhuis (rechts), om er een postkantoor in te richten. Het gebouw is nu uit een breedhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien) met steile helling, houten dakkapellen en neogotische vorstkam van natuursteen.


ID: 201152 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 16

Ruuschaartstraat (Ieper)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nr. 16 is een Brits model, dat de plaats wil markeren tot waar de Duitsers tijdens hun Lente-Offensief (voorjaar 1918) gevorderd waren.