Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1676 resultaten


ID: 30540 | Bouwkundig element

Straatvleugel van de Stedelijke jongens- en meisjesschool

Sint-Niklaasstraat 4-8 (Ieper)
Resterende vleugel van de gemeentelijke jongensschool met bijhorende directeurswoning, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van architect Jules Coomans van 1922-1930. Inspringende langsvleugel met gekasseid voorpleintje, doorgang naar achterliggende koer en links, uitspringende directeurswoning; in oksel, octogonaal torentje van vier geledingen, herbouwd naar vooroorlogs uitzicht.


ID: 44056 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de Gebroeders Van Raemdonck en Amé Fiévez

Van Raemdonckstraat (Ieper)
Gedenkteken ter herinnering aan de gebroeders Van Raemdonck en Amé Fiëvez, naar ontwerp van Karel De Bondt en Jan De Bondt en onthuld in 1933, opgetrokken met betonnen brokstukken afkomstig van het Duitse steunpunt "Stampkot". De gebroeders van Raemdonck groeiden uit tot één van de IJzersymbolen.


ID: 30858 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Voormezele-Dorp 1 (Ieper)
Georiënteerde kerk, gelegen in straatbocht. Heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Coomans van 1923, ter vervanging van de in 1914 verwoeste kerk. Omringend kerkhof onder meer met indrukwekkend grafmonument van de familie de Geus nabij zuidelijke transeptgevel, deels afgezet met muur. Op het kerkhof, ten oosten van de kerk: hardstenen gedenksteen voor militaire en burgerlijke doden.


ID: 30759 | Bouwkundig element

Gedenkzuil voor de 50th Northumbrian Division

Wieltje (Ieper)
Gedenkzuil opgericht voor de '50th Northumbrian Division', een territoriale eenheid uit Noord-Engeland die tijdens de Eerste Wereldoorlog meevocht tijdens de Tweede Slag bij Ieper (1915). Het gedenkteken, naar ontwerp van Captain R. Mauchlen, werd op 1 september 1929 onthuld.


ID: 30897 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

Zillebeke-Dorp 7 (Ieper)
Neogotische hallenkerk met westtoren naar ontwerp van architect G. Lernould van 1923, grosso modo heropgebouwd naar vooroorlogs uitzicht. In de kerk en op het omringende kerkhof zijn er verschillende relicten die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog.


ID: 308417 | Bouwkundig element

Cenotaaf voor militaire slachtoffers

Zillebeke-Dorp 7 (Ieper)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire slachtoffers uit beide wereldoorlogen, opgericht na de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken is van de hand van A. Luyten en zoon.


ID: 201072 | Bouwkundig element

Franse militaire begraafplaats Saint-Charles de Potyze

Zonnebeekseweg (Ieper)
Franse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt aan straatzijde omgeven door een lage bakstenen muur, met een tweeledig smeedijzeren toegangshek, gevat tussen twee sterk uitgewerkte pijlers. Het centrale pad vormt samen met twee kortere zijarmen een geplaveid kruis. Op het massagraf achteraan de begraafplaats is een obelisk terug te vinden met gedenkplaten. Links vooraan staat een calvariegroep van beeldhouwer J. Fréour.


ID: 201086 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 20

Zonnebeekseweg (Ieper)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 20, een Brits model, markeert de plaats tot waar de Duitsers tijdens hun Lente-offensief (voorjaar 1918) geraakten langs de Zonnebeekseweg.


ID: 213632 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Zuidschote-Dorp (Ieper)
Gedenkteken voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van Zuidschote, omgekomen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, onthuld op 22 september 1927.


ID: 201174 | Bouwkundig element

Gedenksite Hill 60

Zwarteleenstraat (Ieper)
Hill 60 is één van de felst bevochten plaatsen in de ‘Ypres Salient’, een plaats die tijdens de Eerste Wereldoorlog maar liefst zeven keer van bezetter wisselde. De talloze gevechten, gasaanvallen en het dodelijke kat en muisspel in de ondergrond kostte het leven aan honderden Duitsers, Fransen en Britten, waarvan enkele tientallen hier wellicht nog steeds ergens begraven liggen. De site groeide uit tot een belangrijke gedenksite en heeft een hoge landschappelijke waarde, daar het gaat om een authentiek stuk oorlogslandschap, met talrijke obusputten, mijnkraters, (restanten van) bunkers en schuilplaatsen, loopgravenstructuren, enzovoort waarop ook enkele gedenktekens werden geplaatst.