Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1676 resultaten


ID: 308426 | Bouwkundig element

Gedenkteken Queen Victoria Rifles

Zwarteleenstraat (Ieper)
Gedenkteken ter herinnering aan de 'Queen Victoria Rifles', haar bijdrage aan de gevechten rond Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog en de verliezen die ze tijdens de oorlog leed. Nadat het gedenkteken zwaar beschadigd raakte door Duitse eenheden tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd een bescheidener versie opgetrokken.


ID: 308427 | Bouwkundig element

Gedenkzuil voor de 1st Australian Tunnelling Company

Zwarteleenstraat (Ieper)
Gedenkzuil voor de '1st Australian Tunnelling Company' en de verliezen die ze leed bij de mijnwerkzaamheden rond Hill 60 tijdens de Eerste Wereldoorlog. De gedenkzuil uit ruw behouwen hardstenen blokken werd in 1923 opgericht ter vervanging van een gedenkteken dat meteen na de oorlog was opgericht.


ID: 308428 | Bouwkundig element

Gedenkteken 14th Light Division

Zwarteleenstraat (Ieper)
Gedenkteken voor de '14th Light Division' en haar bijdrage in het verloop van de Eerste Wereldoorlog. Dit gedenkteken stond oorspronkelijk bij 'Railway Wood' ('Bellewaerde Ridge') maar werd in september 1978 verplaatst naar Hill 60.


ID: 308429 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor twee Franse verzetsstrijders

Zwarteleenstraat (Ieper)
Klein gedenkteken voor twee Franse verzetsstrijders en hun bijdrage aan verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 51225 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Oostrozebekestraat 2 (Ingelmunster)
Georiënteerd bedehuis, ten westen uitkijkend op de Markt. Omringend plantsoen op de plaats van het in 1887 opgeruimd kerkhof, met ten noorden neogotische Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten van 1886 en zeven kapelletjes van 1919-1920, met voorstelling van de zeven smarten van Maria.


ID: 51261 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ingelmunster

Stationsstraat 1-3 (Ingelmunster)
Omwald kasteel met omringend park, gelegen tussen de Mandel - die de omwalling voedde - en de kerk, waarop het kasteel van oudsher georiënteerd was. Park in landschappelijk stijl met drie platanen, aangeplant als herdenkingsbomen, een gedenkzuil en tuinbruggen. Recentere conciërgewoning en restant van tuinmuur met korfboogpoort en hekken ten noorden. Lange westwaarts georiënteerde dreef naar de voormalige, omgrachte hermitage, later boswachterswoning.


ID: 51763 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Hogestraat (Izegem)
Achterin gelegen electriciteitscabine uit het derde kwart van de 20ste eeuw, op de plaats van vroegere kapel, zie gedenkplaat met opschrift: SVR Gesticht door Kinders Karel Ghekiere 1862. Eenvoudige rode baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Straatgevel uitgewerkt als Mariakapelletje.


ID: 51541 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Brals Kruis

Nederweg 72 (Izegem)
Oorlogsmonument opgericht gedateerd: "anno / 1920". Pseudo-portaal met rondboognis in geblokte natuurstenen omlijsting; arduinen druiplijst op consoles.


ID: 51645 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats Nieuw Kerkhof

Roeselaarsestraat (Izegem)
Gemeentelijke begraafplaats, zogenaamd "Nieuw kerkhof" aangelegd in 1806 na de uitvaardiging van het decreet van Napoleon (1804), gebaseerd op het edict van Jozef II (1784). De begraafplaats wordt twee maal vergroot: in 1889 in noordelijke richting en in 1944 naar het westen toe.


ID: 88800 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist met kerkhof

Cathilleweg 91A (Jabbeke)
De Sint-Jan-Baptistkerk is de parochiekerk van Stalhille. De bakstenen kerk met vieringtoren is in kern vroeggotisch; zo dateren het transept, de kruising en de toren uit de periode 1260-1300. De tweede geleding van de toren werd wellicht toegevoegd in het eerste kwart van de 14de eeuw. De kerk kende heropbouwwerken, onder andere in de 17de eeuw, en een uitbreiding eind 19de eeuw naar ontwerp van architect Antoine Verbeke. De kerk is omringd door een rechthoekig, deels ommuurd en met leibomen afgezoomd kerkhof, met statige hekpijlers aan de hoofdtoegang langs de Cathilleweg, voorzien van een ijzeren hek versierd met een uiltje. In de zuidwestelijke kerkhofmuur is een herdenkingskapel voor de militaire slachtoffers en de weggevoerden uit de Eerste Wereldoorlog ingewerkt.