Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

378 resultaten


ID: 131057 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden Doornzele Dries

Evergem (Evergem)
Halverwege de oostelijke helft van Doornzele Dries staan twee gekandelaarde linden. In 2008, op het moment van de inventarisatie, waren de lindes net gesnoeid. Het is niet echt duidelijk waarom deze bomen hier op deze plaats zijn geplant. Gezien hun inplanting, centraal op het grazige deel van de dries, zijn ze echter wel beeldbepalend.


ID: 135220 | Landschappelijk element

Doornzele Dries

Evergem (Evergem), Gent (Gent)
De Doornzeledries vormt het centrum van Doornzele, ontstaan als gehucht rond de dries bij de cisterciënzerabdij van Doornzele (1234-1796). In het drieslandschap zijn het historisch plant- en weiderecht van de omwonenden nog duidelijk herkenbaar.


ID: 130871 | Landschappelijk element

Lindenlaan

Lindenlaan, Marktplein (Evergem)
De Lindenlaan bestaat uit een pas vernieuwd marktgedeelte aansluitend bij de rotonde met twee lijnaanplantingen en een gedeelte met vier lijnaanplantingen.


ID: 130919 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij veldkapel

Ninoofsesteenweg (Galmaarden)
Twee kapelbomen flankeren op een heuvelrug, Kleienberg genoemd, een veldkapel. Langs de kapel loopt een veldwegen die reeds op de Popp-kaart is ingetekend. Het is een losweg die verbinding maakt tussen de Ninoofsesteenweg en de Hollestraat. Door deze veldweg werd het perceel met het primitieve nummer 924 gesplitst en ontstond er een klein restperceeltje, nu perceel 924C. Dit verloren stukje grond is hier benut om er een veldkapel met kapelbomen op te voorzien. Het zijn twee zomerlindes waarvan alle zijtakken op korte afstand van de stam zijn gekandelaard. De ligging op de heuvelrug maakt van dit erfgoed een landschappelijk mooi gelegen object.


ID: 133465 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlindes

Boechoutestraat 15 (Gavere)
Twee gekandelaarde linden staan bij een dichtgemaakte erftoegang. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee linden, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 226 cm. Het zijn gekandelaarde bomen waarbij het gekapte hout als brand-, gerief, constructiehout en als loofvoedering werd gebruikt.


ID: 52388 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Bel (Geel)
Kapel gelegen op een driehoekig, beplant pleintje en omgeven door lindebomen, uit eid 19de - begin 20ste eeuw.


ID: 131568 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde met boomkapel

Langveld (Geetbets)
Mogelijks markeert de oude linde een kadastrale situatie die we enkel nog kunnen waarnemen als we de Popp-kaart en de Atlas van de Buurtwegen raadplegen. De boom heeft alle kenmerken van een veteraanboom en er zijn op de boom nog sporen te zien die er op wijzen dat hij als gekandelaarde boom werd beheerd. Tegen de oude linde werd ook een boomkapel bevestigd.


ID: 130986 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde winterlinden als schermbeplanting

Volmolen 56 (Genk)
Schermbeplanting horende bij hoeve gelegen vlakbij natuurgebied 'de Maten'. De drie gekandelaarde winterlinden (Tilia cordata) vormen een historische eenheid met de hoeve. De bomenrij staat ten zuiden en beschermt het gebouw en zijn bewoners tegen zon, wind en regen.


ID: 132466 | Landschappelijk element

Watergebonden lijnaanplantingen van gekandelaarde platanen aan de Leie

Albert Baertsoenkaai, Bijlokekaai (Gent)
Op het talud lang de Leie staat langs de Bijlokekaai een intacte lijnaanplanting van gekandelaarde platanen.


ID: 308362 | Landschappelijk element

Gekandelaarde platanen als wegbeplanting

Blekersdijk (Gent)
Langs de Blekersdijk staan 22 gekandelaarde platanen, in een rij aangeplant langs de Leie.