Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

378 resultaten


ID: 132465 | Landschappelijk element

Watergebonden lijnaanplantingen van gekandelaarde platanen en lindes

Coupure (Gent)
In de herfst van 1795 werd er langs de Coupure een promenade met verschillende bomenrijen aangelegd in opdracht van de prefect van het Scheldedepartement. In de archiefbronnen worden de boomsoorten niet vermeld maar uit een latere bron (1809) blijkt dat het om linden en platanen ging. Nog steeds staan er langs de coupure bomenrijen van platanen en linden. Alle bomen zijn gekandelaard en worden nog periodiek gesnoeid.


ID: 131954 | Landschappelijk element

Welkomstlinde Maeshoeve

Elshout 35 (Gent)
Bij de hekpijlers staat aan de rechterzijde van de erftoegang tot de Maeshoeve nog een oude welkomstlinde. Het is een gekandelaarde Hollandse linde met een stamomtrek van meer dan 350 cm.


ID: 300890 | Landschappelijk element

Leiplatanen in concentrische cirkels op het Koningin Maria Hendrikaplein

Koningin Maria Hendrikaplein (Gent)
De in twee concentrische cirkels aangeplante platanen bevinden zich op het Koning Maria Hendrikaplein te Gent. De gekandelaberde en in de vorm van een plat loverdak geleide platanen zijn aangeplant in twee concentrische cirkels als afzoming van het verkeersvrije plein. Een rij van acht identieke platanen lijnt de noordoostelijke gevelwand van het plein af.


ID: 132467 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting met gekandelaarde platanen bij het Justitiepaleis

Koophandelsplein (Gent)
Parallel met het sierhek van het gerechtsgebouw staat in de vorm van een halve cirkel een lijnaanplanting van acht gekandelaarde platanen. Ze bakenen het voorplein af en geven aan het voorplein een geborgen karakter.


ID: 133373 | Landschappelijk element

Laan met zesentwintig gekandelaarde platanen

Kunstlaan (Gent)
Twee bomenrijen van gekandelaarde platanen sieren de middenberm van de Kunstlaan die een verbindingsweg is tussen het Citadelpark en het Sint-Pietersplein. Deze lijnaanplanting bestaat uit zesenveertig platanen. Het deel tussen het Citadelpark en de Kattenberg is op een paar inboeten na nog intact, het tweede deel vanaf de Kattenberg richting Sint-Pietersplein bestaat uit verschillende generaties boomaanplantingen, minstens vier. De platanen van de eerste generatie hebben zéér knoestige stammen en brede stamvoeten, vermoedelijk is dit een hybride die dicht aanleunt bij de oosterse plataan.


ID: 131358 | Landschappelijk element

Bomenrij van gekandelaarde linden Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Lange Violettestraat (Gent)
In het Klein Begijnhof staat een bomenrij van gekandelaarde lindebomen. Ongeveer midden in de rij werd een boom verwijderd om een toegang te maken voor brandweerwagens. De bomenrij is echter nog steeds beeldbepalend in het begijnhof en ondersteunt er met haar aanwezigheid de rust en stilte.


ID: 131359 | Landschappelijk element

Bomenrij van gekandelaarde linden Klein Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Lange Violettestraat (Gent)
Een U-vormige lijnaanplanting boort het centrale grasplein van het Klein Begijnhof af. Het betreft een uitgedunde bomenrij van gekandelaarde linden. Op het ogenblik van de inventarisatie in 2013 waren er 8 bomen verdwenen en zijn er nog 29, al dan niet in goede conditie, aanwezig. De bomenrij is beeldbepalend in het begijnhof en ondersteunt er met haar aanwezigheid de rust en stilte.


ID: 122163 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Lange Violettestraat 77-277 (Gent)
Het Klein Begijnhof werd korte tijd na het Groot Begijnhof opgericht circa 1240. Tussen 1600 en 1700 werd het begijnhof volledig wederopgebouwd. De huizen en conventen zijn geschikt rondom een centraal onregelmatig rechthoekig weiland, de zogenaamde dries afgezoomd met linden en haagbeuken terwijl de zuidoostelijke kant ingenomen wordt door de 17de-eeuwse begijnhofkerk. Tussen 1860 en 1880 werden huizen en conventen bijgebouwd en wederopgebouwd.


ID: 130766 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef bij Oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat (Gent)
In de door muren besloten abdijtuin bij de oude Abdij van Drongen en ongeveer parallel met de Oude-Abdijstraat staat een gekandelaarde lindendreef van circa 130 meter lang en bestaande uit 52 exemplaren. Deze dreef voorzag in een lommerrijke wandeling tijdens het werken in de tuin en bij het brevieren.


ID: 130767 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef bij Oude Abdij van Drongen

Oude-Abdijstraat (Gent)
In de door muren besloten abdijtuin bij de oude Abdij van Drongen, ongeveer centraal gelegen in de tuin, ligt een gekandelaarde lindedreef van circa 145 meter lang en bestaande uit nog 59 exemplaren, 16 exemplaren zijn reeds verdwenen. Deze dreef voorzag in een lommerrijke wandeling tijdens het werken in de tuin en bij het brevieren.