Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

381 resultaten


ID: 9500 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Antoniuskapel met kapelboom

Echel (Ninove)
Door een gekandelaarde es beschaduwd rechthoekig kapelletje. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 130929 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde bij wegsplitsing

Boonakker (Oosterzele)
Traditioneel gekandelaarde linde bij een wegsplitsing. De boom is ingeplant in de scherpe hoek van een perceel en voorkomt hierdoor ook het afsnijden van de bocht.


ID: 132690 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden als schermbeplanting

Broek (Oosterzele)
Op de zuid-westkant van een hoevetje en aan de overkant van de weg, staan drie gekandelaarde Hollandse linden. Ze zijn er geplant om het gebouw te beschermen tegen weer en wind. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 132693 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als parochiegrensboom

Broek, Leenstraat (Oosterzele)
Op de hoek van de Leenstraat met Broek staat een gekandelaarde linde die volgens het aldaar geplaatste infobord er de grens van de parochie markeerde.


ID: 36706 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barokke pijlerkapel met linde

Issegem (Oosterzele)
Het pijlerkapelletje en de linde vormen een onverbrekelijke eenheid, ingeplant bij een kruispunt van wegen. De boom is volgens de overlevering ouder dan de kapel, gebouwd in 1637, zoals aangegeven op een cartouchevormige gevelsteen. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm en kenmerken van een etagelinde. De linde deed ook dienst als schermboom bij de verdwenen Issegemhoeve.


ID: 130883 | Landschappelijk element

Oude kapellinde Issegem

Issegem (Oosterzele)
Een barokke pijlerkapelletje staat in de schaduw van een lindeboom. Het kapelletje dateert uit 1637 en men beweert dat de boom in het zelfde jaar zou aangeplant zijn. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm met mogelijks een leeftijd van 371 jaar. De structuur van de kruin heeft de kenmerken van een etagelinde, op een hoogte van een paar meter is er een zware takkenkrans waarvan alle takken een horizontale aanzet hebben.


ID: 40402 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel met gekandelaarde linden

Mazelstraat 50 (Opwijk)
Volledig beraapt rechthoekig gebouwtje met afgesnuit zadeldak, en laatbarokke voorgevel met bouwjaar 1770 in een cartouche boven de deur, beschaduwd door dichte loofbomen.


ID: 130750 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij de Sint-Rochuskapel

Mazelstraat 50 (Opwijk)
Op het kruispunt van de Mazelstraat en de Klintstraat overschaduwen drie lindebomen een 18de-eeuwse votiefkapel. De drie lindebomen vormen een historische eenheid met de kapel. Ze hebben een gekandelaarde vorm en zijn ongeveer 8 meter hoog. De stamomtrek varieert van 1,58 tot 1,72 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2007).


ID: 300777 | Bouwkundig element

Dorpskom Ename

Abdijsteeg, Abdijstraat, Beaucarnestraat, Enameplein, Lijnwaadmarkt, Lotharingenstraat, Martijn van Torhoutstraat, Paardemarktstraat, Sint-Laurentiusstraat, Sint-Salvatorsstraat, Wallestraat, Zwijndries (Oudenaarde)
De dorpskom van Ename ontwikkelde zich als zuidoostelijke uitbreiding van de vroegmiddeleeuwse handelsnederzetting met haven en door toedoen van de latere abdij.


ID: 130891 | Landschappelijk element

Gekandelaarde platanenrijen Enameplein

Enameplein (Oudenaarde)
Het Enameplein is beplant met twee rijen gekandelaarde platanen. Op het moment van de inventarisatie stonden er nog 25 exemplaren en was er een boom verdwenen. De bomen zijn op uniforme wijze gesnoeid en worden om de vijf jaar gekandelaard. Deze lijnaanplantingen geven het plein een voornaam en monumentaal karakter. Deze beplanting vormt een geheel met de gekandelaarde platanenrijen op de Lijnwaadmarkt.