Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

381 resultaten


ID: 130900 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde

Hauwaart 21 (Oudenaarde)
Bij een wegkapel langs de gewestweg N8, hier Hauwaart genoemd, staat een oude kapellinde met een stamomtrek van circa 4 meter. Deze zéér oude linde werd in het verleden gekandelaard.


ID: 130899 | Landschappelijk element

Gekandelaarde platanenrijen Lijnwaadmarkt

Lijnwaadmarkt (Oudenaarde)
De Lijnwaadmarkt is beplant met twee rijen gekandelaarde platanen. Op het moment van de inventarisatie stonden er 14 exemplaren. De bomen zijn op uniforme wijze gesnoeid en worden om de vijf jaar gekandelaard. Deze lijnaanplantingen geven het plein een voornaam en monumentaal karakter. Deze beplanting vormt een geheel met de gekandelaarde platanenrijen op het Enameplein.


ID: 27294 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Liedts

Parkstraat 2-4 (Oudenaarde)
Het eclectische kasteel Liedts, dat dateert van 1883, is een verbouwing van het vroegere classicistische landhuis van 1865, opgericht als zomerverblijf door de familie Liedts op gronden van de vroegere stadsvesten. Architect Edmond Van de Vyvere tekende vermoedelijk de plannen in 1883. Het omringende park werd grotendeels aangelegd in 1865-1869 in landschappelijke stijl. Het ravelijn BC, oorspronkelijk een buitenwerk in de vestinggracht, is behouden in de noordwestelijke hoek van het Liedtspark.


ID: 130696 | Landschappelijk element

Oude gekandelaarde eik

Stouteweg (Oudenaarde)
De gekandelaarde eik staat op het openbare domein en ongeveer 10 meter verwijderd van het kruispunt met Pladutse en Schaapsputte. De boom is waarschijnlijk nog een restant uit de 18de-eeuwse erfbeplanting die we zien op de Ferrariskaart. De boom heeft een holle stam en meet een stamomtrek van circa 4 meter.


ID: 130892 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij wegkapel

Tempelstraat (Oudenaarde)
Drie gekandelaarde lindes vormen een eenheid bij een veldkapelletje langs de Tempelstraat te Mater. De typische lindenopslag wordt hier niet gekapt en vormt een gesloten haag rond de kapel en vormt een mooi landschapselement.


ID: 80760 | Bouwkundig element

Hoeve Ooievaarsnest

Hoogstraat 4 (Peer)
Restanten van een Kempisch gesloten hoevecomplex, beter bekend als het Ooievaarsnest, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Achteraan het erf, ten oosten, staan twee oude linden. Hout- en boskanten omgeven het open agrarisch landschap rond de hoeve.


ID: 308529 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindes bij het Ooievaarsnest

Hoogstraat 4 (Peer)
Ten oosten van de (voormalige) hoeve Ooievaarsnest staan twee oude linden. Deze zijn wellicht een relict van de erfbeplanting rondom de hoeve, waar linden traditioneel deel van uitmaken.


ID: 304299 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde als schermboom

Lindedorp (Peer)
Gekandelaarde winterlinde (Tilia cordata) als schermbeplanting horende bij een gebouwtje op een gedegradeerd boerenerf. De boom staat ten zuidwesten en beschermt het gebouw tegen zon, wind en regen. De boom is door zijn omvang en zijn ligging beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 134759 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Rijst

Terrest 1-2, 3, 1A (Pepingen)
Classicistisch kasteel gebouwd rond 1820 in opdracht van Philippe Huysman d'Annecroix (1777-1848) met toevoeging van kasteelhoeve ter vervanging van een ouder kasteelcomplex en conciërgewoning rond circa 1840 (deze laatste aangepast in 1870) omgeven door landschappelijk park van 10 hectare met neogotische follies; kasteelpark met vijvers, rivier­motief en schitterende vista, aangevat rond 1840 en voltooid rond 1870.


ID: 75612 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hofstraat 9 (Ravels)
Hoeve met woonstalhuis onder zadeldak en ten oosten een langsschuur onder mank zadeldak, eerste kwart van de 20ste eeuw.