Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

379 resultaten


ID: 308396 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als hoekboom

Karabiniersstraat (Roeselare)
De gekandelaarde linde in de Karabinierstraat in Roeselare is wellicht aangeplant als hoekboom, als deel van de erfbeplanting van de aanpalende boerderij.


ID: 130778 | Landschappelijk element

Gekandelaarde Hollandse lindenrij bij kwadrantvijver in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
In het noordwestelijk parkgedeelte bevindt zich een sterrebos. De op het oosten georiënteerde dreef komt uit bij twee kwadrantvijvers. Die zijn beiden aan het westelijk boogsegment afgeboord met een lijnaanplanting van gekandelaarde linden. Het zuidelijke segment bestaat uit een lijnaanplanting van Hollandse linde, oorspronkelijk aangelegd met 21 bomen waarvan er op het moment van de inventarisatie nog 17 stuks van stonden. De linden zijn een relict uit de 18de-eeuwse tuinaanleg en hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter.


ID: 130779 | Landschappelijk element

Gekandelaarde Hollandse lindenrij bij kwadrantvijver in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
In het noordwestelijk parkgedeelte bevindt zich een sterrebos. De op het oosten georiënteerde dreef komt uit bij twee kwadrantvijvers. Die zijn beiden aan het westelijk boogsegment afgeboord met een lijnaanplanting van gekandelaarde linden. Het noordelijke segment bestaat uit een lijnaanplanting van Hollandse linde, oorspronkelijk aangelegd met 21 bomen waarvan er op het moment van de inventarisatie nog 14 stuks stonden. De linden zijn een relict uit de 18de-eeuwse tuinaanleg en hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter.


ID: 130780 | Landschappelijk element

Cirkelvormig lindenprieel in domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg (Roeselare)
Een bomencirkel van linden als overblijfsel van een lindenprieel (plantaardige structuur) op de plaats van of bij een inmiddels verdwenen gebouwtje. Op de primitieve kadasterkaart van 1829 is op deze plaats een vierkant gebouwtje getekend. Bij het lindenprieel staan nog vier zuilfragmenten. De omtrek van de cirkel is 15.5 meter; de zwaarste stamomtrek is 60 cm en op het moment van de inventarisatie waren nog 15 linden aanwezig in een onregelmatig plantverband. Nadat het oorspronkelijk beheer, snoeien en scheren, werd gestopt is de lindenaanplanting doorgeschoten en zijn ze uitgegroeid tot boompjes.


ID: 131192 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde bij veldkruis Gekruiste God

Ninovestraat, Oscar Delghuststraat (Ronse)
Langs de noordzijde van de Ninovestraat, ter hoogte van de Oscar Delghuststraat, op de grens van woonzone en industriegebied ten noordoosten van de stadskern van Ronse, staat een gekandelaarde Hollandse linde (Tilia x europae). Naast de linde staat een houten calvarie met een kruis in terracotta. Dit veldkruis wordt in de volksmond “Gekruiste God” genoemd.


ID: 300535 | Landschappelijk element

Bomengroep van twee gekandelaarde linden en een op een stam gezette hulst

Koning Albertstraat 160 (Roosdaal)
In de gewezen pastorietuin, tussen de parochiekerk en de pastorie, staat een bomengroep van twee gekandelaarde lindes en één op stam gezette hulst. De lindes hebben stamomtrekken van 312cm op 130cm hoogte en 266cm op 150cm hoogte en zijn gekandelaard tot op een hoogte van 6 à 7,5 m. De op stam gezette hulst heeft een stamomtrek van 143 cm.


ID: 133297 | Landschappelijk element

Gekandelaarde haagbeuk in pastorietuin van Strijtem

Pastoor Cuylitsweg 2 (Roosdaal)
Achteraan de pastorietuin staat in de noordwesthoek een oude gekandelaarde haagbeuk. Mogelijks zo oud als de pastorie die in 1761 werd opgericht. Op de kaart van de Ferraris (ca. 1775) zien we een tuin aangelegd volgens de regels en inzichten van die tijd. De tuin is traditioneel opgedeeld met een pad in kruismotief, verdeeld in vier tuinperken en omsloten met een haag. Het is echter, op deze weinig gedetailleerde kaart, niet op te maken of deze boom er toen al stond.


ID: 40592 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Stampmolenstraat (Roosdaal)
Wegkapel beschaduwd door lindebomen.


ID: 200170 | Bouwkundig element

Mariakapel

Hogeweg (Rotselaar)
Uit eind 17de eeuw daterende barokke wegkapel, opgetrokken in natuursteen en bekroond met tweeledige volutengevel waarboven een zwaar kruis, geflankeerd door twee linden.


ID: 42704 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten en omgeving

Steenweg op Wezemaal (Rotselaar)
Neogotische kapel met crypte onder het koor, gebouwd rond 1840, gelegen op een halfcirkelvormige aanplanting (14 are) van beuken en gekandelaarde linden, afgezet door pijlerkapellen met kruiswegstaties. De aanleg is bepaald door getallensymboliek en een bedevaartsritueel.