Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

560 resultaten


ID: 38302 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Vinkt

Martelarenplein 8 (Deinze)
Voormalig gemeentehuis. Diephuis met één hoge bouwlaag onder steil zadeldak, oorspronkelijk tussen zijaandaken met vlechtingen, schouder- en topstukken, minstens opklimmend tot de 18de eeuw, voorheen op achtergevel door middel van jaarankers gedateerd "Ano 17..".


ID: 35494 | Bouwkundig element

Herberg en Oud Gemeentehuis van Merendree

Merendreedorp 20 (Deinze)
Huisje van één bouwlaag met zadeldak met oude kern; aangepaste voorgevel uit de 20ste eeuw.


ID: 38067 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Astene, gemeenteschool en onderwijzerswoning

Nieuwstraat 3-7 (Deinze)
Voormalig gemeentelijk complex met gemeentehuis, school en woning van de onderwijzer, van 1866-68 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny, uitgevoerd door aannemer L. Serck. Symmetrisch opgebouwd geheel van donkere baksteen, respectievelijk drie, vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Arduinen muurplaat met oorlogsmonument voor de gesneuvelden van 1914-18.


ID: 38140 | Bouwkundig element

Raadhuis ontworpen door G.J. Callens

Oude Heirbaan 144, 144A (Deinze)
Raadhuis, gebouwd in 1941 naar ontwerp van architect G.J. Callens in nieuwe zakelijkheid. Blokvormige bakstenen constructie met twee bouwlagen onder verspringende platte daken, met een monumentaal arduinen Raadhuis-opschrift.


ID: 35407 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Landegem en gemeenteschool

Vosselarestraat 20 (Deinze)
Voormalig gemeentehuis en - school, thans openbare bibliotheek en school. Nummer 18: klein gebouwtje, eerst gemeenteschool en na 1918 gemeentehuis; slechts één travee en één bouwlaag met trapgeveltje in neotraditionele stijl.


ID: 48654 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Oudegem

Oudegemse baan 2 (Dendermonde)
Gemeentehuis van totaal zeven traveeën, waarvan afgeschuinde hoek van drie traveeën, en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd naar ontwerp van architect Ed. Bouwens in 1870, zie de herdenkingssteen. Heden bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op arduinen plint. Toegang en pui zijn aangebracht voor de afgeschuinde middenpartij. Arduinen gevelbrede pui met twee trappen met smeedijzeren borstwering, rechthoekige deur onder de trap.


ID: 48807 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Sint-Gillis

Sint-Gillislaan 22 (Dendermonde)
Gemeentehuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens opschrift uit 1883 naar ontwerp van architect A. Sterck., zwaar beschadigd in 1914 en pas heropgebouwd in 1922-1923, zie tweede gedenksteen, door architect E. Couck. Monumentaal vijf traveeën en twee bouwlagen tellend gebouw met symmetrische opstand onder zadeldak (leien) met dakkapellen en twee nagenoeg blinde zijtrapgevels.


ID: 48968 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Baasrode

Sint-Ursmarusstraat 100 (Dendermonde)
Het gemeentehuis grenst aan de straat en werd circa 1860 gerealiseerd naar ontwerp van bouwkundige J. Saeys. De noordelijke zijgevel paalt deels aan de meer naar achter gelegen pastorie; de zuidelijke zijgevel grenst deels aan de voormalige onderwijzerswoning van de vroegere gemeenteschool. Het gemeentehuis is typologisch en stilistisch verwant aan de neoclassicistische woningbouw van omstreeks 1860.


ID: 48406 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Appels

Zandstraat 116 (Dendermonde)
Volgens gedenksteen in 1940 door Isabella Segers, burgemeester van Appels van 1921 tot 1938, aan het gemeentebestuur geschonken en in 1942-1943 door aannemers Louis Van Beveren en Zonen tot gemeentehuis verbouwd, op basis van de plannen van de Gentse architect Edmond Eggermont. Gebouw uit geelbruine langwerpige bakstenen van twee bouwlagen onder zadeldak in zwarte mechanische pannen, gevelbrede dakkapel.


ID: 84337 | Bouwkundig element

Pastorie

Kerkstraat 1 (Dentergem)
Gemeentehuis van Dentergem, voormalige pastorie. In 1784-1785 laat de toenmalige pastoor, Jan Demeyer, een nieuwe pastorie oprichten die de oude, vervallen pastorie uit 1605 moet vervangen. De architecten Dutre (Gent) en Cazart (Kortrijk) tekenen het plan van de voorgevel. Het dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën heeft nog de oorspronkelijke indeling met traveenissen