Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

412 resultaten


ID: 300910 | Landschappelijk element

Oude gemengde afsluitinghaag

Biezestraat 27 (Deinze)
Aan de straatzijde wordt het erf bij de hoeve Biezenstraat 27 afgesloten met een oude scheerhaag. De haag is ongeveer 100 meter lang en heeft een gemengde soortensamenstelling. Afsluitingshagen hebben de eigenschap dat ze zéér dicht werden gemaakt om indringing te voorkomen en om tevens het kleinvee op het erf te houden.


ID: 307697 | Landschappelijk element

Meidoornhaag als veekering

Blekerij 3 (Deinze)
Bij het hoevetje (Blekerij 3) staat langs het pad een geschoren meidoornhaag van éénstijlige meidoorn. De haag sluit het erf met vroegere boerenboomgaard af en is aangeplant als veekering.


ID: 303085 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag met op stam gezette hulsten

Krekelstraat 163 (Deinze)
Het perceel van een woning wordt langs twee zijden afgesloten door een hulsthaag. De traditioneel geschoren afsluitingshaag bestaat tevens uit een aanvulling met eenstijlige meidoorn. Het hofgat wordt aan de linker zijde geflankeerd door een opgaande welkomstlinde en aan de rechter zijde door een op stam gezette scherpe hulst. In totaal zijn op het moment van de inventarisatie vier op stam gezette hulsten waargenomen, verspreid over de scheerhaag. Vermoedelijk werden ze vroeger als geschoren topiaryvorm met bolvormige geschoren kruin onderhouden.


ID: 131575 | Landschappelijk element

Hulsthaag Hof ter Oossche

Moutputstraat 8 (Deinze)
Een geschoren haag van ongeveer 85 m lang sluit het erf van het Hof ter Oossche af aan de zuidkant en achter de langsgracht aan de straatzijde. De scheerhaag is in hoofdzaak samengesteld uit hulst met toevoegingen van es en meidoorn.


ID: 131576 | Landschappelijk element

Veekering als erfafsluiting Hof ter Oossche

Moutputstraat 8 (Deinze)
Op het erf van het Hof ter Oossche en langs de afsluitingsgracht aan de noordzijde van het erf is er een afsluitingshaag van meidoorn. De haag is circa 170 m lang en is door natuurlijke verrijking ook voorzien van braam, hulst en wilg.


ID: 131581 | Landschappelijk element

Geschoren hulsthaag met boerentopiary

Schave 246 (Deinze)
Het erf bij de boerderij is, met uitzondering van een houtkant van gewone es, nagenoeg volledig afgesloten met een scheerhaag van scherpe hulst. In de haag zijn heel wat bolvormige snoeivormen die boven de haag uitsteken aanwezig. Deze boerentopiary getuigt nog van een doorgedreven traditionele aanpak bij het onderhouden van de scheerhaag waarbij nut en sier steeds werden gecombineerd.


ID: 38046 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Linden

Westaarde 24 (Deinze)
Nog deels omgrachte en omhaagde hoeve met losse bestanddelen op het voorerf. Op een terp gelegen boerenwoning van zeven traveeën en onder zadeldak, mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Rechts aangebouwde bakstenen stallen onder lager zadeldak, uit eind 19de eeuw en parallel dienstgebouwtje. Bakstenen stallen en schuur onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 131646 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag met topiary van taxus bij kerkhof Vlassenbroek

Vlassenbroek (Dendermonde)
Schilderachtig gelegen dorpskerkje aan de Scheldedijk met omringend kerkhof werd in 1956 beschermd. Het kerkhof is afgesloten door een haag en een ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met siervaasbekroning. De afsluitingshaag rond het kerkhof bestaat uit een geschoren afsluitingshaag met zeven beeldbepalende taxustopiary. De haag zelf is in oorsprong aangelegd met taxus en is al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met haagbeuk, meidoorn, haagliguster en vlier.


ID: 214736 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Maria Assumpta

H. Moeremanslaan 8, 8A-B (Dilbeek)
19de-eeuws eclectisch landhuis met middeleeuwse steengroeve rondom, gelegen in een groot beboomd park, oorspronkelijk bijna 8 hectare, aangelegd rond 1880. Sinds 1953 rusthuis voor bejaarden in een gehalveerd park, met nieuwe gebouwen uit de jaren 1960, waaronder een moderne kapel en Lourdesgrot. Het park is toegankelijk via de H. Moeremanslaan waar nog één geblokte bepleisterde bakstenen pijler overblijft. Een tweede toegang bevindt zich aan het Bloemendal tussen twee geblokte ronde hardstenen zuilen. Het park bevat enkele bomen uit de 19de eeuw en een mooie rozenparterre.


ID: 38985 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna

Herdebeekstraat 176 (Dilbeek)
Georiënteerde 13de-eeuwse romaanse kerk met pseudo-basicilicale aanleg, in de 16de eeuw verbouwd en in de 17de eeuw aangepast in gotische stijl.