Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

52 resultaten


ID: 304798 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van haagbeuk als grensbomen

Kasteelstraat (Voeren)
De rij knothaagbeuken bevindt zich op de noordoostelijke grens van de deelgemeente Teuven. De bomen staan eveneens op de gewestgrens. De knotbomenrij bevindt zich in het Beusdaalbos, op de perceelsgrens van bospercelen. De bomen staan tussen de twee meest oostelijke oude grenspalen. De grenspalen hebben een inscriptie 'TVF' aan Vlaamse zijde. De meest westelijke knotboom heeft een omtrek van 382 cm (gemeten op 0,8 m) en een knothoogte van 1 m. De zes knotbomen ten oosten ervan hebben een knothoogte van 1,8m. Eén van de bomen is lang niet geknot en één boom is afgestorven ten gevolge van lichtgebrek. Het Beusdaalbos bestaat ter hoogte van de knotbomen uit een afwisseling van naaldhout en gemengd loofbos. De onderbegroeiing bestaat uit boszegge, grote muur en witte klaverzuring.


ID: 132323 | Landschappelijk element

Opgaande beuk als grensboom

Kattenroth (Voeren)
De opgaande beuk is aangeplant op de grens met Nederland. De solitaire boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object. Bij de grensboom staan een grenspaal, een wegkruis en een zitbank.


ID: 131872 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Veld (Voeren)
De opgaande eik is aangeplant als een hoekboom van een grasland. De boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 132647 | Landschappelijk element

Oude lindestoof als grensboom

Strijpen, Velzeke-Ruddershove (Zottegem)
Zware hakhoutstoof die langs de Molenbeek de grens markeert tussen Strijpen en Velzeke. Bovendien staat hij bij de restanten van een zware gemetselde constructie waarvan de resten in de beek nog zichtbaar zijn, mogelijks zijn dit de restanten van een stuw om water te sparen voor de stroomafwaarts gelegen, inmiddels verdwenen, watermolen. Linden werden als schaduwboom geplant bij de in hout geconstrueerde sluiswerken die anders door de nadelige invloed van het uitdrogen door de zon versneld verweren.


ID: 130311 | Landschappelijk element

Knotes als grensboom

Bosseveld (Zwalm)
In de wegberm langs Bosseveld staat een knotes die de grens markeert tussen de gemeenten Sint-Blasius-Boekel en Elst. Dergelijke bomen zijn ooit geplant als een soort grenswachter, meestal na herhaalde twisten over de juiste ligging van de grens. Dergelijke bakens waren een hulpmiddel voor de vertegenwoordigers van het wettelijke gezag. De veldwachter wist op deze wijze tot waar hij zijn wettelijke bevoegdheden kon uitvoeren en werden grensconflicten vermeden.


ID: 130209 | Landschappelijk element

Jagersboom

Bruggenhoek, Zwalmlaan (Zwalm)
Op de Ten Bergekouter, op de grens tussen Munkzwalm en Hundelgem, staat op een kruispunt van twee wegen een traditioneel gekandelaarde Hollandse linde. De Jagersboom is een vrij zeldzaam geworden voorbeeld van een alleenstaande boom in een grootschalig, open kouterlandschap met een uitgesproken beeldbepalend karakter en een mooie representatieve groeivorm.


ID: 130096 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom

Hembeke (Zwalm)
Op een taludje langs een ruilverkavelingsweg staat een nog jonge, mooi ontwikkelde opgaande zomereik. Hij staat in de hoek van een kadastraal perceel dat als akker in gebruik is en werd er op traditionele wijze als hoekboom aangeplant.


ID: 130075 | Landschappelijk element

Opgaande eik als hoekboom

Hemelrijk (Zwalm)
Een hoog opgesleunde eik is als hoekboom geplant in de hoek van een kadastraal perceel dat als weiland in gebruik is.


ID: 130157 | Landschappelijk element

Knotwilg als grensboom

Langemuntstraat (Zwalm)
Bij het kruispunt van een losweg en de Langemuntstraat staat een oude knotboom. Hij staat er in de hoek van een perceel als hoekboom en markeert ook de grens tussen de gemeenten Nederzwalm-Hermelgem en Sint-Maria-Latem. Dergelijke bomen zijn ooit geplant als een soort grenswachter, meestal na herhaalde twisten over de juiste ligging van de gemeentegrens. Dergelijke bakens waren een hulpmiddel voor de vertegenwoordigers van het wettelijke gezag. De veldwachter wist op deze wijze tot waar hij zijn wettelijke bevoegdheden kon uitvoeren en werden grensconflicten vermeden. Alhoewel het relict is afgestorven heeft het nog een documentaire waarde.


ID: 130107 | Landschappelijk element

Opgaande linde Saksenboom

Meilegemstraat, Saksenboomstraat (Zwalm)
Een jonge opgaande linde is aangeplant op de brede berm langs de Meilegemstraat en de Saksenboomstraat. De oorspronkelijke boom stond in de hoek van een kadastraal perceel en functioneerde er als hoekboom en markeerde ook de grens tussen de gemeenten Zwalm en Gavere. De oorspronkelijke Saksenboom in 2003 geveld om dat hij aangetast was door houtrot, was een oude variëteit van de Hollandse Linde, een kruising tussen de winter- en de zomerlinde.