Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6973 resultaten


ID: 130356 | Landschappelijk element

Lindendreef bij kasteelgracht kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
De dreef ten noorden van het kasteel, langs de kasteelgracht, bestaat uit enerzijds een jonge opgaande bomenrij die werd aangeplant in de tweede helft van de 20ste eeuw (dit zijn telkens de bomenrijen dichtst bij de vijver). De buitenste bomenrij anderzijds bestaat nog uit de bomen die zijn aangeplant bij de aanleg van het domein in de 18de eeuw. Deze oude lindes zijn traditioneel gekandelaard, er zijn nog 10 van de 15 originele lindes aanwezig. De bomenrijen aan de waterkant werden vervangen door jonge Hollandse linden; de oude gekandelaarde linden zijn zomerlinden.


ID: 132723 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrijen bij erekoer kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
Tussen de dubbele kasteeldreef en het voorhof van het kasteel is de dreef pleinvormig verbreed om een weids blikveld op het kasteel mogelijk te maken. Dit plein is afgeboord met twee rijen gekandelaarde lindes. Deze aanplanting is nog een restant van de 18de-eeuwse parkrealisatie. Er is wat uitval en de samenstelling bestaat uit winterlinde, zomerlinde en Hollandse linde. Vermoedelijk is de ongelijksoortigheid het resultaat van verschillende inboeten die gebeurden met lokaal ingezameld plantgoed.


ID: 132726 | Landschappelijk element

Concentrische beukenrij bij sfinxenvijver kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
Het weidse perspectief van uit het kasteel over de grote spiegelvijver wordt tegen de bosrand afgesloten met een concentrische bomenrij van opgaande beuk. De aanplant bij de sfinxenvijver werd uitgevoerd met bruine beuken. De nu niet meer zo intacte bomenrij vertoont zware entwonden. Alle beuken verkregen een uniforme bruine bladkleur door monoklonaal materiaal te verzamelen en dit te enten op onderstammen van gewone beuk.


ID: 132727 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting opgaande zilveresdoorn bij kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
Het perspectief van uit het kasteel in westelijke richting over de kleine spiegelvijver wordt afgesloten met een concentrische bomenrij van opgaande zilveresdoorn. Deze boomsoort staat onder andere gekend omwille van zijn geel tot rode herfstverkleuring. Het betreft hier een heraanplanting die dateert uit medio 20ste eeuw.


ID: 132648 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van bruine beuk

Knutsegemstraat (Zottegem)
Een afsluitingshaag langs de Knutsegemstraat aangelegd met bruine beuk.


ID: 132704 | Landschappelijk element

Jonge opgaande kapellinde

Knutsegemstraat, Vierschaar (Zottegem)
Volgens aloude traditie werd bij de Onze-Lieve-Vrouwkapel een lindeboom aangeplant. De jonge boom staat bij het kruispunt van de Knutsegemstraat en Vierschaar.


ID: 132649 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van buxus

Knutsegemstraat 70 (Zottegem)
Langs de Knutsegemstraat een goed bewaarde en zeldzame afsluitingshaag aangelegd met buxus.


ID: 131618 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn bij veldkruis

Kortendries (Zottegem)
Bij een kruispunt van landelijke wegen staat een eenzame meidoorn bij een wegkruis. Het planten van doornen struiken bij wegkruisen of kruispunten is een gebruik dat vroeger meer voorkwam. Op oude kaarten werden ze als épine, het Franse woord voor doorn of doornstruik, ingetekend.


ID: 305836 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud bij holle weg

Kruisdreef (Zottegem)
De Kruisdreef kruist de monumentale Kasteeldreef van het kasteel van Leeuwergem. Het aangeduide traject heeft het profiel van een holle weg met houtkanten op de taluds. Er zijn oude hakhoutstoven van hazelaar, gewone es, zwarte els en zomer eik aanwezig, de taluds werden recent aangeplant met een assortiment van struiken en boomsoorten.


ID: 131620 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Kruiswaterplein (Zottegem)
Centraal op het Kruiswaterplein staat een gekandelaarde linde. De boom is er vermoedelijk gekomen ter vervanging van een vredesboom na de Eerste Wereldoorlog.