Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3029 resultaten


ID: 305867 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Kerkstraat (Zuienkerke)
Aan de kruising van Nieuwe Steenweg en Kerkstraat in Zuienkerke staat een opgaande Hollandse linde (Tilia europaea). Deze boom staat achter een bakstenen muur op de begraafplaats en is aangeplant ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De linde heeft een omtrek van 291 cm en totale hoogte van 21 m.


ID: 131955 | Landschappelijk element

Opgaande moeraseik als vredesboom

Dorpsstraat (Zulte)
Op een pleintje in de Dorpsstraat, daar waar ook de Hoevestraat op uit komt, staat bij het oorlogsmonument een opgaande moeraseik die als vredesboom werd geplant. Hij werd er in 1919 geplant na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 38448 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Houtstraat 87 (Zulte)
Deels omhaagde hoeve met stallen en woonhuis van vier traveeën en één hoge bouwlaag onder zadeldak, erf afgesloten door ijzeren hek tussen twee linden.


ID: 38373 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Dale met kapelhof, ommegang en lindes

Oude Weg 189 (Zulte)
Bedevaartkapel met behouden neogotisch gedeelte gebouwd in 1871 en toegevoegde moderne zijportalen en schip van 1960 naar ontwerp van architect W. Saverys, omringende lindebomen en ommegang gewijd in 1954.


ID: 133233 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als schermboom

Daalstraat 108 (Zutendaal)
Langs de Daalstraat bij het huis met nummer 108 staan twee lindebomen. Een oude gekandelaarde en een jonge opgaande boom. De gekandelaarde linde is mogelijks een restant van een erfbeplanting die dienstig was bij inmiddels verdwenen gebouwen. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de boom als scherm kon functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. De opgaande linde met een stamomtrek van 195 cm is recenter en is waarschijnlijk een zaailing afkomstig van de belendende moederboom.


ID: 133232 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als hoekboom

Sprinkelestraat 21A (Zutendaal)
Op de kadasterkaart (kadscan) kan je op het perceel een streepjeslijn zien. Zo weten we dat het perceel werd bezwaard met een erfdiensbaarheid die toegang verleent aan de achtergelegen percelen. De opgaande lindeboom markeert de grens met de erfdienstbaarheid en voorkwam bij het oprijden van de losweg het afkorten van de bocht. Gezien de oriëntatie ten opzichte van het gebouw is deze boom geplant als schermboom en beschermt hij het huis en zijn bewoners tegen zon, regen en wind.


ID: 308068 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Vijverplein (Zutendaal)
De linde werd na de Eerste Wereldoorlog in 1919 aangeplant als vredesboom. De boom werd in 2020 vervangen door een nieuwe boom, via een ent van het oorspronkelijke materiaal.


ID: 130317 | Landschappelijk element

Essenkaphaag

Armekleie 1 (Zwalm)
Langs de perceelsrand van het erf is er een essenkaphaag van meer dan 200 meter lang en met een kaphoogte van 180 cm. Door haar lengte is ze hier een mooi en representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130316 | Landschappelijk element

Vier schermlindes

Armekleie 12 (Zwalm)
Aan de zuidwestzijde van de woning Armekleie 12 is er een schermbeplanting met opgaande lindebomen. De typische lindenopslag aan de stambasis is dienstig als afsluitingshaag en wordt als scheerhaag onderhouden. Het planten van boomschermen om de woning of aanhorigheden te beschermen tegen zon, wind en regen is hier een traditioneel gebruik.


ID: 130325 | Landschappelijk element

Schermlinde bij café het Karrewiel

Armekleie 2 (Zwalm)
Tijdens de inventarisatie van houtige beplantingen met erfgoedwaarde in de gemeente Zwalm werd dicht bij oude boerderijgebouwen een typische beplantingsvorm vastgesteld. Bij de boerderijen, die hoog op de akker ingeplant zijn en hierdoor onderhevig zijn aan onaangename weersinvloeden zoals wind en regen, werden op de zuidwestzijde schermbomen voorzien. Met hun dicht bladerdek beschermden de lindebomen de gebouwen tegen weer en wind, ook tegen de zomerse felle zon werden schaduwlinden geapprecieerd om de woning en haar bewoners de nodige koelte te bezorgen.