Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3029 resultaten


ID: 130105 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Bareelstraat 10 (Zwalm)
Vanaf de Bareelstraat werd het erf afgesloten met een dichte scheerhaag van meidoorn met al dan niet natuurlijke bijmenging van beuk, es, vlier en iep. De haag werd potdicht gemaakt om indringing te voorkomen en om het vee op het erf te houden.


ID: 130106 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van meidoorn

Bareelstraat 9 (Zwalm)
Vanaf de Bareelstraat werd het erf afgesloten met een dichte scheerhaag van meidoorn met al dan niet natuurlijke bijmenging van haagbeuk, es, vlier en iep. De haag werd potdicht gemaakt om indringing te voorkomen en om het vee op het erf te houden.


ID: 130104 | Landschappelijk element

Opgaande linde als hoekboom

Beekmeers (Zwalm)
Te Meilegem, meerbepaald ten zuidoosten van de Meilegemstraat, hebben alle wegen dezelfde naam, namelijk Beekmeers. Bij een van die doodlopende wegjes vindt je op het einde ervan en dicht bij Beekmeers nr. 18 een oude lindeboom. Volgens de kaart van P.C. POPP (ca. 1865) is het huidige gebouw Beekmeers 18 nog het enige wat rest van de verdwenen Beekmeershoeve. De boom is ingeplant aan de overkant van de weg en werd destijds aangeplant als hoekboom bij een losweg. Het is een lindeboom met zwaar uitgegroeide stamopslag.


ID: 130120 | Landschappelijk element

Oude linde als hoek- en kruispuntboom

Beekmeers, Gaverstraat (Zwalm)
Bij het kruispunt van de Gaverstraat met Beekmeers staat een zeer oude lindeboom met een stamomtrek van circa 4 meter. Hij werd er geplant in de scherpe hoek van een kadastraal perceel als hoekboom. De boom staat er tevens bij een van de toegangen naar het klooster en is er mogelijks gezet als welkomstboom, ook op deze plaats voorkwam hij bij het oprijden het afkorten van de bocht. Het betreft hier een Hollandse linde die vermoedelijk bij de tweehonderd jaar oud is. De boom heeft een gedegenereerde vorm en gezien de bijzonder eigenschap van lindes om goed te regenereren heeft de boom, mits goede verzorging, nog een zéér lang leven te goed.


ID: 130103 | Landschappelijk element

Opgaande canadapopulier als hoekboom

Beekmeers 15 (Zwalm)
In de scherpe hoek van een driehoekig perceel en op de plaats waar twee wegen samen komen is een opgaande canadapopulier geplant. Dergelijke bomen werden geplant om kadastrale grenzen vast te leggen maar ook om te voorkomen dat bij het kort afdraaien grond onrechtmatig zou worden ingenomen.


ID: 130102 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van beuk bij moestuin

Beekmeers 32 (Zwalm)
Bij de hoeve, aan de overkant van de toegangsweg is een moestuin aangelegd op een driehoekig perceel en volledig afgesloten met een scheerhaag. Het is een beukenhaag met al dan niet natuurlijke bijmenging van haagbeuk, es, hulst, haagliguster, eik, vlier en iep. De haag werd potdicht gemaakt om indringing te voorkomen.


ID: 130097 | Landschappelijk element

Twee geleide linden als welkomstbomen

Beekmeers 51 (Zwalm)
Aan de straatzijde en bij de as naar de centraal gelegen voordeur van het woonhuis zijn twee welkomstbomen geplant bij een voormalige smalle toegang. Het zijn lindes die over het pad naar elkaar toe zijn geleid.


ID: 130099 | Landschappelijk element

Knotwilg als hoekboom

Beekmeers 51 (Zwalm)
Langs de straatzijde van het erf, Beekmeers 51, staat een enorme geknotte schietwilg met een stamomtrek van 470 cm. Hij groeit er in de haag en staat in de hoek van het kadastrale perceel. Hij is er als hoekboom aangeplant.


ID: 130100 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk

Beekmeers 51 (Zwalm)
Het erf is aan de zuidwestzijde, ten opzichte van het aanpalende akkerland, afgesloten met een scheerhaag van haagbeuk. De scheerhoogte wijkt af van de traditionele hoogte van 120 – 150 cm.


ID: 130101 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van taxus en buxus

Beekmeers 51 (Zwalm)
De voormalige moestuin op het erf is aan de noord- en oostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.