2806 resultaten


ID: 132505 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van es bij gewezen abdijvijvers

Aalsterse Dreef zonder nummer (Affligem)
Een zware struik van gewone es werd als hakhout gehouden bij de gewezen abdijvijvers van de abdij van Affligem. Deze zware hakhoutstoof met een omtrek van 750 cm is hoogstwaarschijnlijk nog een relict uit de oeverversterking.


ID: 130357 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlinden bij Lindenhove

Bellestraat 57 (Affligem)
Twee lindes beschermen de hoeve aan de westzijde tevens straatzijde tegen weer en wind. De bomen staan derwijze georiƫnteerd bij de westgevels, dat ze in de zomer als zonnescherm functioneren en ze de gebouwen met hun loverdak voorzien van schaduw en koelte. Ook beschermen ze het dak en de dakbedekking tegen stormwind en -regen uit het zuidwesten.


ID: 132506 | Landschappelijk element

Knothaagbeuk als schermboom bij verdwenen hoeve

Bosstraat 57 (Affligem)
De knothaagbeuk is geplant bij de zuidwestgevel van een inmiddels verdwenen hoevetje. Vanaf de Kabinetskaart van de Ferraris (circa 1775) is hier bewoning weergegeven op dit woonkavel. In recente tijden werd het hoevetje vervangen door een nieuwe woning. De schermboom bleef als getuige van een vervlogen verleden.


ID: 130360 | Landschappelijk element

Opgaande haagbeuk als hoekboom

Brusselbaan zonder nummer, Grobbestraat zonder nummer (Affligem)
Een opgaande haagbeuk staat als hoekboom op de hoek van de Grobbestraat met de Brusselbaan. Een mooi voorbeeld van hoe een boom ook de rol vervult als bewaker van een administratieve perceelsgrens.


ID: 130359 | Landschappelijk element

Geknotte zwarte populier langs Romeinse weg

Molenberg 18 (Affligem)
De zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich op een talud langs de weg en op de grens van de gemeenten Affligem (deelgemeente Hekelgem) en Aalst (deelgemeente Erembodegem) en maakt deel uit van de administratieve grens tussen de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Bijgevolg is er sprake van een historische rol als grensboom. De boom werd aangeplant ter voorkoming van erosie en geknot voor de winning van bouwhout.


ID: 131118 | Landschappelijk element

Kapelhof met vijf knotlinden

Molenberg zonder nummer (Affligem)
Vijf hoog geknotte lindes staan rond de kapel geplant en bieden de kapel bescherming onder het loverdak. Het ensemble van bomen met kapel staat bij het kruispunt van de Molenweg en de Molenberg. Hoogstwaarschijnlijk was een opgaande groei van de bomen niet mogelijk en werden de bomen geknot om het windrecht van de iets verderop gelegen en beschermde windmolen niet nadelig te beĆÆnvloeden.


ID: 304166 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Veldekenslos zonder nummer (Affligem)
In de hoek van een bosperceel dat via een smal wandelpad, vanaf de Veldekenslos, bereikbaar is staat een mooi ontwikkelde Canadapopulier met een stamomtrek van 460 cm (2016). Deze hoekboom is mede door zijn groeivorm zeer beeldbepalend. De boom heeft een brede kruin met een doormeter van circa 30 meter en heeft de typische doorhangende takken van een Marilandicapopulier (dit is een populierenkloon behorende tot de eerste 18de-eeuwse kruisingen tussen de Europese en de Amerikaanse zwarte populier). Deze zeldzaam wordende oude populierenklonen hebben een elegante groeivorm en hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld in de aankleding van ons landschap. Ze kunnen oud worden, er zijn populieren gekend van 150 en 200 jaar, en hebben stamomtrekken van meer dan 5 meter.


ID: 31665 | Bouwkundig element

Kapel

Klameerstraat zonder nummer (Alken)
Bakstenen kapel uit de jaren 1930, die de oude Rulingsveldkapelle vervangt.


ID: 31697 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Hoop der Hooplozen

Motstraat zonder nummer (Alken)
Recent gebouwtje onder tichelen tentdak, gelegen op de plaats van een oudere kapel. Naast de kapel staat een monumentale gekandelaarde zomerlinde.


ID: 134255 | Landschappelijk element

Parkje bij het landhuis Groot Peeteren

Rechtstraat 61 (Alken)
Parkje in landschappelijke stijl gekadastreerd in 1899, bij de bouw van de neo-traditionele woning met koetshuis. Gemengd moes- en bloementuintje bij het dienstgebouw en recente tuin bij de als woning herbestemde paardenstal.