Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3029 resultaten


ID: 34998 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat 26 (Aalter)
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in neoclassicistische stijl, bevindt zich een uitgestrekt park met verschillende dienstgebouwen en doorsneden door talrijke dreven. In kern dateert het kasteel van 1750, het werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat 19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.


ID: 130417 | Landschappelijk element

Moerascipres als vredesboom

Lodorp (Aalter)
Het dorpspleintje ten zuiden van de kerk werd aangelegd op het voormalige kerkhof. Op dit pleintje werd na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog een herdenkingsboom geplant, het werd een moerascipres. Inmiddels is hij flink uit de kluiten gewassen en heeft hij een stamomtrek van meer dan 327 cm (gemeten in 2001).


ID: 131578 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van scherpe hulst

Onderdale 17 (Aalter)
Het erf bij de boerenwoning wordt aan de staatzijden afgesloten met afsluitingshagen van hulst. Langs Onderdale is de wintergroene scheerhaag ongeveer 120 cm hoog, langs de Bogaertstraat is de haag geschoren tot op een hoogte van circa 250 cm.


ID: 34671 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met erfbeplanting

Oostmolenstraat 200 (Aalter)
De hoeve met losse bestanddelen klimt minstens op tot de 18de eeuw en bevindt zich in een boomgaard. Het toegangshek wordt geflankeerd door gekandelaarde linden. Ten westen van het erf bevindt zich een boerenwoning, ten zuiden staat een dwarsschuur, gedateerd 1900.


ID: 130971 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden en geschoren hulsthaag

Oostmolenstraat 200 (Aalter)
De erfbeplanting, bestaande uit een hulsthaag en twee welkomstbomen, bevindt zich langs de westzijde van de Oostmolenstraat te Aalter bij een hoeve met losstaande bestanddelen, die minstens opklimt tot de 18de eeuw en gelegen is in een boomgaard.


ID: 131946 | Landschappelijk element

Meidoornhaag met twee geschoren hulstboompjes als hoekboom

Oostmolenstraat 265 (Aalter)
Samen met het knal rode toegangshek wordt het erf van een hoeve afgesloten met een geschoren meidoornhaag. Aan de straatzijde is de scheerhaag bij het begin en einde voorzien van twee op stam gezette hulsten, zij markeren er de hoeken van het kadastrale perceel.


ID: 130418 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij wegkruis Vijf Ringen

Sterrewijk, Vijfringenstraat (Aalter)
Drie gekandelaarde lindebomen schragen het wegkruis Vijf Ringen dat werd opgericht om de parochiegrens te markeren. Deze vorm van kandelaren is een oude snoeivorm waar bij alle zijtakken periodiek werden gesnoeid. Deze traditionele snoei staat gekend omwille van het gebruik voor loofvoedering en het oogsten van brandhout. In Engeland wordt deze oude snoeitechniek “shredding” genoemd.


ID: 300304 | Landschappelijk element

Drie schermlinden bij herberg

Veldstraat 31 (Aalter)
De drie schermlinden zijn aangeplant ten zuiden van de gevel van de voormalige herberg "De Drie Linden". Het schuin ingeplant gebouw van zeven traveeën is tot de 18de eeuw opklimmend. Mogelijk dateren de leilinden eveneens uit de 18de eeuw.


ID: 134450 | Landschappelijk element

Tuin van de villa Dorenberg

Franseliniestraat 2A (Aarschot)
Overblijfsel van tuin rond een in 1887 gebouwde en achteraf sterk verbouwde villa, oorspronkelijk 1,5 hectare; restanten van de oorspronkelijke beplanting (meidoornhaag, monumentale bruine beuk).


ID: 200260 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Speelhoven met tuinen en boomgaard

Haterbeekstraat 88-90 (Aarschot)
Voormalige hoeve van de heren van Speelhoven, afstammelingen van het huis van Aarschot. De herenhoeve uit de 16de-17de eeuw en vergrotingen uit de 19de eeuw met binnenplaats, tuin en boomgaard van circa 1,5 hectare werd omringd door een trapeziumvormige ringgracht. De site is nagenoeg onveranderd sinds de 18de eeuw; monumentale perelaar.