Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2608 resultaten


ID: 31534 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en boerenarbeiderswoning

Burgweg 14 (Vleteren)
Oorspronkelijk drie boerenarbeidershuisjes, thans hoevetje met losse, lage bestanddelen en één boerenarbeidershuisje, gelegen in straatbocht rondom een begraasd erf, aan straatzijde afgezet door middel van doornhaag. Ten noordwesten van het erf, boerenhuis van drie traveeën onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op straat, stro + Vlaamse pannen) met één dakkapel, uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Oorspronkelijk stijl- en regelwerk, thans versteend.


ID: 31585 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Catsputdreef 1 (Vleteren)
In de "Patershoek" gelegen hoevetje met losse bestanddelen, opgesteld rondom een onverhard erf; bakstenen stoepen; laag ommuurde vaalt; verharde erfoprit. Ten westen, moestuin. Ten zuiden, weide deels afgezoomd met doornhaag en knotpopulieren.


ID: 31587 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Donkerstraat 10 (Vleteren)
Nabij de "Patershoek", op de hoek bij de Catsputsdreef gelegen hoevetje met losse bestanddelen. Achterliggende omhaagde boomgaard. Ten noorden boerenhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de Donkerstraat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 31586 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Donkerstraat 9 (Vleteren)
Aan de "Patershoek" gelegen, hoevetje van het langgestrekte type; omringend begraasd erf rondom afgezet met haagbeuk, toegankelijk via ijzeren hek. Ten noorden van het erf, boerenhuis van vier traveeën met rechts aanleunende dwarsschuur met wagenhuisgedeelte onder overstekend zadeldak, uit eerste kwart 19de eeuw. Overige hoevegebouwen zijn een melkhuisje, een stalletje, bakhuis en hondenhok.


ID: 31541 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Elzendamme 11 (Vleteren)
Hoeve met losse, lage bestanddelen, voorheen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met siertuin te midden, ten zuiden afgesloten met haag, toegankelijk via hek tussen twee hekpijlers. Ten westen, drenkplaats. Ten noordoosten van het erf, boerenhuis van zes traveeën onder overstekend zadeldak met houten sierlijst, en ten zuidoosten, dwarsschuur onder zadeldak. Beide volumes zijn gedateerd 1876 in het baksteenmetselwerk.


ID: 31544 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Halve Reningestraat 2 (Vleteren)
Haaks op de straat ingeplant hoevetje van het langgestrekte type met voorliggende moestuintje en begraasd erf. Doornhaag achter het boerenhuis.


ID: 31546 | Bouwkundig element

Hof Vaguebak en kapelletje

Hogebrugstraat 7, 7A (Vleteren)
Hoeve met losse, lage bestanddelen, opgesteld rondom een deels verhard erf met witgekalkt conisch hondenhok voor het boerenhuis. Omringende weiden afgezet door middel van van doornhaag ten oosten en ten westen. Ten zuiden, westen en noorden omwalling afgezet met populieren en wilgen. Geasfalteerde erfoprit aan straatzijde toegankelijk via houten houten hek; rechts, geflankeerd door linde en bakstenen hekpijler, waarboven arduinen dekblad en bolvormige bekroning.


ID: 132456 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij kerkhof Oostvleteren

Kasteelstraat, Martin Vandewynckelstraat, Oostvleterendorp (Vleteren)
Een enkele bomenrij begeleidt de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Amatus. Alle lindebomen zijn geleid en gekandelaard. Op het moment van de inventarisatie (2008) waren er 29 bomen aanwezig. Het betreft hier een goed bewaard en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.


ID: 31563 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amatus met kerkhof

Oostvleterendorp (Vleteren)
Gelegen ten oosten van Oostvleterendorp en ten westen van de Martin Vandewynckelstraat, middenin een omringend kerkhof met militaire ereperken, deels afgezet met beukenhaag, deels door middel van gietijzeren trek tussen ronde, bakstenen pilasters met bolvormig topstuk. Laatgotische hallenkerk uit de 15de eeuw met kruisingstoren, teruggaand op een romaans bedehuis. Zuidelijke sacristie gedateerd 1906. In december 1977 werd de kerk verwoest door brand en volgden herstellingswerken.


ID: 31571 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sperlakenstraat 1 (Vleteren)
Hoevetje met losse, lage bestanddelen, opgesteld rondom een onverhard erf; ten zuiden bereikbaar via onverharde erfoprit. Ten oosten afgesloten door middel van doornhaag. Ten westen, drenkplaats.